„Astfel, în termeni procentuali, doar 5,66% dintre autoritățile publice locale din România respectă dreptul elevilor la burse școlare, conformându-se în totalitate cadrului legal incident în materie, în timp ce un număr de 3002 autorităț publice locale (94,34%) încalcă dispozițiile legale în vigoare, prin neacordarea totală sau parțială a burselor ܈colare pentru elevi”, arată un „Raport special pentru acordarea burselor pentru elevi” realizat de romaniacurata.ro și care poate fi citit AICI.
Dintre cele patru tipuri de burse școlare, bursa de ajutor social se acordă de către 948 de autorități publice locale din 3182 (29,79%), bursa de merit de către un număr de 551 (17,32%), cea de studiu de către 266 (8,36%), iar cea de performanță de doar 163 de autorități publice locale (5,12%).
O hartă găsiți AICI.
Există o explicație politică
O explicație pentru care nu se acordă aceste burse își are rădăcina într-o decizie luată, în 2017, de PSD prin care autoritățile locale au primit puterea de a decide câți bani alocă pentru salarii și cât dau pentru dezvoltare. Numeroase primării au crescut foarte mult salariile din aparatul propriu și, uneori, s-a ajuns la incapacitatea plății diverselor facturi curente. Explicațiile lui Dragnea AICI.
Despre cum justifică primarii încălcarea legii AICI.
1Multe UAT-uri nu acordă nimic sau acordă burse cu valori jenante chiar ܈și de opt (8) lei.
Obiectul raportului de față reprezintă situația respectării dreptului la burse ܈colare al elevilor de către autoritățile publice locale din România, având la bază date din 3176 de comune, orașe și municipia. În total un număr de 3182 de unități și subdiviziuni administrative teritoriale au obligația de a acorda burse școlare pentru elevi.
Consiliile locale au obligația ca anual să adopte o hotărâre privind stabilirea cuantumului și numărului celor patru categorii de burse pentru elevi: performanță, merit, studiu și ajutor social”, arată Raportul.
Cel patru tipuri de burse
Bursele de performanță se acordă elevilor care:
- au obținut locul I, II sau III la olimpiadele sau concursurile școlare;
- s-au calificat în loturile de pregătire pentru competițiile internaționale;
- au obținut locul I, II sau III la competi܊iile sau concursurile cu specific
Bursele de merit se poate acorda elevilor care au avut media generală minimum 8,50 ܈și nota la purtare 10.
Bursa de studiu, pentru două condiții cumulative:
- media generală minimum 7, precum ܈i nota la purtare,
- media venitului lunar pe cap de membru familie să nu fie mai mare deckt salariul minim pe economie - 2080 de lei.
Bursa socială se acordă pentru elevii din familii defavorizate
La nivel național aproximativ doi din cinci copii cu vârste între 0 ܈și 17 ani se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, cu efecte directe asupra abandonului școlar.
Mai multe detalii despre burse în Raportul mai sus amintit.