De ce universitățile nu au acordat nicio bursă la aproape 2 luni de la începerea școlii?

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 22.11.2023 - 00:06
De ce universitățile nu au acordat nicio bursă la aproape 2 luni de la începerea școlii ? Foto: Adservio

Acordarea burselor în învățământul superior întâmpină dificultăți produse în special de metodologie.

SHARE

Bursele aferente lunii octombrie 2023 nu au fost încă acordate la Facultatea de Business și Turism din cadrul Academiei de Studii Economice din București.

Acordarea burselor în învățământul superior întâmpină dificultăți produse în special de metodologie. Bursele aferente lunii octombrie 2023 nu au fost încă acordate la Facultatea de Business și Turism din cadrul Academiei de Studii Economice din București, iar cei care urmează să le primească nu au fost informați în privința cuantumului acestora, reclamă un grup de studenți din cadrul acestei facultăți.

Aceștia cer plata burselor, cu trimitere și la restanțe pentru o parte din luna septembrie, prin intermediul unei scrisori deschise adresate ministrului Educației, Ligia Deca, precum și rectorului ASE, Nicolae Istudor, scrie edupedu.

De ce universitățile nu au acordat nicio bursă la aproape 2 luni de la începerea școlii?

„Între timp – a explicat el – a apărut metodologia aprobată de către minister, metodogia pe țară, cu unele modificări și am fost nevoiți să preluăm acele modificări. 

Modificarea cea mai importantă a fost la analiza dosarelor sociale. Noi suntem universitate care avem multe dosare sociale. 

De data asta nu se mai merge pe adeverințe de la primării și noi trebuie să verificăm fiecare student care a depus dosarul asociației – și sunt mii -, să vedem ce venituri au părinții într-o platformă pe care a deschis-o ANAF.

Și atunci trebuie să luăm om cu om. De aceea se întârzie evaluarea dosarelor sociale. Adică încă o dată, nu-i situația numai a mea, suntem toate universitățile”.

Potrivit rectorului, aceasta afectează situația tuturor burselor: „Nu putem să afișăm celelalte burse pentru faptul că metodologia spune așa: 30% din fondul de bursă se alocă burselor sociale.

Citește și: 300 de lei bursă pentru elevi indiferent de veniturile părinților. Până când pot fi depuse cererile

Dacă nu se cheltuiesc toți banii pentru burse sociale, atunci ce rămâne se distribuie pentru bursele de performanță sau cele speciale”.

El a spus că procedurile ar urma să se încheie peste două zile, așa încât bursele să fie acordate până pe 6 decembrie, lucru care va fi posibil, însă, doar dacă vor veni banii de la guvern.

Potrivit lui Istudor, „pe 22 noiembrie, adică miercuri, afișăm listele complete, cu burse sociale și tot. Vrem să dăm bursele copiilor cel târziu până pe 6 decembrie, pentru octombrie și noiembrie.

Citește și: 500.000 de elevi din România beneficiază de burse de merit. Unii o obțin și cu medii de 2

Și aceasta depinde de un lucru: contractul instituțional, actul adițional pentru contractul instituțional cu creșterea burselor l-am semnat săptămâna trecută, iar de am vrea să dăm burse pe două luni, n-au venit banii de la minister. Cred că între timp, până la final de lună, vor veni și banii”.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te