Cursuri online în caz de coronavirus, blocate după ce PSD a ratat achiziția de tablete de 2 miliarde

DE Petre Bădică | Actualizat: 10.03.2020 - 12:22
Inquam Photos

Anul trecut, când se afla la guvernare, PSD nu a finalizat un proiect prin care, astăzi, s-ar fi putut asigura desfăușurarea cursurilor online, foarte probabile în cazul în care criza coronavirus se acentuează.

SHARE

Deocamdată, școlile sunt închise doar pentru o săptămână, dar guvernul lasă deschisă prelungirea acestei perioade.

Pe 26 noiembrie 2019, guvernul liberal informa că „suma de două miliarde de lei, tăiată din bugetul ministerului Educației la rectificarea bugetară era destinată unui proiect cu fonduri europene care, însă, nu avea redactată și aprobată cererea de finanțare. Proiectul respectiv fusese anunțat de fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu”.

Era vorba de proiectul „România modernă, România educată” prin care ar fi urmat să se cumpere tablete inteligente și tablete care nu a mai fost scris, însă era introdus în bugetul Ministerului pe anul 2019.

Tabletele nu au mai venit

“Proiectul - România modernă, România digitală -, anunțat de fostul ministru al Educației (Ecaerina Andronescu n.red.), a fost introdus în Bugetul ministerului pentru anul 2019, la titlul 58: Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020.

Acest proiect era destinat schimbării sistemului de predare a lecţiilor, prin achiziţionarea de table inteligente și de tablete. Proiectul în cauză, în valoare de 2 miliarde lei, din care 400.000.000 lei reprezintă cofinanțarea națională, iar 1.600.000.000 lei reprezintă fonduri externe nerambursabile, nu a fost scris, și cu atât mai puțin implementat”, se arăta într-un comunicat de presă al Ministerului Educației din noiembrie 2019.

Tabletele inteligente ar fi ajutat astăzi când se vorbește foarte des de posibilitatea ca elevii să învețe online în cazul în care cursurile vor fi suspendate o perioadă mult mai îndelungată. O treime din gospodările din România nu dețin computer și tabletă, copiii aflânndu-se în imposibilitatea de a învăța online.

Ce spune Andronescu

Într-o discuție cu Newsweek România, fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu (septembrie 2018 – august 2019) admite că nu s-au achiziționat tabletele, dar spune că digitalizarea învățământului trebuia să se facă etapizat:

„Când eu am plecat de la minister am lăsat finalizate două proiecte de digitalizare a învățământului românesc. Unul se referea la resursa umană, iar al doilea la realizarea unei platforme pe care să se regăsească toate manualele, cursurile profesorilor în format digital și la care elevii să aibă acces de la distanță. Când am plecat din minister ele erau terminate, trebuiau doar implementate”.

Când doamna ministru a părăsit ministerul Educației, PSD se afla în al șaptelea an de guvernare, iar digitalizarea învățământului fusese promisă de numeroși alți miniștri PSD.

Cât despre achiziția de tablete pentru elevi, spune fostul ministru Andronescu acest lucru trebuia să se facă după implementarea platformelor digitalizate de învățământ.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te