Cumpănașu îl duce la DNA pe fostul său tovarăș Sorin Cîmpeanu pentru un proiect de un milion euro

DE Petre Bădică | Actualizat: 02.04.2021 - 22:37
Cumpănașu îl duce la DNA pe fostul său tovarăș Sorin Cîmpeanu /Inquam Photos / Bogdan Danescu

Asociația pentru Implementarera Democrației, condusă de Alexandru Cumpănașu, este parte într-un proiect dezvoltat pentru Ministerul Educației. Cumpănașu spune că nu a fost plătit de minister și va face plângere la DNA.

SHARE

Cumpănașu și Cîmpeanu au fost buni prieteni.

Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza (APAIC) și Asociația pentru Implementarea Democrației (AID) au câștigat un proiect care urmărește „creșterea capacității instituționale a MEC de aplicare a normelor, mecanismelor și procedurilor în materie de etică, integritate și anticorupție la nivelul activității sale manageriale și administrative.”

Valoarea proiectului a fost de 4,8 milioane de lei. Durata a fost de 18 luni, iar contractul a fost semnat în 28 martie 2019. Buget alocat: 4.892.870,30 lei, din care: 4 milioane bani europeni, iar restul de 800 de mii sunt finanțare din bugetul Ministerului Educației. Beneficiarul proiectului este tot Ministerul Educației.

Citește și: Cumpănașu vorbește despre „dotările” sale pe Tik Tok. Discuții cu minore: Ești destul de dezvoltată

Cumpănașu: Avem poprire pe conturi

Într-o discuție avută cu Newsweek România, Alexandru Cumpănașu spune că Ministerul Educației nu i-a rambursat niciun leu din proiect. Cumpănașu urmează să îi facă plângere la DNA lui Sorin Cîmpeanu, ministru actual al Educației.

„Ne-a fost alocată suma 10% din proiect. Cu toate astea, niciun leu nu a fost rambursat de Ministerul Educației către Asociația pentru Implementarea Democrației în doi ani de zile. Inițial, am primit prin Programul Operațional Capacitate Administrativă (POCA) suma de 50.000 de lei. Am înaintat documente justificative către Ministerul Educației care nu le-a transmis, mai departe, către POCA. Astfel, POCA a reușit să pună poprire pe conturile AID.”

Citește și: Cumpănașu se dă pe lângă adolescenți: e „profu.online” pe Tik-Tok. Are 420.000 de urmăritori

Andronescu nu își amintește

Cumpănașu spune că, deși nu a fost plătit de Ministerul Educației a furnizat elemente pentru cursuri, trasarea unei strategii anticorupție în minister și pentru elaborarea de norme de etică în învățământul preuniversiar.

„Acum câteva zile am trimis către Ministerul Educației, condus de Cîmpeanu, o adresă în care îl informăm că vom depune o plângere la DNA pentru abuz în serviciu în formă continuată. Am avertizat Ministerul că este în întârziere și că nu au avansat cu derularea proiectului. Ei nu au implementat 90% din proiect”, a spus Cumpănașu pentru Newsweek România.

Sorin Cîmpeanu a susținut că va face o analiză legată de acest parteneriat. El a invocat faptul că acest contract a fost semnat în 2018. La acea vreme, ministru al Educației era Ecaterina Andronescu.

Aceasta a declarat, pentru Newsweek România, că nu își amintește proiectul care era în responsabilitatea secretarului de stat pentru priecte europene.

„În portofoliul Ministerului Educației există proiectul “Dezvoltarea de reglementări instituționale privind etica, integritatea și anticorupția în sistemul de educație”. A fost contractat în 28 Martie 2018 cu termen de finalizare în 28 Iulie 2021.

Cîmpeanu face anchetă

„Este în curs de analiză o evaluare a acestui proiect, din perspectivă formală și de fond. Fiind aspecte de ordin tehnic, vom putea comunica rezultatul analizei la momentul finalizării de către direcțiile de specialitate din Ministerul Educației.

Am solicitat această analiză pe baza unor semne de întrebare cu privire la cât de adecvat este parteneriatul din perspectiva obiectivelor Ministerului Educației, precum și la îngrijorarea cu privire la progresul proiectului care a înregistrat întârzieri majore in derulare”, a spus ministrul pentru edupedu.ro.

Citește și: Cumpănașu recunoaște că i-a făcut avansuri sexuale unei fete de 17 ani să vadă „ce-i poate mintea”

Cumpănașu: „Sorin Câmpeanu, prieten drag”

Dincolo de acest episod, Cumpănașu și ministrul Educației au fost (sau și sunt) în relații foarte bune.

„Asociația Elevilor Discipulus, o așa-zisă asociație patronată de controversatul personaj Alexandru Cumpănașu, conform postărilor publice ale acestuia pe rețelele de socializare, asociație care nu este legal înființată și care nu figurează în Registrul Asociațiilor, a cerut săptămâna trecută Ministerului Educației să participe la consultările pe modificarea structurii anului școlar și a fost primită imediat la discuții joi, 25 martie 2021, arată edupedu.ro.  

Cumpănașu conduce Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) din care fac parte instituții, asociații, sindicate, universități ori patronate. Din Coaliție a făcut parte Consiliul Național al Rectorilor atunci cînd acesta era condus chiar de Cîmpeanu.

Pe 18 aprilie2018, Cumpănașu scria: „Sorin Campeanu, prieten drag implineste o frumoasa varsta...Tot azi, de ziua lui, primeste titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Stiinte Economice. Pe langa prietenie mi-a facut onoarea de a fi si VicePresedinte CNMR din partea Consiliului National al Rectorilor! La multi ani Sorin!. Felicitari pt azi, pt eleganta si discretia cu care faci lucruri!. Urez La Multi Ani si ASE cu ocazia aniversarii a 105 ani de la infiintare. Va felicit si va rog sa continuati la fel ca pana acum!”

Coaliţia Naţională pentru Absorbţia Fondurilor Structurale s-a întâlnit, în 2015 cu ministrul Sorin Cîmpeanu la sediul Ministerului Educației și Cercetării Științifice. Cumpănașu a stat la aceeași masă și în poză cu Sorin Cîmpeanu aflat laprimul mandat. Sursa AICI.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te