Cum cresc salariile directorilor de școli. Exemple de calcul de la Ministerul Educației

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 04.01.2024 - 18:50
Directorii vor avea salarii mai mari Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Ministerul Educației a supus consultării publice proiectul care aprobă normele metodologice, care stabilește salariile de bază pentru cadrele didactice cu funcții de conducere. De asemenea, a publicat câteva exemple despre cum vor crește salariile directorilor și adjuncților.

SHARE

Ministerul Educației supune consultării publice proiectul Hotărârii de Guvern pentru modificarea HG nr. 598/2018 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcțiile didactice de conducere de director și director adjunct din învățământul preuniversitar de stat, precum și pentru stabilirea categoriilor de unități de învățământ preuniversitar de stat în care se normează funcțiile de conducere didactice auxiliare de contabil-șef și secretar-șef, cu nivel de studii S/M și nivelul salariilor de bază aferente acestora.

Cum cresc salariile directorilor de școli. Exemple de calcul de la Ministerul Educației

Proiectul de hotărâre vizează aprobarea normelor metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcțiile didactice de conducere de director și director adjunct din învățământul preuniversitar de stat, precum și pentru stabilirea categoriilor de unități de învățământ preuniversitar de stat în care se normează funcțiile de conducere didactice auxiliare de contabil-șef și secretar-șef, cu nivel de studii S/M și nivelul salariilor de bază aferente acestora, ca urmare a aplicării O.U.G. nr. 128/2023.

Citește și: Salariile profesorilor vor crește cu 20%. Un profesor cu 25 de ani vechime va lua 6.000 de lei

”Proiectul stabilește salariile de bază pentru fiecare funcție de conducere pe fiecare grad și fiecare categorie de unitate de învățământ.

Pentru salariile funcțiilor didactice de conducere s-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcții să fie peste nivelul maxim al salariilor de bază de execuție cu dirigenție, în vederea eliminării inechităților existente în decembrie 2023.

Prin actualul proiect de act normativ, pentru funcțiile de conducere de director în luna ianuarie 2024 este un salariu de bază minim de 10.590 lei și un salariu de bază maxim de 11.242 lei, diferența între acestea fiind de 652 lei, iar în luna iunie 2024 este un salariu de bază minim de 11.260 lei și un salariu de bază maxim de 11.812 lei, diferența între acestea fiind de 552 lei.

Citește și: Profesorii, revoltați că nu au primit banii pe cardul de vacanță. ”Eu nici cardul nu l-am primit”

Creșterile se pot observa din noile salarii de bază, pentru funcțiile de conducere de director. Creșterile salariale se înregistrează pentru toate funcțiile de conducere regăsite în prezentul proiect.

Menționăm faptul că salariile de bază pentru funcțiile de conducere prevăzute în Anexele nr. 1 și 2 la normele metodologice nu depășesc salariul de bază maxim prevăzut în OUG nr. 128/2023.

Nivelul salariilor de bază pentru funcțiile de conducere prevăzute în Anexele nr. 1 și 2 la normele metodologice s-a stabilit prin modificarea salariilor în funcție de categoriile de unități de învățământ preuniversitar de stat în care se normează funcțiile de conducere didactice auxiliare de contabil șef și secretar șef, cu nivel de studii S, avându-se în vedere complexitatea și diversitatea activităților personalului care ocupă aceste funcții”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Educației.

Cum cresc salariile directorilor până în iunie 2024

De exemplu, salariul brut al unui director de unitate de învățământ de grad I care a fost în decembrie 2023 de 8.300 lei, în ianuarie 2024 va lua 10.895 de lei, iar în iunie 2024 va primi 11.484 de lei. Adică va avea o creștere salarială de 38,36%.

La această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10% și, după caz, se poate adăuga și gradația de merit de 25%.

Citește și: Cât va crește salariul profesorilor după adoptarea OUG. Un profesor debutant ia cu 24% mai mult

Pentru funcțiile didactice de conducere s-a aplicat principiul conform căruia salariile de bază ale acestor funcții să fie peste nivelul salariilor de bază ale funcțiilor de execuție cu dirigenție, în vederea eliminării inechităților existente în decembrie 2023.

 Salariul brut al unui director de învățământ de tip 2, care în decembrie 2023 era 8.682 lei va fi în ianuarie 2024 un salariu brut de 11.242 lei, iar în iunie 2024 va lua 11.812 lei, având o creștere salarială de 36,05.

La fel, la această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10% și, după caz, se poate adăuga și gradația de merit de 25%.

În cazul unui director adjunct de unitate de învățământ de gradul 1 care în luna decembrie 2023 a avut un salariu de 8.275 de lei, în ianuarie va primi 10.856 de lei, în iunie 11.437 de lei, având o creștere de 38,21 %.

Ca în cazul directorilor, la această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10% și, după caz, se poate adăuga și gradația de merit de 25%.

Iar pentru un director adjunct de unitate de învățământ de tip 2 cu un salariu de 8.400 de lei în decembrie 2023, va primi 10.930 de lei în ianuarie și 11.484 de lei în iunie 2024, creșterea fiind 36,71%.

La această creștere adăugându-se sporul de 10% de suprasolicitare neuropsihică și gradația de merit, după caz, de 25%, se arată în exemplele date de Ministerul Educației.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te