Cum a reușit un elev să ia bursă de merit cu media 4,59. Cum a fost modificată legea Educației

DE Alexandra Lupascu | 22.10.2023 - 11:15
Cum a reușit un elev să ia bursă de merit cu media 4,59. Cum a fost modificată legea Educației Foto: Profimedia Images (fotografie cu caracter ilustrativ)

Pe de altă parte, elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, cu medii de peste 9 nu primesc o astfel de bursă de merit. Situaţia se regăseşte şi în alte judeţe din ţară, după modificările aberante de la criteriile de acordare a burselor.

SHARE

Se poate lua bursă de merit cu medii de 4, 5, 6, 7, dacă elevii sunt în primii 30% din clasă. Asta spre disperarea elevilor care învață la licee de top și care, spre „ghinionul” lor, au medii chiar peste 9, însă, potrivit legii, nu s-au încadrat în procentul de 30% dintr-o clasă, impus de Minister.

Unitatea de învățământ care a decis acordarea unei burse de merit chiar și unui elev cu media de 4,59 este Liceul Tehnologic „Elie Radu” din Ploiești.

Conform metodologiei-cadru elaborată de Ministerul Educației, 373 de elevi se încadrează în procentul de 30% din fiecare clasă, indiferent de media lor generală anuală din anul școlar trecut.

Cum a reușit un elev să ia bursă de merit cu media 4,59. Cum a fost modificată legea Educației

„Avem copii, la liceu cu media 9,86. Coborâm lista și ultima medie, la profesională, a unui elev care primește anual acesta bursă de merit e 4,59.

Vorbim de acele cazuri de elevi admiși la liceu cu note la Evaluarea Națională de 2 și 3”, a precizat directorul  directorului unității, Mădălina Boteanu, potrivit Observatorului de Prahova.

„E o discriminare. Să se numească oricum altfel, dar nu de merit”, a declarat presei locale Gabriel Țaga, directorul Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Ploiești.

La această școală, 857 de elevi sunt beneficiari ai bursei de merit, în cuantum de 450 de lei lunar.  Doar trei dintre aceștia, care învață la profilul sportiv, au medii sub 9. Alți 46 primesc acest stimulent financiar, fiind olimpici.

Cine primește bursă de merit

Conform metodologiei publicate în Monitorul Oficial, bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, după cum urmează:

a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;

Citește și: Părinții nemulțumiți de ”ofertele” din pliantele primite de copii la școală. Eu nu am voie să intru

b) 30% din elevii fiecărei clase a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică, având două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute de elevi pe parcursul primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;

c) 30% din elevii fiecărei clase a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;

d) elevilor care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru, precum și elevilor care fac parte din loturile restrânse de pregătire pentru participarea la olimpiadele internaționale;

Citește și: Ce se întâmplă când părinții vor să aibă copii independenți: Există riscul îndepărtării de familie

e) elevilor care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare recunoscute și finanțate de Ministerul Educației, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;

f) elevilor care au obținut premiul I la etapele naționale ale concursurilor școlare și extrașcolare recunoscute de Ministerul Educației, fără finanțare, conform calendarelor competiționale aprobate prin ordin de ministru;

g) elevilor care au obținut medalii de aur la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale în sporturi olimpice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te