Mii de elevi cu 3 și 4 la Evaluarea Națională, repartizați la licee de economie, mecanică, științe

DE Petre Bădică | Actualizat: 27.07.2023 - 20:35
Examen de liceu - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea (Imagine cu caracter ilustrativ)

Un număr uriaș de elevi care nu au luat media 5 la Evaluarea Națională au fost repartizați la liceu în clase de economie, mecanică, științele naturii sau agricultură. Acestea sunt specializări de care România are mai mare nevoie.

SHARE

Elevi cu medii de 3 și 4 la Evaluarea Națională au ajuns în clase de economie, mecanică, științe la liceu.

Clasamentele pe care le vedem în presă și pe care ni le flutură sub nas Ministerul Educației ne arată mediile uriașe cu care s-a intrat la liceele de top. Statistica vorbește, aproape exclusiv, despre procentul elevilor care au luat medii de 9 și 10. În treacăt s-a menționat faptul că, anul acesta, 76% dintre elevii care au susținut examenul de la finalul clasei a VIII-a, adică 117.000, au luat media 5.

Ce se întâmplă, însă, cu elevii care nu au luat media 5 la examenul de Evaluare Națională (procentul este de 24% potrivit Ministerului Educației)?

Mii de elevi cu 3 și 4 la Evaluarea Națională, repartizați la licee de economie, mecanică, științe

Și elevii care nu au luat media 5 la Evaluarea Națională - vorbim de 40.000 de copii - sunt repartizați la liceu. Examenul de Evaluare Națională nu se pică, el doar repartizează elevii la liceu.

Newsweek România a descoperit că cei 40.000 de elevi care nu au luat media 5 la Evaluarea Națională sunt distribuiți la clase de economie, agronomie, turism, mecanică, științele naturii.

După cum se vede în slide-ul de mai jos, în județul Vaslui, s-a intrat preponderent cu medii de 3 și 4 la specialitatea „mecanică” de la Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir”. Asta, în condițiile în care meseria de mecanic este bine plătită (fiind universală, poți pleca și în Occident), iar companiile auto spun că nu găsesc specialiști. Sunt 33 de elevi în această situație la Colegiul Cantemir, adică majoritatea covârșitoare.

La același colegiu, la specializarea „agricultură”, majoritatea elevilor repartizați nu au luat media 5 la examenul de Evaluare Națională.

Din monitorizarea Newsweek reiese că 19 elevi au luat sub 5 și doar 4 au obținut medie de trecere la Evaluarea Națională.

O altă discplină la care puțini elevi vor să ajungă la liceu este „științele naturii”. După cum se vede mai jos, la un liceu din Videle, clasele de științele naturii s-au umplut cu elevi cu mediile de 2 și 3. Sunt 40 de elevi primiți în clase de liceu de „științe ale naturii” cu media sub 5. Doar 10 au avut media peste 5. 

În același liceu, la „mecanică” sunt 23 de elevi cu media sub 5 la examenul de Evaluare Națională și 7 cu media peste 5.

Nici „științele sociale” nu sunt la mare căutare. Spre exemplu, la Liceul Marin Preda din Turnu Măgurele, 30 de elevi au luat sub 5 la Evaluarea Națională și au ajuns la clase de științe sociale. Doar 23 au fost repartizați cu medii peste 5.

Nici la „economie” nu merg cei mai buni elevi de liceu. Sunt mulți elevi care au luat sub 5 și care au ales această specializare la liceu.

Alte aberații în liceu

Newsweek a scris că elevi care au luat note de 2, 3 sau 4 la examenul de matematică de la Evaluarea Națională au fost repartizați în licee la clase de matematică - informatică. Această aberație se petrece în toate județele și în fiecare an. Ministerul Educației nu are nicio soluție.

Citește și: Cu nota 2 la matematică la Evaluarea Națională au ajuns în clase de mate' - informatică la liceu

De asemenea, elevi cu medii de 2 și 3 la examenul de limba română de la Evaluarea Națională au fost repartizați în clase de filologie la liceu. Este o situație care apare în aproape toate județele României și care se repetă an de an fără ca Ministerul Educației să oprească acest fenomen. 

Citește și: Cu 2 și 3 la examenul la Română de la Evaluarea Națională, admiși în liceu la clase de filologie

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te