Cu 2 și 3 la examenul la Română de la Evaluarea Națională, admiși în liceu la clase de filologie

DE Petre Bădică | Actualizat: 19.07.2023 - 21:33
Elevi cu 2 și 3 la examenul de română la Evaluarea Națională, - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Elevi cu medii de 2 și 3 la examenul de limba română de la Evaluarea Națională au fost repartizați în clase de filologie la liceu. Este o situație care apare în aproape toate județele României și care se repetă an de an fără ca Ministerul Educației să oprească acest fenomen.

SHARE

Elevi cu note de 2 și 3 la examenul de română la Evaluarea Națională au fost repartizați în clase de filologie la liceu, potrivit unei analize realizată de Newsweek România.

Elevi cu 2 și 3 la examenul de română la Evaluarea Națională, admiși în clase de filologie

Ministerul Educației a publicat miercuri, 19 iulie, ora 12:00, pe site-ul admitere.edu.ro, rezultatele repartizării computerizate în învăţământul liceal a absolvenţilor clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2023 - 2024.

Din totalul elevilor (112.747) cu opțiuni completate pentru admiterea în învățământul liceal, au fost repartizați computerizat 111.128 de elevi (98,56%), număr care indică o creștere de peste 21.000 de elevi repartizați, cumulat, comparativ cu etapele din ultimii doi ani: 110.035 de elevi în anul 2022, respectiv 89.983 de elevi în anul 2021.

Aberații cu repetiție

Newsweek România a semnalat și anul trecut aberațiile acestui proces de repartizare în liceu. Ca și anul trecut, un număr mare de elevi care au luat sub nota 5 la examenul de Limba Română de la Evaluarea Națională au ajuns în clase de filologie.

Reamintim că la Evaluarea Națională nu se pică. Toți elevii sunt repartizați la licee, în funcție de media de la Evaluarea Națională (examene la Limba română și matematică) și chiar dacă nu au obținut media finală peste 5.

Spre exemplu, la liceul Teoretic Mihai Viteazu din Vișina, județul Dâmbovița, au intrat la clasă de filologie un număr de 17 elevi care au luat sub 5 la examenul de la română. Cele mai mici medii cu care s-a intrat la filologie a fost 1,7 și 1,8.

Nu este singurul exemplu. La Liceul Tehnologic Brâncoveanu din Scornicești, la clasa de filologie au intrat elevi cu note de 1,8 sau 3,4 la examenul de română. 

La Liceul Vladimirescu din Drăgănești-Olt, au fost repartizați la clase de filologie, un număr de 20 de elevi cu note, la examenul de limba română, mai mici de 5.

Principala explicație pentru această explicație o reprezintă faptul că Ministerul Educației refuză să renunțe la o parte din locurile de la liceele teoretice pentru a nu desființa catedre. 

Citește și: Au fost publicate rezultatele finale la Evaluarea Națională 2023. Diferența față de anul trecut

Cifrele Evaluării Naționale 2023

Peste 47% dintre elevii cu opțiuni completate au fost admiși la prima opțiune (52.896). În total, au fost completate 2.620.839 de opțiuni, rezultând o medie de 23 de opţiuni/elev.

Citește și: Ministrul Familiei: consilier PSD, profesor și studentă la două facultăți, în același timp

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal, în perioada 20 - 25 iulie, candidații vor transmite/depune dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși.

În intervalul 26 - 28 iulie 2023, comisiile județene de admitere/comisia ISMB vor soluționa situațiile speciale apărute după etapa de repartizare computerizată (situaţii medicale speciale, schimburi de elevi, redistribuirea candidaţilor gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu etc.).

Au rămas de repartizat în etapele următoare doar 1.619 absolvenți (1,44%), întrucât nu au completat suficiente opţiuni. Acest indicator înregistrează o scădere accentuată față de anul trecut, când 6.852 de elevi (5,87%) nu au putut fi repartizați din cauza opțiunilor insuficiente.

Pentru următoarele etape de admitere în clasa a IX-a au rămas 26.377 de locuri libere în învățământul liceal și în învățământul profesional de stat (7.727 de locuri libere la liceu și 18.650 de locuri în învățământul profesional).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te