În liceu, la „igiena corpului omenesc” se intră cu note de 3 și 4. Ce alte meserii refuză elevii

DE Petre Bădică | Actualizat: 28.07.2023 - 20:39
Clase de liceu „igiena corpului omenesc” - Foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea (imagine cu caracter ilustrativ)

La clasele de „Estetica și igiena corpului omenesc” de la liceu, sunt repartizați elevi cu medii de 3 și 4 la examenul de Evaluarea Națională.

SHARE

Este vorba de încă o specializare refuzată de elevi la liceu, așa cum se întâmplă în cazul specializărilor economie, agronomie, mecanică.

La liceu există clase de „estetica și igiena corpului omenesc” dar nimeni nu se înghesuie să ocupe locurile. Cei care termină această specializare au o meserie asigurată pe care o pot profesa nu doar în țară, dar și în străinătate. 

Newsweek a scris despre specializările pe care nu le vrea nimeni în contextul în care 40.000 de elevi nu au luat media 5 la Evaluarea Națională.

„Sistemul Naţional de Calificări Profesionale (SNCP), prin domeniul de pregătire Estetica şi îngrijirea corpului omenesc, furnizează forţă de muncă pentru domeniul de activitate servicii, domeniu aflat în plină ascensiune.... 

Dupa finalizarea clasei a XI-a și promovarea examenului de certificare a competențelor profesionale de nivel 3(conform HG.918/2014) , absolventul poate opta continuarea  studiilor liceale în vederea obținerii nivelului 4 de calificare profesională sau poate să acceadă pe piața muncii... Calificările din domeniul Estetica şi îngrijirea corpului omenesc respectiv: Frizer- coafor- manichiurist- pedichiurist și coafor stilist  permit absolvenților să îşi găsească un loc de muncă, să -și inițieze propria afacere”, se arată în prezentarea Liceului Neuman din Arad. 

Cu toate acestea, elevii ajung la aceste specializări doar după ce au fost repartizați cu note foarte mici la examenul de Evaluare Națională.

La această liceul mai sus menționat, din 22 de elevi, 16 au obținut medii sub 5 la Evalauarea Națională și doar 6 au luat medie de trecere. Cea mai mare medie a fost 7. Această proporție se păstrează și la alte licee care au această specializare.

Meserii pe care nu le vrea nimeni

Newsweek a scris despre faptul că un număr uriaș de elevi care nu au luat media 5 la Evaluarea Națională au fost repartizați la liceu în clase de economie, mecanică, științele naturii sau agricultură. Acestea sunt specializări de care România are mai mare nevoie.

Citește și: Mii de elevi cu 3 și 4 la Evaluarea Națională, repartizați la licee de economie, mecanică, științe

Elevi care au luat note de 2, 3 sau 4 la examenul de matematică de la Evaluarea Națională au fost repartizați și în acest an, în licee la clase de matematică - informatică. Newsweek România scrie despre această aberație de trei ani, dar Ministerul Educației a decis să rămână doar complice.

Citește și: Cu nota 2 la matematică la Evaluarea Națională au ajuns în clase de mate' - informatică la liceu

Elevi cu medii de 2 și 3 la examenul de limba română de la Evaluarea Națională au fost repartizați în clase de filologie la liceu. Este o situație care apare în aproape toate județele României și care se repetă an de an fără ca Ministerul Educației să oprească acest fenomen.

Citește și: Cu 2 și 3 la examenul la Română de la Evaluarea Națională, admiși în liceu la clase de filologie

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te