Cinci profesori din România sunt în topurile mondiale. În ce domenii de cercetare excelează

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 27.10.2023 - 21:12
Cinci cadre didactice din România sunt în topurile mondiale. Activitate de cercetare, recunoscută Foto: captură video/ Youtube

Cinci cadre didactice din România, care predau la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca, au reușit o performanță mondială: sunt clasați în topurile internaționale la cercetare. Unul dintre ei este cel mai citat profesor din România.

SHARE

Cinci cadre didactice din România, care predau la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca, au reușit o performanță mondială: sunt clasați în topurile internaționale la cercetare. Unul dintre ei este cel mai citat profesor din România.

Clasamentul, realizat de Universitatea Stanford (California, SUA), împreună cu Editura Elsevier și cu organizația de cercetare științifică SciTech Strategies, a analizat lucrările a peste 10 milioane de oameni de știință din 22 de domenii și 176 de subdomenii, în perioada 1996-2022, oferind astfel o bază de date cuprinzătoare a celor mai importante articole scrise la nivel mondial.

Profesorii de la USAMV Cluj-Napoca au fost incluși în acest clasament mondial la categoriile Opera Omnia (pentru întreaga carieră), respectiv Pentru anul 2022.

Cele două categorii oferă informații despre impactul celor mai citiți oameni de știință din întreaga lume, de-a lungul întregii lor cariere sau pentru anul 2022.

Cinci cadre didactice din România sunt în topurile mondiale. În ce domenii de cercetare excelează

Profesorul Dan Vodnar este printre cei mai citați cercetători români.

În premieră pentru USAMV, un cadru didactic este inclus la categoria Opera Omnia – Prof. dr. Dan C. Vodnar, prorector Cercetare, care ocupă poziția 64 la nivel național, din 169 de oameni de știință, respectiv poziția 197.695 la nivel mondial.

Dan Vodnar este profesor de Gastronomie Moleculară şi Biotehnologii Alimentare, în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor, și Prorector (la momentul numirii era cel mai tânăr din România, responsabil cu cercetarea) în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. Un profesor pe care orice student și l-ar dori, calitățile sale didactice fiind răsplătite an de an cu diplome de excelență și distincții precum ”asistentul anului”, ”conferențiarul anului”, iar din 2018, profesorul anului, titlu ”câștigat” inclusiv pentru 2020.

În Top 2% oameni de știință din lume

Din 2007, de când a început munca de cercetare și până acum a reușit să impresioneze juriile în repetate rânduri, obținând zeci de premii naționale și internaționale, distincții și medalii, inclusiv Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva.

Citește și: Ce se întâmplă când părinții vor să aibă copii independenți: Există riscul îndepărtării de familie

De asemenea, Foreign Policy l-a premiat și l-a așezat la loc de cinste în Top “100 de oameni care schimbă România în bine”, conform revistacariere.ro.

Are deja trei brevete de invenții: Projelly, un jeleu cu bacterii microbiotice încapsulate, respectiv bacteriile necesare oamenilor și care prin încapsulare nu sunt distruse în mediul acid din stomac;

Biofilm cu acțiune antimicrobiană, un ambalaj care ne poate scăpa nu doar de microbi, ci și de unele substanțe nocive organismului, foarte important – nu permite dezvoltarea Listeriei;

Eticheta cu acțiune antimicrobiană, o etichetă aplicată direct pe fructe sau legume, care sub jet de apă se dizolvă și le igienizează.

Pentru încă patru invenții a depus deja cerere de brevet, dar lista cercetărilor și invențiilor sale, majoritatea medaliate, este prea lungă pentru a o reda aici.

Pentru intensa muncă de cercetare, rezultate obținute, dar și obiectivul după care își ghidează întreaga activitate – protecția mediului și îmbunătățirea calității vieții – a fost inclus în Top 2% oameni de știința din lume în domeniul Științei Alimentelor.

Care este domeniul de activitate al profesorilor

Din categoria ”Pentru anul 2022” fac parte cadre didactice de la trei facultăți ale USAMV Cluj-Napoca, după cum urmează: Facultatea de Știinta și Tehnologia Alimentelor – Prof. dr. Dan Vodnar, poziția 20 la nivel național și poziția 26.211 la nivel mondial și Conf. dr. Zorița Diaconeasa, poziția 86 la nivel național și poziția 114.636 la nivel mondial;

Citește și: VIDEO Locul misterios din România unde mașinile urcă singure la deal. Ce fenomen se întâmplă aici

Facultatea de Agricultură – Prof. dr. Francisc Dulf – poziția 104 la nivel național și poziția 134.089 la nivel mondial;

Facultatea de Medicină Veterinară – Prof. dr. Andrei D. Mihalca – poziția 141 la nivel național și poziția 181.796 la nivel mondial, Prof. dr. Adela Pintea – poziția 162 la nivel național și poziția 230.388 la nivel mondial.

Prof. dr. Andrei D. Mihalca este specializat în medicină veterinară și face cercetare pe patologia animalelor din Africa

Prof. dr. Andrei D. Mihalca este membru activ în grupul de experți TroCCAP, care susține educația și cercetarea în domeniul bolilor parazitare ale animalelor de companie, coordonatorul ghidurilor de diagnostic și tratament și de asemenea responsabil pe partea de educație a medicilor veterinari din Africa.

„Organizăm programe de educație continuă a medicilor veterinari pentru animale de companie din Africa sub-Sahariană.

Avem în derulare un proiect de medicină conservaționistă în Galapagos. Aceste călătorii sunt extrem de dificile din punct de vedere logistic, iar accesul la aceste resurse de cercetare este extrem de dificil.

Suntem practic în competiție cu echipe din marile universități ale lumii, care au resurse mult mai mari decât noi. Dar reușim să facem față cu brio”, susține profesorul, într-un interviu.

Legislația animalelor sălbatice din România este lacunară

Cadrul didactic are o viziune clară asupra unor locuri în care sunt ținute animelele sălbatice din Africa.

„Grădinile zoologice sunt instituții care în țările educate au un rol major în societate, știință, educație și conservare. În România încă suntem departe de acest concept.

Circurile nu au niciunul dintre aceste roluri. Iar problema animalelor sălbatice ținute acasă este complexă. Depinde de ce înțelegem prin animale sălbatice.

Citește și: Povestea cetății din Transilvania care l-ar fi inspirat pe Jules Verne să scrie Castelul din Carpați

Putem vorbi de un leu ținut de un interlop ca un semn de putere, sau de niște pești de acvariu într-un ecosistem care educă copilul familiei despre ce înseamnă deținerea responsabilă a animalelor”, a mai spus Prof. dr. Andrei D. Mihalca pentru presalocala.com.

Citește și: Vicepreședinte ASPA plătit de un SRL ce vinde hrană pentru maidanezii ținuți de ASPA. Profit: 1.700%

Clasamentul Top World Ranking of Scientists 2% este o bază de date disponibilă public, care oferă informații despre impactul celor mai citați cercetători din întreaga lume, de-a lungul întregii lor cariere sau pentru un singur an.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te