Declinul demografic și migrația tinerilor sunt cele două explicații pentru numărul tot mai mic de studenți români, scrie Edupedu.ro.
Declinul demografic a fost analizat în Raportul privind starea învățământului superior 2018, făcut de Ministerul Educației: „Se constată tendințe demografice negative în ceea ce privește populația rezidentă de vârstă corespunzătoare învățământului superior, înregistrându-se scăderi la majoritatea grupelor de vârstă, cu prioritate la vârstele de 21, 22, 23 și 24 de ani”.
Citește și: Cifrele groazei: 40% dintre copii citesc cu greutate, 47% nu știu să socotească
Un alt studiu, realizat de OECD, la comanda Ministerului de Externe, arată că cei mai mulți emigranți români au locuri de muncă necalificate, iar jumătate dintre românii cu studii universitare plecați în străinătate au locuri de muncă ce nu cer specializare.
Față de anul 2010, numărul de studenți români la licență a ajuns să fie aproape la jumătate. Situația poate fi pusă și pe seama introducerii procesului Bologna în 2014 (adică obținerea licenței în 3 ani, nu în patru cum era până atunci). Anul trecut erau înscrise la studii de licență 383.364 de persoane, în ușoară creștere față de anul anterior (2017), însă anul acesta (2018-2019) cifra a atins minime istorice pentru ultimele două decenii.