Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi rezultatele votului în timp real
Călin Georgescu 22,93 %
Marcel Ciolacu 19,16 %
99,91 %
Elena Lasconi 19,16 %
George Simion 13,87 %
Click aici pentru rezultate complete

Un profesor câștigă în România de 4 ori mai puțin ca în Franța. Diferențe de venit și de 1.500€/lună

DE Petre Bădică | Actualizat: 20.04.2023 - 21:06
Profesor la catedră (rol ilustrativ) - Foto: Pexels / Max Fisher
Profesor la catedră (rol ilustrativ) - Foto: Pexels / Max Fisher

Salariile profesorilor din Franța nu au mai crescut de foarte multă vreme, după cum au anunțat sindicaliștii. Chiar și așa ele sunt incoparabil mai mari decât ale dascălilor din România.

SHARE

Un profesor debutant câștigă de patru ori mai puțin în România.

Salariile profesorilor, în legătură cu care Emmanuel Macron urmează să facă joi un anunț decisiv, sunt în scădere încă din anii 1980, potrivit boursorama. În România, salariile profesorilor au crescut modest, iar anul trecut nu au acoperit inflația care a fost de 15%. În România, ultima promisiune a ministrului Ligia Deca este o creștere de 60%.

Un profesor debutant câștigă în România 500 de euro față de 1.920 de euro în Franța. Un profesor cu experiență primește, în Franța, peste 2.500 euro, iar în România doar 900 euro.

Citește și: Salariile profesorilor ar crește cu 60%. Efortul bugetar ar fi de 8 miliarde de lei pe an

Cât câștigă profesorii?

Salariile profesorilor se modifică progresiv pe parcursul carierei, în funcție de gradul lor. În plus, există diverse bonusuri, comune tuturor (de exemplu, indemnizația de monitorizare a elevilor) sau legate de sarcini specifice (de exemplu, bonusul profesorului principal), se arată într-o analiză a sistemului educațional francez.

Citește și: EXCLUSIV Venitul unui profesor, de cinci ori mai mic ca al unui medic. Ce spune Ministerul Muncii

Salariul mediu lunar net al cadrelor didactice din sectorul public din Franța în 2020 a fost de 2 596 de euro, conform ultimului bilanț social publicat de Ministerul Educației (inclusiv bonusurile și indemnizațiile), cu disparități majore între cadrele didactice, în funcție de statut, vechime etc.

Salariul a fost de 2.397 de euro în învățământul primar și de 2.774 de euro în învățământul secundar și de 2.635 de euro pentru profesorii titulari.

La numirea în funcție, după anul de probă, un profesor debutant primește 1 698 de euro net pe lună, fără prime (puțin peste 1 920 de euro cu prime).

Cum au evoluat salariile lor?


Pentru a măsura puterea de cumpărare a profesorilor, economiștii iau ca referință salariul minim: salariul brut al tinerilor profesori de liceu (fără prime) era echivalent cu de 2,3 ori salariul minim în 1980, dar era de numai 1,2 ori salariul minim în 2021, 40 de ani mai târziu, potrivit calculelor lui Lucas Chancel, cercetător la Paris School of Economics (PSE).

„Aceasta este o retrogradare radicală, rezultatul unei subinvestiții cronice în serviciul public", a spus el.

Această "scădere evidentă" a salariilor profesorilor față de anii 1980 este "legată de faptul că punctul de indexare nu a fost majorat în același ritm cu inflația".

El a calculat că scăderea salariilor a fost aproape 28% din 1982 până în 2018. 

Ce salariile primesc profesorii în România

Newsweek România a cerut Ministerului muncii să precizeze care sunt salariile de bază ale profesorilor.

„Precizăm că funcția de profesor studii superioare de lungă durată debutant din învățământul preuniversitar este prevăzută în grila de salarizare aferentă Familiei Ocupaționale de Funcții Bugetare ”Învățământ“ din Legea-cadru cu un coeficient de 1,64 și un salariu de bază de 4098 lei la gradația 0, pentru anul 2022.

Pentru gradația 3 de vechime (10-15 ani) salariul de bază pentru această funcție este de 4856 lei, iar pentru gradația 5 (peste 20 ani vechime), salariul de bază este de 5102 lei”, potrivit ministerului. 

Fostul ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara, anul trecut,că cel mai mic salariu este de 2.597 de lei net, iar un profesor cu 15 ani vechime câștigă suma de 4.500 lei net.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te