Când se închid școlile în fiecare județ. București, Ilfov, Timiș, din octombrie; Cluj, în noiembrie

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.09.2021 - 12:41
Când s-ar închide școlile în fiecare județ. București, Ilfov, Timiș din octombrie; Cluj în noiembrie / Ro Vaccinare

Proiecțiile arată că școala față în față nu va dura mai mult de o lună, maxim două înainte de a trece în online.

SHARE

Ministerul Educației a anunațat că școlile vor fi cele din urmă închise și doar după ce se va trece de o incindență de 6 la mie în respectivul oraș.

Citește și: Problemele tinerilor: lipsa resurselor financiare, ghidarea în carieră și gestionarea emoțiilor

„Cu alte cuvinte, dacă într-o zi de vineri vom avea 5,99 la mie, toată săptămâna viitoare școlile vor fi cu prezență fizică, chiar dacă luni, marți, miercuri se ajunge la 6,01 sau 6,05 la mie. Sunt praguri stabilite și asumate de autoritățile române - INSP, Ministerul Sănătății, CNSU”, a explicat Sorin Cîmpeanu.

Simularea care dă fiori

Cercetătorul Octavian Jurma a făcut o simulare plecând de la datele actuale pentru a vedea când va fi depășită incidența de 6 la mie în fiecare județ.

Citește și: Trupul lui Ion Caramitru nu va fi depus în foaierul Teatrului Național din București

„Tabelul de predictie [directa simpla optimista] al incidentei pe judete in urmatoarele saptamani pe baza mediei incidentei din ultimele 3 zile si a ratei de crestere de saptamana trecuta*.

In municipiile de judet incidenta este de obicei cu 10-25% mai mare decat media din judet.

Mai avem 1 saptamana pana la inceperea scolilor. In mod normal scolile ar fi inceput in multe localitati in scenariul galben, adoptat in februarie 2021 pentru o siguranta sporita in fata unei tulpini mai putin infectioase decat Delta.

Copiii pot fi considerati epidemiologic ca singurul segment captiv al populatiei pentru ca e singurul segment "profesional" care este obligat prin lege sa fie prezent "la locul de munca" indiferent de opinia lor, sau a parintilor lor, despre riscul la care se expun in clasa.

Renuntarea la scenariile din februarie si ridicarea pragului de al 1 la 6 la mie garanteaza ca scolile vor ramane un catalizator al infectiilor de pana cand pandemia va fi de 6x mai intensa decat in valul 3...

Incidenta este calculata standard, similar incidentei la 100,000 in Europa. Predictia este optimista si precizia scade rapid dupa a 2-a saptamana. Dupa saptamana 4 prognoza devine doar o speculatie, care insa ne da o idee asupra ordinului de marime la care poate duce cresterea curenta fara masuri sau atingerea pragului minim de imunizare de turma”, arată cercetătorul.

EXPLICAȚIE. În „căsuțele” cu negru este reprezentat momentul în care gradul de infectare depășește 6 la mie, iar școlile se vor închide.

În orașe, mai grav decât pe județ

În tabel este vorba de incidența pe județe. Închiderea școlilor se va face în funcție de rata de infectare din oraș.

Dar, rata de incindeță nu diferă mult între județe și cele mai importante orașe din respectivul județ. De altfel, cercetătorul apreciază că „în municipiile de județ incidența este de obicei cu 10-25% mai mare decat media din județ”.

Atfel, în aceste orașe închiderea școlilor s-ar putea face chiar mai devreme.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te