Andronescu, în căutarea copiilor pierduți. Zeci de mii de elevi nu mai ajung la examene

DE Petre Bădică | Actualizat: 02.08.2019 - 12:09

Ministrul Educației a anunțat că, în luna august, se vor  face controale în școli pentru a se vedea care sunt cauzele abandonului școlar.

SHARE

„Începând de astăzi, 1 august și până la sfârșitul lunii, Ministerul Educației Naționale derulează în unitățile de învățământ o inspecție tematică, dublată de o analiză de risc, privind evoluția situației școlare a elevilor din învățământul gimnazial, de la înscrierea în clasa a V-a, în anul școlar 2015-2016, până la susținerea Evaluării Naționale, din anul școlar 2018 - 2019. Astfel, în următoarea perioadă, experţii din Corpul de control al ministrului Educației Naționale vor analiza situația școlară a elevilor promovați, corigenți, repetenți, cu situație școlară neîncheiată și transferați în cadrul metodologic, în anii școlari selectați, la nivelul unităţilor de învăţământ din toată țara.

Obiectivele acestei inspecții/analize de risc sunt identificarea grupurilor defavorizate de elevi aflați în risc de abandon școlar, prevenirea excluziunii școlare, precum și reducerea/remedierea erorilor din documentele școlare”, a anunțat, ieri, Ministerul Educației.  

În anul 2017 scriam că Ministerul Educației a pierdut din evidențe un număr imprsionant de copii: 30.000.

Porneam de la cifrele anunțate de Liviu Pop, pe atunci ministru al  Educației, referitoare la sesiunea de bacalaureat din vara anului 2017. „Rata de promovare înregistrată de absolvenţii care au susţinut probele acestui examen este de 71,4% (cu 4,7% peste rata de promovare din aceeaşi sesiune a anului trecut - 66,7%). Mai exact, au promovat 91.754 de candidaţi dintr-un total de 128.503 candidaţi prezenţi”, este anunțul pozitiv al Ministerului Educației.

Doar că, surse ale Ministerului Educației mi-au precizat că 159.326 de elevi erau eligibili să susțină bacalaureatul în acel an. Raportând această cifră la numărul de absolvenți anunțat de Ministerul Educației, rezultă că în sesiunea de vară au promovaseră doar 57%.  

Care sunt cauzele pentru care 30.000 de elevi de 18 ani care nu se prezintă la bacalaureat? De ce abandonează școala?  

1.     Sărăcia. Peste 40% dintre copiii din Românai trăiesc la limita sărăciei.

2.     Lipsa Programului „masa caldă”. Newsweek a arătat că licitațiile pentru Programul ”masa caldă” a uînceput cu mare întâziere. Copiii din zeci de județe nu primeau masa de care ar fi trebuit să beneficieze, conform legii.

3.     Lipsa burselor pentru elevii care iau media peste 8,5. Primăriile sunt obligate să stimuleze financiar copiii care au note bune la școală. Dezmățul financiar a dus primăriile în imposibilitatea de a respecta această lege.

4.     Migrația. Statul român nu are o evidență strictă a familiilor care pleacă alături de copii definitiv sau pentru o lungă perioadă din țară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te