Actul normativ mai prevede că învăţământul preşcolar, şcolar, preuniversitar şi universitar se poate desfăşura online pe perioada stării de urgenţă, potrivit Agerpres.
"În situaţia în care se instituie starea de urgenţă sau starea de asediu, potrivit prevederilor constituţionale, activităţile desfăşurate în învăţământul preşcolar şi şcolar se pot desfăşura şi online, pentru asigurarea exercitării dreptului fundamental la învăţătură. Pentru învăţământul preuniversitar, Ministerul Educaţiei şi Cercetării elaborează metodologia derulării activităţilor în unităţile de învăţământ în sistem online, care cuprinde precizările necesare astfel încât să se asigure desfăşurarea activităţilor în cele mai bune condiţii", se arată într-un nou articol introdus în Legea educaţiei naţionale.
Aceeași prevedere se aplică și activităţilor desfăşurate în învăţământul universitar.
Potrivit proiectului, activităţile didactice şi examenele de final de ciclu de studii şi de cercetare din învăţământul preuniversitar şi universitar se pot desfăşura online în perioada stării de urgenţă sau de asediu.
Un amendament adoptat în Comisia de învăţământ şi însuşit de plen prevede că, "prin derogare de la prevederile art. 142 din Legea educaţiei, universităţile pot organiza admitere pentru anul universitar 2020-2021 în forma online, potrivit metodologiei aprobate de Senatul universitar, iar în anul 2019-2020 se poate organiza online susţinerea tezelor de abilitare".
"Acreditarea şi autorizarea provizorie a programelor de studii universitare de licenţă şi ale domeniilor de masterat, precum şi a organizaţiilor furnizoare a educaţiei din învăţământul preuniversitar şi superior se prelungesc până la data de 30 iunie 2021.(...) În termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educaţiei şi Cercetării emite normele metodologice. Prevederile prezentei legi intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial", se mai menţionează în actul normativ votat.
Senatorul PSD Doru Pănescu a explicat că, dată fiind situaţia în care activităţile online desfăşurate în ultima lună de profesori şi elevi sau studenţi pentru care nu există acoperire din punct de vedere legislativ, senatorii Comisiei de învăţământ au plecat de la un proiect existent şi "au creat o minilege a educaţiei pentru starea de urgenţă".
Liderul grupului senatorilor liberali, Daniel Fenechiu, a anunţat că PNL este împotriva acestui proiect de lege, "fără să fie împotriva învăţământului românesc", motivând că actul normativ "este modificat diametral" doar în Senat, în calitate de Cameră decizională, şi în acest fel "se încalcă principiul bicameralismului". El a precizat că Guvernul are o ordonanţă pregătită pentru această situaţie.
În favoarea proiectului s-au pronunţat senatorii PSD, USR şi UDMR.
Proiectul a fost adoptat tacit de Camera Deputaților, în calitate de prim for legislativ.