Acord încheiat între ministrul Cîmpeanu și conducerea CNATDCU în privința analizei doctoratelor

DE Alex Darvari | 18.06.2021 - 16:27
Acord încheiat între ministrul Cîmpeanu și conducerea CNATDCU în privința analizei doctoratelor / gov.ro

Acord încheiat astăzi la Ministerul Educației între ministru și vicepreședinții CNATDCU, în privința noilor reguli de soluționare a sesizărilor de plagiat în tezele de doctorat.

SHARE

„Am avut o discuție prin care am clarificat toate punctele litigioase”, a declarat vicepreședintele forului, Mircea Dumitru, la finalul unei întâlniri cu ministrul Sorin Cîmpeanu și vicepreședintele CNATDCU Marius Andruh.
„Concluzia este că toate acele puncte pe care dl academician Marius Andruh, eu însumi și dl președinte al Academiei și al CNATDCU, Ioan-Aurel Pop, le-am transmis Ministerului Educației, de îmbunătățire a regulamentului de funcționare a CNATDCU, au fost clarificate și însușite în totalitate de către conducerea Ministerului, astfel încât acest organism consultativ își poate continua activitatea în forma în care este acum”, a declarat fostul ministru Mircea Dumitru, pentru Edupedu.ro.

Citește și: Cu girul Academiei Române, Adrian Năstase face propagandă în favoarea Chinei și Rusiei

Acordul vine la o zi după ce și președintele CNATDCU, Ioan-Aurel Pop, și vicepreședintele Mircea Dumitru au vorbit despre posibilitatea de a se retrage din forul care analizează plagiatele, în contextul unor modificări inițiate de ministrul Educației la regulamentul de funcționare al Consiliului.

Citește și: VIDEO Lucrările avansează cu 0,01% pe lună pe Autostrada Sebeș – Turda care are 5 ani întârziere

 
Întrebat dacă vor mai exista criterii de admisibilitate a unei sesizări de plagiat, aceasta fiind una dintre problemele ridicate în urmă cu o zi de vicepreședinții CNATDCU, Mircea Dumitru a precizat că „vor fi acceptate în continuare sesizări [pe tezele care au fost deja analizate de CNATDCU – N.Red.] cu condiția ca tezele să nu fi fost până la data respectivă evaluate in integrum și dacă noua sesizare de plagiat evidențiază elemente care să fie relevante pentru o nouă analiză, deci noi suspiciuni de plagiat. Noi vom reanaliza acele teze care nu au fost evaluate in integrum, pentru că de multe ori tezele sunt evaluate doar pe acele fragmente cuprinse în sesizarea de plagiat. Dar dacă CNATDCU a dat un verdict pe o sesizare in integrum, atunci nu mai revenim [atunci când instituția primește o nouă sesizare – N.Red.]. Noul regulament prevede obligativitatea analizării in integrum pentru toate sesizările, deci de acum înainte discutăm pe analiza extinsă. Dar în acest moment dacă vin sesizări noi, bazate pe alte elemente care ridică suspiciuni de plagiat, la teze care nu au fost evaluate in integrum, atunci le vom reanaliza”.

În ceea ce privește existența softurilor antiplagiat în analizarea suspiciunilor, vicepreședintele Marius Andruh a declarat pentru Edupedu.ro că a fost o neînțelegere a prevederilor din noul regulament. „Softul nu înlocuia o comisie de experți, era scris clar. Softul este complementar, este un ajutor pentru comisia respectivă. Dar comisia de experți rămâne în continuare” esențială în analizarea unei suspiciuni de plagiat, a explicat Andruh.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te