Zona Euro se îndreaptă spre recesiune. Ne va afecta direct

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.01.2024 - 16:18
Zona Euro se îndreaptă spre recesiune - Foto: Profimedia Images

Zona Euro se îndreaptă spre recesiune. Ne va afecta direct. Contracția activității de afaceri din Zona Euro a continuat la sfârșitul anului 2023.

SHARE

Zona Euro se îndreaptă spre recesiune. Ne va afecta direct. Contracția activității de afaceri din Zona Euro a continuat la sfârșitul anului 2023, din cauza unei scăderi persistente a industriei serviciilor.

Aşa arată un sondaj S&P Global, care indică astfel faptul că economia blocului economic edificat pe moneda europeană se îndreaptă în recesiune.

Zona Euro se îndreaptă spre recesiune

Situaţia aceasta va afecta direct România, dacă va deveni realitate economică. Schimburile comerciale între Germania, stat din Zona Euro, şi România au crescut în anul 2022, cu 14%, la 37,5 miliarde de euro.

Pe de altă parte, importurile din România, în Germania, au crescut cu aproape 20%, dar rămân valoric peste exporturile Germaniei în România, arăta ZF, la începutul anului trecut.

În general, activitatea de afaceri a României, ca stat membru UE, este puternic dependentă de tranzacţiile intra-UE, iar statele din Eurozonă sunt cele care exportă cel mai mult în ţara noastră, nu doar Germania, care este motorul economic numărul 1 al Uniunii Europene.

Citeşte şi: Inflația din Zona Euro scade mai repede decât se aștepta. Creşterea preţurilor a încetinit

Indicele Compozit al Managerilor de Achiziții (PMI) al HCOB, întocmit de S&P Global, văzut ca un bun indicator al sănătății economice generale, a fost revizuit pentru decembrie, pentru a se lega cu 47,6, cel din noiembrie, după o estimare preliminară de 47,0, dar a rămas sub pragul de 50, care separă creșterea. de la contracție, pentru a șaptea lună.

Acest lucru a indicat că uniunea valutară a celor 20 de țări din Zona Euro, care a scăzut, ca creştere economică, cu 0,1%, în T3 2023, probabil s-a contractat din nou, în trimestrul trecut, îndeplinind definiția tehnică a unei recesiuni - două trimestre succesive de scădere economică.

PMI pentru servicii a crescut până la un maxim de cinci luni, la 48,8, față de 48,7, din noiembrie, conform business.express.

Citeşte şi: Bulgaria ne-a luat faţa. Este la un pas de intrarea în Zona Euro

„Nu este încă un teritoriu de recesiune pentru servicii, dar atmosfera este departe de a fi orientată spre creștere. Există o lipsă de semnale clare care să indice o revenire iminentă, la o expansiune robustă”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-șef la Hamburg Commercial Bank.

„Totuși, PMI compozit trage un demnal de alarmă de recesiune pentru Zona Euro”, a adăugat el, spunând că modelarea sa economică prognozează o contracție, în T4 2023.

Deși scăderea cererii de servicii s-a atenuat ușor, luna trecută, cu noul indice al afacerilor, care a urcat la un maxim de cinci luni, la 47,1, de la 46,7, acesta a rămas sub 50, pentru a șasea lună, succesiv.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te