Zeci de cote de TVA ar urma să fie aduse la 19%, cota standard. Nevoie majoră de venituri la buget

DE Florin Budescu | Actualizat: 03.08.2023 - 12:43
Zeci de cote de TVA ar urma să fie aduse la 19% - Foto: Wallpaper Flare

Proiectul de Ordonanţă cu modificări fiscale majore, neasumat încă public de Guvern, conține o redesenare aproape totală a cotelor de TVA aplicabile de la 1 septembrie. Zeci de operațiuni sunt scoase din sfera cotelor reduse și mutate la cota standard.

SHARE

Este vorba inclusiv despre unele a căror cotă fusese redusă de puțină vreme. Apar acum modificări importante la TVA-ul pentru locuințe, dar și câteva noutăți, la taxarea inversă.

Practic, revenirea acum la cota de TVA normală, de 19%, este o măsură care denotă nevoia acută de venituri la buget.

Zeci de cote de TVA ar urma să fie aduse la 19%

Principalele măsuri conținute de proiectul de OG consultat de redacția noastră și detaliate în acest articol:

-Sunt abrogate toate operațiunile cu cota redusă de TVA 5%, iar ele trec la 9% sau la 19%; 

-Și operațiuni cu 9% sunt mutate la cota standard de 19%; 

-TVA la locuințe crește la 9% și apar condiții noi pentru aplicarea cotei reduse vs. cota standard; 

Citeşte şi: SURSE Coaliția pregătește o creștere a TVA de la 5 la 9%. Microîntreprinderile, mai dur impozitate

- Sunt modificate inclusiv cote care au fost reduse nu mai departe de luna iunie (cum este cazul protezelor şi produselor ortopedice); 

- Se restrânge sfera de aplicare a unor scutiri cu drept de deducere;

-Apar modificări la mecanismul taxării inverse pentru livrarea de construcții și terenuri; 

-Modificările la TVA sunt vizate să se aplice de la 1 septembrie, iar pentru locuințe există o serie de dispoziții tranzitorii, care permit aplicarea TVA-ului de 5%, până la finalul acestui an.

Operațiuni care trec de la cota de 9% la cota standard de 19%

Serviciile de restaurant şi de catering se exclud de la cota de 9% și implicit vor fi taxabile cu cota standard de 19%.

Se introduce o nouă excepție de produse pentru care nu se poate aplica cota de 9% și implicit se va aplica cota de 19%, respectiv pentru alimentele cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 5g/100g produs.

Mai merită menționate, tot în cazul cotei de 9% aplicabile pentru alimente și băuturi, destinate consumului uman şi animal, și aceste două modificări:

În prezent, conform avocatnet.ro, există o excepție de la aplicarea cotei reduse, pentru băuturi nealcoolice, care se încadrează la codurile NC 2202 10 00 şi 2202 99.

Citeşte şi: Peletele sau brichetele de lemn folosite la încălzire au TVA 5%. Acestea au putere calorică mai mare

Prin proiectul de OG, excepția se extinde la nivelul întregului cod NC 2202 (practic, vorbim despre o înnăsprire, se duce excepția la întreaga categorie de nomenclator NC 2202, versus doar două categorii din toata clasa 2202).

Dispare excepția de cotă redusă 5% pentru produse eco/bio/de înaltă valoare calitativă. Practic, și aceste bunuri vor trece la cota de TVA 9%.

Operațiuni care trec de la cota de 5% la cota de 9%

Aproximativ 20 de operațiuni care la acest moment sunt la categoria de operațiuni taxabile cu cota de 5% vor trece la taxare cu cota de 9%. Punctual, este vorba despre:

- livrarea de manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, pe suport fizic şi/sau pe cale electronică;

Citeşte şi: Produsele pentru copii ar putea să aibă TVA redus la 5%. Alt pas spre impozitarea progresivă

-serviciile de acces la castele, muzee, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură și arheologice, grădini zoologice și botanice

-livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite.Terenul pe care este construită locuința include și amprenta la sol a locuinței. Prin locuință livrată ca parte a politicii sociale se înțeleg, printre altele, clădirile destinate a fi utilizate drept cămine de bătrâni / pensionari, case de copii și centre de recuperare și reabilitare pentru minori cu handicap, locuințele pentru persoane fizice de maximum 120 mp și cu un cost de până în suma de 600.000 lei, exclusiv TVA.

Lemnele de foc pentru populaţie se scumpesc

-livrarea către persoanele fizice de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00, şi de rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 31 00 şi 4401 32 00;

-livrarea pentru utilizarea drept combustibil de încălzire a rumeguşului, deşeurilor şi resturilor de lemn neaglomerate, care se încadrează la codurile NC 4401 41 00 şi 4401 49 00, realizată către persoanele fizice în calitate de utilizatori finali, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere a beneficiarului;

-livrarea către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială, de lemn de foc, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 11 00 şi 4401 12 00, şi de rumeguş, deşeuri şi resturi de lemn, aglomerate sub formă de pelete din lemn, brichete din lemn sau sub forme similare, care se încadrează la codurile NC 4401 31 00 şi 4401 32 00;

Sunt afectate şi spitalele

-livrarea pentru utilizarea drept combustibil de încălzire a rumeguşului, deşeurilor şi resturilor de lemn neaglomerate, care se încadrează la codurile NC 4401 41 00 şi 4401 49 00, realizată către persoane juridice sau alte entităţi, indiferent de forma juridică de organizare a acestora, inclusiv şcoli, spitale, dispensare medicale şi unităţi de asistenţă socială, în calitate de utilizatori finali, pe baza unei declaraţii pe propria răspundere a beneficiarului; livrarea de energie termică în sezonul rece, destinată următoarelor categorii de consumatori: populaţie, spitale publice şi private, organizaţii neguvernamentale şi unităţile de cult.

-furnizori de servicii sociale, publici şi privaţi, acreditaţi; livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, cu emisii scăzute, destinate locuinţelor și clădirilor administraţiei publice centrale sau locale, inclusiv a kiturilor de instalare, precum şi a tuturor componentelor necesare achiziţionate separat, precum și livrarea şi/sau instalarea de componente pentru repararea şi/sau extinderea acestor tipuri de sisteme, dar și livrarea sistemelor ca parte componentă sau ca extraopţiuni a livrărilor de construcţii.

De asemenea, ar urma să revină de la scutire la TVA de 9% și livrările de proteze şi de produse ortopedice. Pentru aceste operațiuni, fuseseră introduse scutiri de TVA, cu drept de deducere, la livrarea produselor, începând cu 11 Iunie 2023, prin Legea 88/2023. Practic, prin această lege, ele trecuseră de la taxare cu cota de 9% la scutire, iar Guvernul ar urma să le întoarcă la vechiul regim de taxare.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te