La mai bine de trei ani de la introducerea schemei de plafonare a prețurilor la energie electrică de către Guvern, după mai multe prelungiri, pe 30 iunie 2025 aceasta încetează.
De la 1 iulie 2025, fiecare consumator casnic va plăti curentul „la liber”, în funcție de oferta furnizorului pe care îl are. Iar la ora actuală, prețul kW-ului variază între 1,04 lei/kWh și 1,57 lei/kWh la marii furnizori.
Citește și: Trucul simplu pentru nopți mai răcoroase în timpul caniculei, dacă nu ai aer condiționat acasă
Vrei să nu mori de cald în casă de la 1 iulie? Dai 810 – 1.350 lei pe curent doar pentru AC
În contextul energiei electrice „la liber”, Newsweek a calculat cât ajunge factura la curent pentru o gospodărie doar pentru aerul condiționat pe timp de vară.
Datele „problemei”? O casă cu 3 sau mai multe camere, în care funcționează alternativ, timp de 10 ore pe zi, două aparate de aer condiționat de putere medie (12.000 BTU) și 5 ore pe zi ambele AC-uri (de exemplu, în sufragerie și în birou).
Iar pentru ușurința calculului, am luat în considerare un preț mediu al curentului electric de 1,5 lei/kWh.
Citește și: Metoda japoneză care îți răcește patul în timpul caniculei. Trucul tradițional cu bidonul cu apă
Rezultatul? Dai 810 – 1.350 lei/lună pe curent doar pentru AC.
Concret, consumul de energie al unui aer condiționat depinde de capacitatea acestuia, măsurată în BTU (British Thermal Units), și de eficiența sa energetică.
În general, aparatele de aer condiționat de 12.000 BTU de ultimă generație (clasă energetică A+++) au un consum pe rece de circa 1,2 kWh, iar cele mai vechi, până la aproximativ 2 kWh.
Așadar, dacă cele două AC-uri din casă merg 10 ore pe zi alternativ, pe rând, să zicem în sufragerie și dormitor, rezultă un consum de 12 - 20 kWh/zi. Adică, între 18 și 30 lei/zi, respectiv 540 lei - 900 lei pe lună (30 zile).
Citește și: Iată de ce nu mai trebuie să dai drumul la aerul condiționat înainte să adormi. Ce pățești?
Pentru a beneficia de răcoare și confort întreaga zi, la acest consum se mai adaugă și, să spunem, funcționarea 5 ore pe zi a unui aer condiționat în birou, camera copilului ori altă cameră. Deci, încă 270 - 450 lei.
Astfel, în total, la un tarif mediu de 1,5 lei/kWh, factura la curent doar pentru aerul condiționat dintr-o casă normală, în funcție de eficiența aparatelor, ajunge la 810 – 1.350 lei/lună.
La această valoare, pentru celelalte electrocasnice din casă (cuptor electric, mașină de spălat rufe, mașină de spălat vase, plită electrică, televizore, etc.), mai adaugi liniștit un consum de circa 150 kWh/lună, deci vreo 225 lei.
Metode de a optimiza consumul aerului condiționat
Curățarea filtrelor și verificarea periodică a aparatelor de aer condiționat ajută la menținerea eficienței acestora, indiferent de clasa energetică.
O locuință bine izolată reține mai bine frigul și reduce necesitatea de a folosi continuu aparatul de aer condiționat.
Menține temperatura în cameră/casă la o valoare confortabilă, de 23-26 grade Celius. Fiecare grad în minus crește factura.