Vom avea facturi mai mari la gaze, din luna septembrie. Ce se scumpește cu 24%?

DE Florin Budescu | Actualizat: 20.08.2024 - 14:12
Vom avea facturi mai mari la gaze, din luna septembrie. Ce se scumpește cu 24%? - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Vom avea facturi mai mari la gaze, din luna septembrie. Ce se scumpește cu 24%? - Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea
Vom avea facturi mai mari la gaze, din luna septembrie. Ce se scumpește cu 24%? - Foto: Flickr/Iain Cameron
Vom avea facturi mai mari la gaze, din luna septembrie. Ce se scumpește cu 24%? - Foto: Flickr/Iain Cameron

Vom avea facturi mai mari la gaze, din luna septembrie. Ce se scumpește cu 24%? Începând cu luna aceasta, consumatorii de gaze urmează să achite în facturi noile prețuri la gaze care conțin tarifele de distribuție gaze majorate.

SHARE

Vom avea facturi mai mari la gaze, din luna septembrie. Ce se scumpește cu 24%? Începând cu luna aceasta, consumatorii de gaze urmează să achite în facturi noile prețuri la gaze care conțin tarifele de distribuție gaze majorate cu 24,1%.

Așa cum au fost ele aprobate de ANRE, pentru cel mai mare operator de distribuție gaze naturale din România, de la 1 iulie.

Vom avea facturi mai mari la gaze, din luna septembrie. Ce se scumpește cu 24%?

Cum la începutul acestei luni vin facturile cu consumul din luna trecută, majorarea va fi acum vizibilă în factură.

Atunci când s-a adoptat majorarea de tarif, ANRE a anunțat o majorare medie, la nivel național, cu 19%.

Citeşte şi: E.ON se gîndeşte să plece din România, din cauza plafonării preţurilor la Energie şi Gaze

“Modificarea tarifelor este determinată de trei factori principali: creșterea costurilor serviciului de distribuţie gaze naturale cu inflația prognozată a anului 2024 de 4,6%, creșterea costurilor de capital în urma realizării în anul 2023 a unui volum investițional record, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi de sisteme de distribuție în zonele concesionate, precum și ca urmare a reducerii cantității de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%”, a spus ANRE, conform Economica.net.

„Cu titlu de exemplu: pentru un client casnic care locuieşte într-un apartament cu 3 camere şi are un consum anual de gaze naturale de 3 MWh, valoarea lunară a facturii de gaze naturale ar putea creşte cu aproximativ 2,5 lei”, arăta atunci ANRE.

Citeşte şi: Se scumpesc gazele naturale cu 19%. Cât vor ajunge să plătească consumatorii din iarnă?

Amintim că prețurile finale sunt plafonate la clienții casnici, la 0,31 lei/kWh, dar pe fondul scăderii prețului reglementat de achiziție al gazelor de la producători, marea parte a clienților casnici plătesc acum un preț semnificativ sub cel plafonat.

În orice caz, majorarea tarifelor de distribuție, care înseamnă un plus de 1 ban/kWh (de la 49 la 61 de lei/MWh), nu va putea duce prețul final facturat la peste 0,31 lei/kWh.

Citeşte şi: Surplusul de gaze al UE moştenit de iarna trecută, eliminat. Cu cât va crește factura la iarnă?

“Această majorare vine după alte majorări stabilite de ANRE pentru aceste tarife de distribuție gaze: cu 11% în anul 2022 și cu 52,2% în anul 2023, respectiv în 3 ani am avut o dublare a tarifului de distribuție pentru acest operator.

Această creștere a tarifelor se datorează în special ”gratuităților” introduse în anul 2020 prin Legea 155/2020, care modifică vechea lege a energiei electrice și gazelor. Români nu s-au învățat în cei 34 de ani de la Revoluție, că atunci cand politicienii îți oferă ceva gratuit, ajungi să plătești mult mai mult decât ”dacă nu ar fi gratuit”, arată Asociația Energia Inteligentă.

ONG-ul se referă la socializarea în tarifele plătite de toți clienții a racordărilor gratuite și obligatorii pentru operatori care au existat până acum în lege.

Fluctuaţii de preţ

Prețul gazelor, în semestrul I al anului trecut, față de perioada similară din anul 2022, a crescut cu 77%, pentru electricitate (locul 3 în Europa) și cu 134%, la gazele naturale (locul 2 în Europa). Pe de altă parte, prețurile gazelor naturale, energiei electrice și termice, în luna octombrie a anului 2023, sunt cu 3,6% mai mici decât cele din luna octombrie a anului 2022.

Întrebarea pe care şi-o pune Asociaţia Energia Inteligentă, care a descoperit aceste cifre, este dacă preţul gazelor a crescut sau a scăzut, pentru că datele cifrice sunt contradictorii. Răspunsul e complex. În luna octombrie a anului trecut, prețul efectiv achitat de același consumator este cu 5,3% mai mic decât pentru aceeași perioadă din anul 2022.

Foto: Flickr/Iain Cameron

Un furnizor de exemplu a crescut prețul gazelor din contract cu 4,8%, din cauza jocului dintre fluctuaţia preţului la gaze pe piaţa internaţională şi preţul stabilit prin contract cu clientul.

Stăm bine cu stocurile de gaze

De acum patru zile, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că stocurile noastre de gaze pentru sezonul rece sunt la 88% şi va avea 85%, la 1 septembrie.

România are înmagazinate, în prezent, 2,8 miliarde mc de gaze naturale în depozitele subterane proprii. Regulamentul de Punere în Aplicare (UE) 2023/2633 al Comisiei Europene (din 20 noiembrie 2023) prevede că România trebuia să aibă depozitele pline în proporție de 65% până la data de 1 iulie și de 85% până la data de 1 septembrie, mai indică sursa citată.

Ce e mult strică

Nu e bine însă nici să ai un stoc istoric, adică un surplus de gaze. Surplusul record de gaze al Europei moştenit din iarna 2023/24 a fost în mare parte eliminat. Aceasta în urma unei acumulări neobişnuit de reduse de stocuri până acum în vara lui 2024, potrivit datelor Gas Infrastructure Europe (GIE), citate de Reuters, conform News.ro.

Stocurile de gaze din Uniunea Europeană şi Regatul Unit au crescut cu doar 336 de terawatt-oră (TWh) începând cu 31 martie. Creştere a fost cea mai mică din 2012 şi se compară cu o creştere medie pe 10 ani de 443 TWh .

Stocurile erau încă cu 170 TWh (+20% sau +1,46 abateri standard) peste media pe 10 ani, la 12 august, dar surplusul se redusese de la 277 TWh +70% sau +2,03 abateri standard la sfârşitul iernii, pe 31 martie.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te