VIDEO Se lucrează pe 30 km din autostrada Transilvania. Deschidere: 2030. Cost: 10 milioane euro/km

DE Petre Bădică | Actualizat: 07.07.2021 - 15:35

Autostrada Transilvania este abandonată pe lungi porțiuni. Excepție, între Nădășelu și Zimbor au început lucrările pe 30 de kilometri.

SHARE

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Pasajul Domnești de pe Centura Capitalei avansează cu 76 metri pe an. Inaugurat, 2022

„Lucrări spectaculoase în superbele și capricioasele dealuri transilvănene pe Autostrada A3 Nădășelu-Zimbor

Antreprenorul general, UMB, a turat motoarele și progresul este vizibil după doar câteva luni de la startul șantierului, volumele excavate în acest scurt timp fiind impresionante.

Citește și: VIDEO EXCLUSIV Cum arată cei 32 de kilometri de pe Autostrada București care se deschid în 2023

Nici subcontractorul Zublin, recunoscut ca lider în România pe execuția de piloți forați, nu se lasă mai prejos, aducând pe lot 9 foreze pe care le-a pus la muncă în apropierea nodului Nădășelu (începutul filmării din dronă).

Sperăm că antreprenorii își vor păstra efervescența în teren și le dorim cât mai PUȚINE alunecări de teren serioase (au deja trei la activ) și probleme care ar putea împinge inaugurarea celor 30 de km din #AutostradaTransilvania după 2023”, a scris Asociația Pro Infrastructura.

Potrivit documentelor CNAIR, porțiunea are 30,06 kilometri, iar data începerii lucrărilor a fost 25 ianuarie 2021 și va costa peste 1,6 miliarde de lei. În medie, un kilometru se va construi cu suma de 53 milioane lei.

O istorie de 18 ani

Autostrada Transilvania a fost primul contract de infrastructură rutieră mare semnat în regiune. În 2003, premierul Adrian Năstase anunța că Autostrada Transilvanai (450 de km) va fi terminată în 2011. După ce a încasat un milliard de dolari, compania constructorare Bechtel a rerușit să finalizeze doar 50 de kilometri.

Porțiunea dintre Brașov și Târgu Mureș a fost complet abandonată. Între Târgu Mureș și Gilău sunt 105 kilometri, deschiși fiind 84 de kilometri, mai puțin porțiunea Ogra – Câmpia Turzii.

Pe tronsonul Gilău – Borș, în lungime de 162 de kilometri, este un adevărat dezastru. A fost finalizată doar 10% din autostradă, pentru restul tronsoanelor termenele de deschidere fiind 2022 – 2024.

Unele porțiuni, de exemplu Poarta Sălajului - Zalău (15 km) sau Zalău - Nușfalău (25 km), încă se licitează.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.