VIDEO Rusia atacă lumea civilizată cu reactoare nucleare plutitoare. Costă 140.000.000 $. Corporația de stat rusă de stat Rosatom a obținut noi clienți, pentru centrale nucleare plutitoare, în timpul summitului BRICS, de la Kazan.
Aşa a spus șeful companiei, Alexei Likhachev, la ceremonia de lansare a spărgătorului de gheață nuclear universal Chukotka, în 6 noiembrie, potrivit presei ruse.
VIDEO Rusia atacă lumea civilizată cu reactoare nucleare plutitoare. Costă 140.000.000 $
Likhachev spus că modernizarea unității reactorului care echipează acest tip de centrală se realizează nu numai în versiunea arctică, pentru apele nordice, ci este dezvoltată și o versiune tropicală.
Această versiune a centralei nucleare plutitoare este orientată spre nevoile țărilor prietene Rusiei, situate în Africa și Asia de Sud-Est.
În spaţiul fostei Uniuni Sovietice, Moscova a construit foarte multe reactoare nucleare. Cele din Ucraina sunt folosite acum ca ameninţare, şi dacă sunt în partea ocupată a Ucrainei, cum este cazul centralei de la Zaporoje, şi dacă nu, cum e cazul celorlalte trei.
Citeşte şi: Românii cu panouri fotovoltaice produc curent cât 3 reactoare de la Cernavodă. Rețeaua nu ține
În timpul întâlnirilor de la summitul BRICS, au fost încheiate noi acorduri privind aceste comenzi, a spus el, fără a nominaliza clienții, dar a apreciat că este extrem de important ca Rosatom să asigure producția în serie a centralelor nucleare plutitoare, care ar trebui să fie produse atât pentru Rusia, cât și pentru partenerii străini, conform Economica.net.
La jumătatea lunii trecute, într-o discuție avută cu Vladimir Putin, oficialul a anunțat planurile Rosatom de a crește volumul comenzilor la 100 de trilioane de ruble, valoarea contractelor încheiate până acum fiind de 52 de trilioane.
El a menționat că Rosatom continuă cooperarea activă cu țările din Sudul Global, “oferindu-le suveranitate tehnologică în domeniul energiei verzi”. El a adăugat că Rosatom este gata să împărtășească tehnologia cu statele în care sunt dezvoltate proiectele sale.
Citeşte şi: Rusia face un submarin gigantic de 180.000 tone. Mai mare ca petrolierul Biruința condus de Băsescu
Astfel de centrale nucleare sunt destinate zonelor izolate, cu infrastructură de rețea subdezvoltată, unde construirea unor centrale nucleare clasice, mai puternice, nu este posibilă.
În prezent, există o singură astfel de centrală plutitoare în lume – Akademik Lomonosov, a Rosatom, care funcționează din anul 2019, în orașul Pevek, din regiunea autonomă Chukotka, a Federației Ruse.
Centrala poate produce 70 MW de energie electrică sau 300 MW de energie termică. În octombrie 2024, Rosatom a semnat un contract în Uzbekistan.
Acesta este destinat construcției unei astfel de centrale acolo, de 330 MW, în șase module cu reactoare mici, și în prezent se lucrează la punerea în aplicare a proiectului.
Exorbitant
Pe 1 iulie 2015, PoweMag scria că costurile pentru Akademik Lomonosov, prima centrală nucleară plutitoare a Rusiei, au crescut la 37 de miliarde de ruble (700 de milioane de dolari), cu peste 300% față de estimarea inițială, din anul 2006, de nouă miliarde de ruble (170 de milioane de dolari).
Proiectul a fost afectat de întârzieri, din cauza schimbării șantierului naval în care a fost lucrată nava gigantică.
Inițial programată pentru livrare în anul 2010, monopolul de stat al reactorului nuclear Rosatom intenționează acum să opereze prima centrală nucleară plutitoare din lume în portul Pevek, din regiunea îndepărtată a Rusiei, Chukotka, până în octombrie 2016, a declarat viceprimministrul Dmitri Rogozin, în mai.
Pluteşte liniştit, lângă oraşul tău
Proiectul cuprinde două reactoare de 35 MW (cu o durată de viață de 40 de ani), construite pe o barjă de 144 de metri (aproape cât odată şi jumătate terenul de joc al stadionului National Arena, din Capitală), care trebuie remorcat până la destinație.
Gigantul poate funcționa plutinf în ape puțin adânci și poate fi conectat la infrastructura terestră, devenind util pentru porturile de alimentare, infrastructura industrială, platformele de petrol și gaze și pentru a ajuta la explorarea arctică, a spus Rogozin.