VIDEO România face 2 km de tunel în 13 ani. Autostrada de la Sibiu la Nădlac, deschisă total în 2026

DE Petre Bădică | Actualizat: 28.10.2021 - 15:57
VIDEO România face un tunel de 2 km în 13 ani. Autostrada Sibiu la Nădlac, deschidă complet în 2026
VIDEO România face un tunel de 2 km în 13 ani. Autostrada Sibiu la Nădlac, deschidă complet în 2026

De la Sibiu la Nădlac lipsesc 9 kilometri pentru a avea 347 de kilometri de autostradă fără oprire. Porțiunea fost scoasă la licitație cu o întârziere de 8 ani.

SHARE

„Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a acceptat şase ofertanţi în cursa pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor pentru Lotul 2 al Autostrăzii Lugoj -Deva (A1), Secţiunea E şi finalizarea Secţiunii D, în urma finalizării, miercuri, a procesului de evaluare a candidaturilor depuse.

Citește și: Tanczos Barna: România va avea 18.000 de staţii de încărcare pentru vehiculele electrice


În urma aplicării criteriilor de selecţie, conform algoritmului de calcul aferent, pe primele 6 locuri s-au calificat: Asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret A.S. - Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret A.S.; Asocierea SC Alsim Alarko Sanayi Tesisleri Ve Ticaret A.S. - Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret A.S.; Kolin Insaat Turizm Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi; Strabag SRL; Asocierea Impresa Pizzarotti & C SpA - Pizzarotti SA - Retter ProjectManagement SRL; Asocierea Terna Tourist Technical And Maritime SA - Intracom Constructions Societe Anonyme Technical And Steel Constructions (Intrakat).

Citește și: Consilierii ieșeni au făcut afaceri de succes cu contracte frumoase pe bani publici


În perioada imediat următoare, Autoritatea Contractantă va transmite acestor candidaţi Invitaţia de participare la etapa de depunere a ofertelor, adică la cea de-a doua etapă a procedurii de atribuire.
Termenul pentru depunerea ofertelor a fost stabilit pentru 31 ianuarie 2022”, precizează CNAIR.

România face 2 km de tunel în 13 ani. Autostrada de la Sibiu la Nădlac, deschisă total în 2026

Declararea câștigătorului și contestațiile vor dura un an minim. Firma de construcții va avea 3 ani și jumătate pentru proiectare și construcția lucrării. Bucata de autostradă ar urma să fie terminată în 2026.

Potrivit documentelor oficiale pe care pe puteți consulta AICI este vorba de porțiunea Margina – Holdea de la kilometrul 47 la kilometrul 56. Secțiunea are 9,13 kilometri și proiectul ar fi trebuit demarat în anul 2013.

Valoarea proiectului a fost evaluată la suma de 1,56 miliarde de lei. Partea dificilă e reprezentată de cele două tuneluri lungi de 2,3 kilometri care trebuie să penetreze dealurile.

În acest fel, urșii vor putea trece peste autostradă.

Istoria unui eșec

Autostrada Lugoj – Deva a fost împărțită în 4 loturi. Trei loturi au fost deja deschise (primul în 2017, al treilea și al patrulea în 2019).

Și lotul al doilea, din care fac parte cei 9 km aflați în construcție, trebuia deschis în 2019, lucru ce nu s-a întâmplat. În cel mai optimist scenariu acest lucru se va întâmpla în 2026, cu 7 ani întârziere.

În anul 2017 s-a inugurat o parte din lotul 2. Era vorba de 15 kilometri dintr-un total de 28. Din cei 13 kilometri rămași, 4 erau finalizați în proporție de 90%, iar pe ceilalți nouă nu s-a început lucările. Cei 9 kilometri costau foarte mult și erau mai dificil de realizat deoarece implica realizarea unor tuneluri pentru urși între Margina și Holdea. Aflat la putere, PSD nu a vrut să își asume uriașele cheltuieli și a amânat lansarea unei licitații.

Pe 10 mai 10 mai 2021, a avut loc depunerea candidaturilor pentru procedura de atribuire a contractului "Proiectare si executie lucrari pentru obiectivul major de investiții Autostrada Lugoj –Deva (A1), Lot 2: km 27+620 - km 56+220 - Secțiunea E și finalizare Secțiunea D".

Din acestea au fost alese, ieri, doar 6.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te