VIDEO Nokian a început construcția fabricii de cauciucuri de la Oradea, după ce a părăsit Rusia

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 30.01.2023 - 14:39

Nokian, unul dintre cei mai importanți producători de anvelope din lume, și-a vândut fabrica din Rusia în octombrie 2022 și a început construcția noii sale uzine de cauciucuri de 626 mil. € de la Oradea, după ce Guvernul le-a aprobat finlandezilor un grant de 99 mil. €.

SHARE

Fabrica de anvelope Nokian din România se ridică pe amplasamentul fostului CET II Oradea, din strada Ogorului nr. 36. Startul lucrărilor nu a fost anunțat oficial de reprezentanții companiei, însă pe YouTube a apărut un clip realizat cu drona în care se vede că deja se lucrează pe şantierul viitoarei fabrici din Oradea.

Citește și: FOTO Porsche-ul GT3 nou nouț al unui milionar german a explodat în garaj. „Cum se poate întâmpla!?”

"Această investiţie este o decizie strategică semnificativă care ne permite o creştere viitoare. O unitate de producţie de talie mondială în Europa este un pas esenţial pentru a obţine capacităţi suplimentare şi pentru a crea o platformă de producţie echilibrată, pe măsură ce începem să construim noua Nokian Tyres departe de Rusia", a declarat Jukka Moisio, preşedinte şi CEO al Nokian Tyres, relatează ebihoreanul.ro.

Conform proiectului, în primă fază vor fi construite două hale, din care prima, cu o suprafaţă construită de 88.817 metri pătraţi, va avea destinaţia de spaţiu de producţie, iar cea de-a doua, de 94.194 metri pătraţi, va fi spaţiu de depozitare.

Ulterior, investitorii vor ridica aici o a treia hală, cu destinaţie mixtă de spaţiu de producţie şi depozitare materii prime.

La finalul investiţiei, se va ajunge la o suprafaţă totală construită de 256.843 metri pătraţi, o suprafaţă desfăşurată de 549.534 metri pătraţi şi 109.907 metri pătraţi de spaţii verzi.

Citește și: Ai cauciucuri de iarnă, dar n-ai nisip și lopată, 2.900 lei amendă. Geamuri murdare, 1.160 lei

Nokian face fabrică de anvelope de 626 mil. € la Oradea. Guvernul a aprobat un grant de 99 mil. €

Nokian, unul dintre cei mai importanți producători de anvelope din lume, a renunțat la fabrica sa din Rusia din cauza războiului cu Ucraina și a ales Oradea pentru o nouă uzină în valoare de 626 mil. €. Guvernul României le-a aprobat finlandezilor un grant de 99,55 mil. €.

„Un nou proiect de investiții va fi demarat la Oradea, cu sprijin guvernamental. Este o investiție care face obiectul memorandumului pe care Guvernul l-a aprobat astăzi, acordarea unui ajutor de stat regional ad-hoc companiei Nokian Tyrs Plc, în contextul în care această companie are intenția să înființeze în țara noastră o unitate de producție anvelope pentru autoturisme, în județul Bihor.

Ajutorul de stat va fi acordat sub formă de grant și va avea o valoare de aproape 100 de milioane de euro, mai exact 99,55 milioane euro, fiind acordat pe o perioadă de 5 ani, între 2023 și 2028. Aceste sume de bani vor asigura finanțarea costurilor legate de înființarea fabricii, dar și pentru a aborda deficitul de finanțare aferent acestei investiții, ajutorul de stat urmând a fi acordat după emiterea deciziei de autorizare de către Comisia Europeană.

Capacitatea planificată de producție a noii unități este de 6 milioane de anvelope pe an și va încorpora tehnologie de ultimă generație, ceea ce va include și avantaje legate de un nivel ridicat de automatizare și precizie.

Valoarea totală a investiției, nominal, este de 626,42 de milioane de euro, costurile eligibile fiind de 611,42 de milioane de euro”, de declarat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, după ședința de Guvern din 18 ianuarie 2022.

Nokian Tyres PLC, producător finlandez de anvelope pentru autoturisme și utilaje grele, deținea la nivelul anului 2021 o cotă de piață de 2,47% în plan european, producând și livrând anvelope pe această piață din cele două locații de producție europene, Nokia (Finlanda) și Vsevolozhsk (Federația Rusă). Unitatea de producție din Vsevolosk producea 82% din producția globală Nokian de anvelope pentru autoturisme (aproximativ 17 milioane de unități pe an), conform memorandului pentru acordarea ajutorului de stat de către Guvernul României.

România, una dintre cele mai importante țări de pe harta producătorilor mondiali de anvelope

Prin investiția finalndezilor de la Nokian, România devine una dintre cele mai importante țări de pe harta producătorilor mondiali de anvelope. În țara noastră există deja de ani buni fabrici de cauciucuri Michelin, Continental și Pirelli.

La sfârşitul lunii iunie, Nokian Tyres a declarat că va iniţia o ieşire controlată de pe piaţa rusă, din cauza războiului dus de Rusia în Ucraina. La sfârșitul lunii octombrie 2022, compania finlandeză Nokian Tyres a semnat un acord de vânzare a operaţiunilor sale din Rusia către producătorul rus de petrol Tatneft PJSC, pentru 400 de milioane de euro. Iar pe 1 noiembrie 2022, Nokian a anunțat o investiție de tip greenfield de circa 650 de milioane de euro într-o nouă fabrică la Oradea.

Lucrările de construcție a fabricii de anvelope Nokian din România vor începe anul acesta, iar primele anvelope Nokian „Made in România” vor ieși pe porțile acesteia în 2024.
 
Nokian Tyres a anunțat că viitoarea sa fabrică de la Oradea va fi prima uzină cu zero emisii de CO2 din industria de anvelope și va avea o capacitate anuală de producție de 6 milioane de anvelope.
 
Conform estimărilor, în cadrul fabricii de pneuri Nokian de la Oradea vor lucra circa 500 de angajați.

Cine este Nokian Tyres

Nokian Tyres a fost fondată în 1988, însă își are rădăcinile în anul 1898, când a fost înființată Suomen Gummitehdas Oy sau „Fabrica de cauciuc finlandeză”. A început producția de anvelope pentru mașini în 1932, iar acum produce pneuri pentru automobile, camioane, autobuze și vehicule grele speciale. 
 
Compania este cel mai nordic producător de anvelope din lume. Promovează și facilitează șofatul în siguranță, în condiții exigente. Anvelopele inovatoare pentru autoturisme de pasageri, camioane și mașini grele, sunt comercializate în special în zonele cu zăpadă, împădurite, și cu condiții de șofat dificile din cauza anotimpurilor schimbătoare.
 
Până în octombrie 2022, unitățile de producție Nokian se aflau în Finlanda și Rusia. Acum, producția Nokian se bazează doar pe facilitățile din Finlanda și a semnat un contract temporar cu un producător din China. Iar din 2024, Nokian va începe producția în România.
 
La sediul central din Nokia, Finlanda, are loc dezvoltarea centralizată a produselor, sunt finalizate prototipurile și sunt efectuate testele. Toate produsele sunt dezvoltate conform obiectivelor de siguranță durabilă și de respectare a mediului pe parcursul întregului ciclu de viață al produsului.
 
Sediul central al Nokian Tyres se află în Nokia, Finlanda, iar sediul european este la Praga.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te