VIDEO Kaufland România, un an record în 2023. A contribuit la economia României cu 2,5 miliarde €

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 20.03.2024 - 21:00

Pentru Kaufland România, unul dintre cei mai importanți retaileri alimentari de pe piața locală, anul 2023 a fost unul record. A deschis 13 magazine noi și a contribuit la economia României cu 2,5 miliarde €, în termeni de valoare adăugată brută.

SHARE

Unul dintre cei mai importanți retaileri alimentari de pe piața locală, Kaufland România și-a făcut bilanțul pe 2023 la cea de-a III-a ediție a evenimentului Newsweek Retail Summit, și a dezvăluit care sunt provocările de pe piața de retail din România în anul 2024 și ce strategie și-a propus.

Kaufland România, un an record în 2023. A contribuit la economia României cu 2,5 miliarde €

„Am încheiat 2023 bifând toate provocările pe care le-am întâmpinat în decursul anului și ne-am atins transparent toate obiectivele sau țintele pe care ni le-am propus.

Poate una dintre cele mai importante caracteristici a fost că ne-am continuat într-un stil destul de alert exapansiunea în 2023, reușind să deschidem încă 13 magazine, ceea ce este un număr aproximativ record pentru Kaufland în România. Media este între 10 și 12 magazine pe an.

Sigur că posibilitate de extindere avem, însă depindem și de condițiile de autorizare, de mai multe lucruri care pot să stopeze pentru o anumită perioadă timp expansiunea, dar suntem mulțumiți cu 13 magazine, motiv pentru care ne-am propus și pentru 2024 cel puțin 10 magazine.

Citește și: Fechet, la Retail Summit: SGR-ul, cel mai bun lucru pentru gestionarea deșeurilor din ultimii 30 ani

Kaufland a contribuit la economia României în termen de valoare adăugată brută cu 2,5 miliarde de euro. A contribuit la bugetul de stat cu aproximativ 1.000.000.000 euro prin taxele și impozitele plătite. A avut o colaborare cu aproximativ 2600 de furnizori locali, ceea ce înseamnă un procent de aproximativ 82% din totalul furnizorilor cu care Kaufland lucrează.

Menționez că numărul acestor furnizori nu sunt doar cei de produse alimentare, sunt inclusiv furnizorii care ne asigură servicii sau bunuri pentru a putea să punem în comercializare aceste bunuri alimentare, adică tot ceea ce ține de activitatea Kaufland.

Mai mult decât atât, acestor 2600 de parteneri din România le-am achitat facturi în valoare de aproximativ 2,9 miliarde de euro, ceea ce iarăși înseamnă un cuantum ridicat, de peste 80% din plățile efectuate”, a declarat Valer Hancas, Director Comunicare și Corporate Affairs Kaufland România, la Newsweek Retail Summit 2024. 

Din fiecare leu pe care cineva îl cheltuiește la casa de marcat, 0,7 bani merg în plata furnizorilor locali

„Dacă vreți să transpunem cumva în realitate aceste procente, înseamnă că din fiecare leu pe care cineva îl cheltuiește la casa de marcat, 0,7 bani merg în plata furnizorilor locali. Sigur că poate să existe întrebarea retorică <<OK, de ce nu mai mult?>>

Păi din zero 0,3 bani ne plătim angajații, ne plătim utilitățile, etc., adică tot restul de de plăți. Și de ce nu ar trebui să facem și un un profit, evident”, a explicat Valer Hancas.

Citește și: Newsweek Retail Summit 2024: Principalele tendințe și provocări de pe piața de retail

Cum se mofică profilul consumatorului de retail în România

„În principiu, profilul consumatorului de retail, cel de retail offline, pentru că asta reprezint, se modifică de la un an la altul, o dată cu datele demografice pe care le avem, schimbarea generațiilor, obiceiurile de consum, orientarea spre un stil de viață sănătos, evitarea consumului pe anumite zone care conțin prea mult, poate zahăr, alte elemente care se schimbă de la un an la altul.

Mai avem și zona asta de influencing, pe parte medicală, să spunem așa, care crește din ce în ce mai mult în zona de online.

Mai avem partea de influencing în zona de pregătire corporală, care contribuie, de asemenea, astfel încât, de la an la an, sortimentul este o poveste, un never-ending story.

E extrem de complicat să definești un sortiment, am definitia, sortimentul și mergem în continuare. Este o analiză permanentă. Orice retailer, indiferent că vorbim de mâncare, de electronice, de orice grupă de marfă, ar trebui să-și reînnoiască, să-și readapteze, cu adaptabilitate și agilitate oferta. Fiindcă adaptabilitate necesită, din punctul meu de vedere, ceva mai mult timp decât agilitatea, care ar trebui să fie o reacție on the spot.

Vedem grupe de marfă noi, absolut noi. Trebuie să ținem cont și de legislație, care vine cumva și se interpune în procesul de a genera un sortiment, pentru că anumite conotații legislative pot să influențeze, de ce nu, și un comportament de consum. Nu mă refer într-o notă negativă, ci într-o zonă pozitivă, de a restrânge accesul unei părți a consumatorilor la anumite produse etc.

Sortimentele, prin urmare, sunt una dintre dintre provocările permanente pe care le avem.

Suntem angajați de foarte mulți ani într-un proces de a face lucrurile cât mai sustenabil posibil. Și referindu-mă la sustenabilitate, nu mă refer doar la partea de protecție a mediului, luptă antiplastic, ci mai degrabă sustenabilitatea care cred că se reflectă într-o mare mare parte în zona social.

Și dacă vorbim de social, vorbim de parteneriatele pe care le-am menționat cu producătorii locali, ceea ce înseamnă o generare de venituri în lanțul de achiziție, ceea ce înseamnă probabil o creștere a posibilității de cumpărare a populației. Nu e niciun secret.

Matematic, creșterea puterii de cumpărare se poate reflecta mai departe în cifra noastră de afaceri. Adică, e absolut extrem de simplu. Nu trebuie să faci ASE-ul ca să-ți dai seama de acest lucru”, a detaliat Valer Hancas, la Newsweek Retail Summit 2024.

Evoluția cuantumului produselor românești pe rafturile hypermarket-urilor

„Acum 5 ani de zile, Kaufland începea să vorbească de cuantumul produselor românești din cadrul sortimentului și aveam așa o liniște deplină din punct de vedere concurențial, că nu mai vorbea nimeni de acest lucru.

În momentul de față, există o concurență, inclusiv pe comunicare. Se dezvoltă strategii de achiziții, ceea ce este enorm de bine, din punctul meu de vedere.

Avem o suprafață agricolă care poate să deservească fără nicio problemă cerințele alimentare ale României, ba mai mult decât atât, să crească nivelul de reziliență alimentară astfel încât să ne poziționăm ca un jucător extrem de important în zona definită de Balcani.

Lucrurile pot să continue ca și provocări în acest an, inclusiv în poziționarea noastră față de societatea civilă.

Sunt 200 de proiecte, aproximativ pe ani, cu investiții de aproximativ 9 milioane de euro. Aș descrie foarte pe scurt proiectul cu tricoul de uriaș. Un tricou cât suprafața terenului de rugby, un record de Guinness Book.

Ulterior, l-am transformat în peste 200.000 de tricouri pe care le-am donat ONG-urilor cu care colaborăm și copiilor de la rugby.

Suntem foarte fericiți cu acest parteneriat cu Federația Română de Rugby, dar și la fel de fericit și cu Federația Română de Canotaj, pe care o sprijinim foarte, foarte mult și anul acesta sperăm să aducă multe, multe medalii de la Paris”, a mai explicat Directorul de Comunicare și Corporate Affairs Kaufland România, la Newsweek Retail Summit 2024. 

Prețul a devenit un un trend în definirea alegerilor atunci când vine vorba de cumpărături în România

Din datele Publicis, dar și din management-ul experienței clientului în retail, adică mistery shopping, din schimbările comportament, am observat că prețul a devenit un un trend în definirea alegerilor, atunci când vine vorba de cumpărături. 

Toate inside-urile sunt extrem, extrem de importante. E foarte important să-ți cunoști în primul rând clienții și o să mă întrebați cum reușiți acest lucru, ținând cont că noi avem pe zi peste 500.000 de clienți diverși, o diversitate largă, diversitate și incluziune, cum se spune. Inside-urile stau la baza formării unor strategii, a modelului de business pentru anul în curs sau pentru anul viitor. Depinde când vorbim de definirea modelului de business și setarea țintelor pentru business-ul din anul respectiv. Ținem cont de toate inside-urile pe care le avem.

Avem un departament care se numește Business Inteligent, departament intern care studiază piața, consumatorul, obiceiurile, trendurile, etc.. Eu rămân surprins atunci când aud, cel puțin de la copiii mei, că sunt niște produse în piață extrem de bine căutate, generate de cântăreți, de sportivi sau deja suntem foarte obișnuiți să avem astfel de produse cu amprentă personalizată din partea unui influencer.

(...)

În Europa s-au produs niște cutremure în zona de costuri, mai ales în ceea ce privește costurile de energie, gaz, combustibil, etc., pe fondul pandemiei și a războiului, care, pe lanț comercial afectează tot, evident. Am asistat cu toții la o zonă inflaționistă destul de alertă, cel puțin anul trecut, în vară, dacă îmi aduc aminte, era undeva la 13,5%. Între timp, s-a diminuat.

În România, suntem undeva la jumătate în momentul de față, adică lucrurile se pot așeza cu intervenții sau nu. Asta e o altă poveste, dar nu mă miră faptul că, într-adevăr, prețul a devenit cel mai important criteriu de achiziție, pentru că suntem încă într-o fază de alertă, de atenție, astfel încât să ne asigurăm tot necesarul de care avem nevoie, dar nu cu toată disponibilitatea pe care o avem, pentru că întotdeauna avem nevoie de o mică rezervă, pentru că nu se știe ce e mâine”, a mai declarat Valer Hancas.

Newsweek România a organizat cea de-a III-a ediție a Newsweek Retail Summit în data de 14 martie 2024. Principalele discuții s-au axat pe tendințele și provocările de pe piața de retail din România în acest an.

Invitații evenimentului au fost: Mircea Fechet, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor, Valer Hancas, Director Comunicare și Corporate Affairs Kaufland România, Alice Nichita, Președinte APBRS, Anca Marinescu, Corporate Affairs and Communication Manager Returo, Rodica Mihalache, Head of Consumer & Business Insights, Publicis  Groupe România, Cosmina Voichița Meseșan, fondatoare VBS Customer Research, Cristi Movilă, Președinte Asociația Magazinelor Online din România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te