Viteza maximă permisă va fi de 100 km/h, urmând ca ea să fie crescută la 120 km/h după ce președintele Iohannis va promulga legea adoptată deja de Parlament. Șoferii vor avea access probabil după ora 17.00
Drumul Expres ar fi trebuit inaugurat în anul 2016 dacă am fi crezut promisiunile PSD.
Citește și: Olguța Vasilescu a promis Autostrada Craiova – Pitești pentru 2016. Acum zice că nu o lasă Iohannis
Dragnea, Ponta și Vasilescu i-au asigurat, încă din 2013, pe locuitorii din sudul României că vor avea o șosea de mare viteză între Craiova și Pitești.
Ce zicea primarul Vasilescu în 2013
Primarul municipiului Craiova, Lia Olguta Vasilescu, a declarat că au fost începute procedurile pentru construcția prin concesiune a autostrăzii Pitești- Craiova, lucrările urmând să înceapă în 2014, potrivit ziare.com
"Am avut emoții că domnul Dragnea (ministrul Dezvoltarii, Liviu Dragnea, n.r.) ar putea să tragă autostrada de sud pe la Alexandria. Desigur, și aceea era bună pentru noi, însă mai importantă pentru noi este autostrada Pitești - Craiova, pentru că ne leagă de un alt oraș important pentru industria de mașini, iar Ford a cerut autostrada care să ne lege de Pitești", a declarat primarul Vasilescu în anul 2013.
Cum lucrările ar fi trebuit să dureze doi ani, rezultă că primarul Vasilescu și guvernul Ponta și-au asumat finalizarea Autostrăzii Craiova – Pitești pentru 2016.
În primăvara anului 2019, când lucrările nu dădeau semne că vor începe într-un orizont rezonabil de timp, în prezența lui Dragnea, Răzvan Cuc și Olguța Vasilescu s-a organizat un șantier la Craiova. S-a spus că acolo debutează Drumul Expres Craiova – Pitești (autostrada a intrat la apă, după cum se vede).
Apoi, utilajele au dispărut și obiectivul de infrastructură nu a mai evoluat.
Drumul Expres Craiova-Piteşti are 4 tronsoane:
Tronsonul 1 traversează localităţile Gherceşti, Pieleşti şi Robăneşti, cu plecare din Craiova, şi are o lungime de 17,7 km, va avea două pasaje şi şapte poduri, costă 76 milioane de euro fără TVA şi este executat de firma Tirrena Scavi SpA, din Italia. Grindeanu a amenințat firma constructoare cu rezilierea.
Citește și: Putin avertizează Occidentul: Rusia nu poate fi izolată sau reținută
„În acest moment, domnul director de la CNAIR, dl. Pistol, m-a informat că tot ceea ce ţine de companie, toate revendicările, pe tronsonul 1 au fost rezolvate, este liber de sarcini, şi mă aştept ca pe tronsonul 1 să existe o mobilizare ca pe tronsonul 2 şi tronsonul 3. Dacă nu, vom intra pe procedură ca să găsim constructori serioşi, care să termine în timp lucrările aşa cum se angajează”, a spus ministrul Transporturilor.
Al doilea tronson trece prin localităţile Balş, Barza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Milcov, Slatina şi Valea Mare, are o lungime de 40 km.
Contractele pentru proiectarea şi execuţia tronsoanelor 3 şi 4 din Drumul Expres Craiova-Piteşti, care au în total 64 km, au fost semnate iar valoarea este de circa 1,3 miliarde lei, fără TVA.