VIDEO Dragoș Anastasiu, despre diferențele dintre a fi patron, antreprenor sau om de afaceri

DE Newsweek România | Actualizat: 24.05.2023 - 19:04

Dragoș Anastasiu, unul dintre cei mai cunoscuți oameni de business din România, care după 15 ani petrecuți în Germania a avut curajul să se întoarcă pentru a deveni antreprenor, a explicat la Newsweek Live diferențele dintre a fi patron, antreprenor sau om de afaceri.

SHARE

La 18 ani, Dragoș Anastasiu a avut curajul să plece în Germania, fără să se gândească că se va mai întoarce. A devenit doctor, dar 15 ani mai târziu a avut curajul să revină în Romania, când această decizie nu era încurajată, pentru a deveni antreprenor, când această decizie părea doar un proiect pe termen scurt, o încercare la modă.

A profesat medicina

Dragoș Anastasiu a profesat medicina în Germania, apoi a deschis una dintre primele firme de transport de persoane din România, sub brandul Eurolines.

Este cel care a creat cea mai mare rețea de distribuție a produselor turistice din România, TUI TravelCenter, conduce o companie de închirieri de autoturisme și deține franciza Enterprise.

Anastasiu a investit în domeniul hotelier și în Delta Dunării, are 20 de linii de business în total în portofoliu. Ani de zile a fost președintele AHK - Camera de Comerț Româno-Germană, este membru Romanian Business Leaders (RBL).

Pentru educarea tinerilor în spirit antreprenorial

 Spune că se dedică trup și suflet celui mai nou proiect al său - educarea tinerilor în spirit antreprenorial.

Într-un interviu acordat Directorului Editorial al Newsweek România, Sabin Orcan, Dragoș Anastasiu a vorbit despre diferențele dintre a fi patron, antreprenor sau om de afaceri.

El a dezvăluit care e cuvântul sau sintagma care îl definește. 

„Toate în afară de patron. Și asta e cumva emoțional, sentimental, pentru că am început în zona în care toți erau patroni.

Eu am fost unul dintre cei care, alături de Marius Ghenea, a scris prima carte despre antreprenoriat în România, care se cheamă <<Antreprenoriat>>, am promovat cuvântul antreprenor.

Și dacă te uiți în DEX, nici astăzi cuvântul antreprenor nu este altfel definit decât proprietar de antrepriză. Punct. Asta a înțeles DEX-ul din antreprenoriat, ideea de patron. E o exprimare, până la urmă, același lucru.

Doar că patronul este foarte tare asociat în România cu prima parte a antreprenoriatului românesc, când se spunea <<Dacă nu ești hoț, nu ai cum să ai succes>>”, a declarat Dragoș Anastasiu, la Newsweek Live.

Antreprenor poți să fii și pe banii altcuiva

„Dar cel mai drag îmi e cuvântul antreprenor (...) Iarăși, emoțional, sentimental, exprimă cel mai bine ceea ce facem noi, antreprenoriat, punem resurse la un loc și aducem plusvaloare”, a subliniat Anastasiu.

Investitor ești dacă aduci bani. „Antreprenor poți să fii și pe banii altcuiva. Și nu e nimic rău. Ba, dimpotrivă. Eu susțin foarte mult lucrul ăsta. Înainte să fii antreprenor, adică să faci bani pe banii altcuiva. Da, da, este un domeniu frumos”, a mai explicat Anastasiu. 

De asemenea, Dragoș Anastasiu a afirmat că imaginea antreprenoriatului este deformată în România.

„Neînțelegere? Cu siguranță. Suntem prima generație, eu prima. Între timp, a venit a doua, a venit a treia generație de antreprenori în România, după o perioadă lungă în care nu a existat așa ceva.

Și este și motivul pentru care, de exemplu, la Romanian Business Leaders am lansat acum 10 ani proiectul <<Vreau să fiu antreprenor>> și mergeam prin toate liceele, și mergem în continuare, pentru a vorbi cu tinerii despre ce înseamnă să fii antreprenor.

Vedem de acolo că imaginea e deformată. Vreau să fiu antreprenor, așa că nu am șefi, că fac ce vreau, că vin când vreau. Mă îmbogățesc.

Dar imaginea publică încă nu este cea corectă și, de multe ori, în continuare suntem asociați cu șmecherii, cu legături cu statul și așa mai departe.

Avem de lucrat în continuare, dar s-au întâmplat multe lucruri în ultimii 10 ani și eu sunt foarte mândru că s-a schimbat cât de cât percepția publicului”, a mai declarat Anastasiu. 

Am venit de foarte jos

„În România, în ultimii 30 de ani, aproape orice a funcționat și în continuare funcționează. Deci aproape orice, pentru că venim de foarte jos.

În Germania, de exemplu, lumea stă umăr la umăr, nu ai ca în România, un câmp întreg de oportunități antreprenoriale în fața ta.

Sigur, poate mai puțin în industriile foarte bine structurate, reglementate, gen telecomunicații etc.

În rest, inclusiv în presă, după părerea mea, a fost un câmp de oportunități și este în continuare. Bineînțeles, nu mai e ca acum  20-30 de ani. Dar, este un câmp larg.

Trebuie doar să vrei. În primul rând, să vrei să ai curaj să vrei și să ai cu cine. Pentru că asta este principala piedică”, a spus Anastasiu.

În România te simți ca un boxer într-un ring

Dragoș Anastasiu a explicat la Newsweek Live și care sunt diferențele în business între România și Germania și de ce lipsa de predictibilitate de la noi lui i-a adus succes. 

Față de Germania, unde lucrurile funcționează din punct de vedere legal ca la carte, juridic, România e un hățiș legislativ, administrativ și de birocrație. Nu știe stânga ce face dreapta. Începi un business și se schimbă regulile în timpul jocului. Dragoș Anastasiu spune, însă, că „tocmai lipsa de predictibilitate mi-a dat mie șansa să am succes”. 

„Am condus Camera de Comerț Româno-Germană și m-au pus acolo marile corporații. Cumva, ca antreprenor român mi-au făcut onoarea să le fiu președinte și cred că am pronunțat cuvântul predictibilitate de mii de ori.

Camera de Comerț Româno-Germană solicită din partea autorităților, în primul rând, predictibilitate și, în mod normal, aceasta este, inclusiv în Germania, o necesitate.

Am stat mult și m-am gândit, însă, și eu am ajuns la următoarea concluzie: Tocmai lipsa de predictibilitate mi-a dat mie șansa să am succes.

Pentru că dacă era totul foarte predictibil ca în Germania, lucrurile erau clare și relativ ușoare.

În România, se schimbă de azi pe mâine tot felul de lucruri. Sunt mulți care nu pot să meargă pe drumul ăsta. Cu cât e mai greu drumul, cu atât pot să meargă mai puțini. Ai nevoie de perseverență, de tot felul de skill-uri, capabilități și competențe, de echipe mai mari.

Am spus-o și cu altă ocazie. În România, ca antreprenor, te simți ca un boxer într-un ring, într-o repriză care nu se mai termină. Și un pumn din stânga, și unul la ficat, și unul în spate, și unul în față. Și ăsta e sentimentul pe care îl ai. Dar tocmai asta dă șanse unora. Și e de gândit”, a declarat Dragoș Anastasiu.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te