VIDEO Cum poți obține bani de la stat pentru concediul de maternitate chiar dacă nu ai serviciu

DE Mihai Duță, Mădălina Ion | Actualizat: 23.07.2023 - 14:58

Mădălina Ion, consultant fiscal, a explicat, la Newsweek Report, cum pot tinerele mămici să obțină bani pentru concediul de maternitate chiar dacă nu au serviciu.

SHARE

Mădălina Ion, fondator IM Consulting, a vorbit la Newsweek Report despre schimbările legislative pentru concediile de maternitate în cazul tinerelor mămici care nu au venituri.

Newsweek România: Înțeleg că au fost niște schimbări legislative în zona concediilor de maternitate. Te-aș ruga să ne explici despre ce este vorba.

Mădălina Ion: Au fost niște schimbări în sensul promovării unei mai mari egalități și al corectitudinii vizavi de contribuabili.

Vorbim de concediu de maternitate pentru tinerele mămici care nu au venituri. Aceste mămici puteau, înainte, să se asigure la Casa de Sănătate cu 1% dintr-un venit ales, urmând ca pe perioada maternității (care înseamnă concediu de sarcină și lăuzie - patru luni, în medie (ultimele două luni de sarcină și primele două luni după naștere).

În aceste patru luni primeau 85% din venitul asigurat. Era foarte profitabil.

Plateau 1% pentru un venit anual. De exemplu: declar 20.000 de lei pe lună – venit. Înseamnă 240.000 de lei pe an. Plătesc 2400 și primesc 85% din cei 20.000 de lei în fiecare din cele patru luni.

Așadar, plătind 2.400 lei, primeau circa 17.000 de lei pe lună timp de patru luni. 

Cam așa se întâmpla până acum.

Newsweek România: Ce s-a schimbat?

Mădălina Ion: Nu era corect. S-a schimbat prevederea care spune 1% din venitul „ales”. Nu mai este venitul ales, este 1% din venitul declarat în Declarația Unică. Prin urmare trebuie să mi depun Declarația unică.

Citește și: VIDEO Cum sunt impozitate veniturile din chirii în 2023 față de 2022

Newsweek România: Chiar dacă n-am venit?

Mădălina Ion: Chiar dacă n-am venit, despre aceste cazuri discutăm. În declarația unică voi declara că veniturile pe care le realizez eu sunt sub șase salarii minime pe țară, dar că vreau să mă asigur pentru sănătate. Venitul minim pentru asigurarea pentru sănătate este de șase salarii minime pe țară, dar eu pot să mă asigur la un venit de la salariul minim până la trei salarii minime.

Citește și: VIDEO Cum îți poate deconta angajatorul concediul în străinătate

Astfel, pot să mă asigur, pornind de la salariul minim, care înseamnă 3.000 de lei și plătind o contribuție fracționată de 50%. Așadar, plătesc 1800 de lei pentru un an de zile, până la un salariu care este de trei ori salariul minim 9.000 de lei. 9.000 de lei înmulțit cu 12 înseamnă 108.000 de lei, deci plătesc 10.800 de lei. 

Declarație Unică trebuie depusă în termen.

Citește și: VIDEO Cum îți poate plăti angajatorul abonamentul la sală. Ce noi facilități mai au angajații

Newsweek România: Care e termenul?

Mădălina Ion: Termenul este de 25 mai anul curent. Dacă descopăr că sunt gravidă mai târziu, am o problemă.

Newsweek România: Da? Adică dacă a trecut termenul de 25 mai ce se întâmplă?

Mădălina Ion: Am o problemă. Ideea este că pentru a beneficia de această indemnizație, trebuie să am minim șase luni de cotizație. Ceea ce înseamnă că trebuie să mi depun Declarația Unică. Iar dacă, să zicem, rămân gravidă în iunie, da, nasc în martie. Dacă nasc în martie, trebuia să depun declarația de anul trecut, pentru că termenul este 25 mai. Dar dacă depun Declarația Unică ulterior datei de 25 mai, cotizația minimă este numărul de luni, începând cu luna în care depun declarația și până în 25 mai anul următor.

Deci o să fie, indiferent că nasc în martie sau în aprilie, sau după aia, cinci luni din anul următor, plus numărul de luni dinainte de sfârșitul anului din data în care depun declarația. Deci pot să plătesc pentru 6 + 5 = 11 luni în loc de 6 luni.

Odată ce mi-am depus Declarația Unică și odată ce am stabilit un venit pentru care plătesc sănătatea în Declarația Unică (în condițiile în care venitul realizat de mine este sub șase salarii minime pe an), mă duc la Casa de Sănătate și îmi fac un contract de asigurare și plătesc 1% la acel venit declarat.

Și voi primi indemnizația de maternitate, care e la 85% din acel venit, în fiecare lună, timp de patru luni. Deci e bine să ne facem calculele pentru că s-ar putea, adică nu „s-ar putea”, în mod cert ies în câștig. Da? 

Newsweek România: Ca să facem un bilanț, cam cât plătim și cam cât primim?

Mădălina Ion: Dacă cotizez minimul posibil, mă asigur doar pentru șase luni de salariu minim sau declar șase luni de salariu minim la contribuția pentru sănătate, înseamnă că plătesc 1800 de lei, după care voi plăti 1% din 3600 de lei - asigurare. Asta înseamnă 360 de lei.

În total, 1800 + 360 + 2160 de lei pe care îi plătesc și voi primi 85% din salariul minim. Asta înseamnă 2550 de lei în fiecare din cele patru luni, din care, mai mare atenție!, din care plătesc pensie. Din care plătesc 25% și, prin urmare, rămân în mână cu cca 1910 lei.

Așadar plătesc cam 2.000 de lei, primesc de patru ori 2000 de lei. 

La fel, făcusem un calcul, dacă mă asigur la maxim - trei salarii minime. În acest caz voi plăti 10% din 3 salarii minime – 3 salarii minime înseamnă 9000 de lei, ori 12 = 108.000 de lei. Deci plătesc 10.800 de lei o dată contribuția pentru sănătate, după care mai plătesc cu 1% = 1080 de lei. Deci înseamnă că plătesc până la urmă cca 12.000 de lei (sănătatea plus acest contract de asigurare), dar voi lua 85% în fiecare lună din cele patru, 85% din 9.000 de lei minus contribuția pentru pensie de 25%, deci iau în fiecare lună 5.700 - 5800 de lei.  

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te