VIDEO Anca Marinescu, RetuRO SGR: "Sistemul garanţie-returnare, o iniţiativă de succes". Într-o lună, se împlineşte un an de când a fost introdusă în România reciclarea ambalajelor alimentare, prin sistemul SGR.
"Anul trecut, pe vremea aceasta", spune Marinescu, "când vorbeam, aveam parte de destul de mult scepticism și nimeni nu credea că va fi posibil ca România să implementeze un sistem de garanție-returnare, cumva.
~Partenerii Newsweek România ESG Summit 2024: Carrefour România, Coca–Cola HBC România, Kaufland România, RetuRO SGR, Veolia România, Vitalia - Servicii pentru Mediu Tratarea Deșeurilor, IRIDEX.~
VIDEO Anca Marinescu, RetuRO SGR: "Sistemul garanţie-returnare, o iniţiativă de succes"
Şi nouă ne era greu să credem că vom reuși să implementăm acest sistem de garanție-returnare, având în vedere timpul foarte scurt pe care l-am avut la dispoziție, pentru implementare.
Un timp mult mai scurt decât la multe alte sisteme din Europa, mult mai mic, pentru că al nostru este cel mai complex din lume".
Şi a devenit un model deja, pentru alţi actori care îl aplică. "Asta ne-am dorit de la început. Ne-am dorit ca sistemul de garanție-returnare, pe lângă țintele pe care va ajuta România să le atingă, în ceea ce privește colectarea și reciclarea de ambalaje de băuturi, în același timp să schimbe mentalități", spune reprezentantul RetuRO SGR.
Citeşte şi: Un supermarket îți ia PET-urile de acasă ca să nu mai stai la cozi la reciclare. Cu o condiție
"Ne-am dorit ca, în momentul în care oamenii vor începe să colecteze ambalajele, să le ducă înapoi, în vederea reciclării, să înceapă să învețe să facă acest lucru și cu alte tipuri de ambalaje, pe care le au acasă, și să-și schimbe modul de a vedea resursele.
De a înțelege că acestea nu sunt niște deșeuri, așa cum le vedeau înainte, ci ele pot avea o nouă viață, devin resurse, în momentul în care le reciclăm și le transformăm în noi ambalaje", a explicat Anca Marinescu.
A fost o iniţiativă de succes? "Da, evident că a fost o inițiativă de succes. Îmi aduc aminte de SGR Summit, organizată de Newsweek România, în care erau mai multe probleme și mai multe lucruri de spus, nu se știam ce o să se întâmple, da, au fost provocări", a dezvăluit Marinescu, la ESG Newsweek Summit.
Citeşte şi: Românii sunt campioni la reciclare de sticle și ambalaje. Ce cantitate a fost procesată până acum
"Cumva, România este specială, pentru că toate celelalte sisteme au apărut în țări mai mici decât România. Noi vorbim aici despre 19 milioane de români, despre țări cu o geografie diferită.
România este o țară foarte mare, comparativ cu celelalte care au implementat sistemul. Vorbim despre un comerț destul de diferit, pentru că avem încă foarte mult comerț tradițional, aproape 50% este în afara marilor lanțuri de supermarket-uri și hipermarket-uri", spune reprezentantul RetuRo SGR.
"Gândiți-vă", a spus Anca Marinescu, "că degeaba am fi lucrat noi și am fi avut o infrastructură senzațională, dacă oamenii ar fi hotărât să nu returneze, dacă românii ar fi hotărât să nu returneze.
Citeşte şi: RetuRO pune România pe harta internațională a sustenabilității la Climate Week NYC 2024
Dacă partenerii noștri din retail nu s-ar fi străduit să ducă tot greul acestei perioade, pentru că, așa cum am spus și mai înainte, ei sunt prima interfață cu clientul.
Dacă producătorii de băuturi nu s-ar fi gândit la un moment dat că trebuie să finanțeze acest sistem și nu ne-ar fi oferit banii inițiali... a fost vorba despre toate părțile din acest sistem. A fost cu adevărat o horă a reciclării".
"Toți am făcut posibil să se întâmple asta și cred că este fantastic și cred că putem să fim mândri toți că, la doar 10 luni de când s-a implementat acest sistem, uitându-ne la primele 10 luni, vedem că am reușit să colectăm 80% din ambalaje, peste 80% din ambalaje, e fantastic", a explicat Marinescu.
Pe marginea drumului
Aceste ambalaje nu mai sunt acum prin parcuri, "nu mai sunt prin lacuri, prin râuri, pe marginea drumului. Le vedeam. Toți, în momentul în care plecam oriunde, în afara orașului, cu mașina, le vedeam la marginea drumului. Și acum sunt din ce în ce mai puține.
VIDEO Anca Marinescu, RetuRO SGR: "Sistemul garanţie-returnare, o iniţiativă de succes" - Foto: Newsweek România
Da, văd aproape tot timpul, la marile magazine, deja e coadă la acele aparate, lumea stă acolo, liniștită. S-a format obiceiul. Ne-am dorit foarte mult să formăm obiceiuri și s-a format obiceiul acesta. Dacă la început foarte multă lume se plângea de statul la coadă, acum a intrat în mentalul colectiv.
Mai glumim despre situația asta, ne mai enervăm din când în când, dar, până la urmă, returnăm și, cu siguranță, în următorii ani sistemul va arăta din ce în ce mai bine, vor fi din ce în ce mai multe puncte de colectare".