Unde ar putea fi momentul să-ţi cumperi o casă, în Ungaria. Preţurile scad acum

DE Florin Budescu | Actualizat: 01.02.2024 - 19:31
Unde ar putea fi momentul să-ţi cumperi o casă - Foto: Wikimedia/Fortepan/CC BY-SA 3.0

Unde ar putea fi momentul să-ţi cumperi o casă, în Ungaria. Preţurile scad acum, chiar dacă, la nivel național, prețurile apartamentelor și caselor de vânzare au rămas stabile.

SHARE

Unde ar putea fi momentul să-ţi cumperi o casă, în Ungaria. Preţurile scad acum, chiar dacă, la nivel național, prețurile apartamentelor și caselor de vânzare au rămas stabile. Totuşi, în Capitală, tendința este una descendentă.

A devenit surprinzător de rentabil pentru un român să cumpere case sau locuinţe în Ungaria, pe măsură ce vecinul nostru vestic se cufundă în criză şi preţurile scad.

Unde ar putea fi momentul să-ţi cumperi o casă

Există acum deja un trend, pentru românii din vestul ţării, să cumpere case aproape de frontieră, în Crişana de Vest, la maghiari, care au preţuri surprinzător de mici, cam la nivelul celor ale unor prorprietăţi relativ prăfuite din mediul rural, din zonele româneşti mai sărace.

În ceea ce privește orașele capitale de judeţ, din cele 19 judeţe ale Ungariei, ca Győr, Veszprém și Debreţin, acestea conduc pe piața de locuințe second-hand. Prețul mediu pe metrul pătrat este de 740.000 de forinţi (adică de 1.950 de euro). Debreţin, oraşul din Crişana, se află în fruntea listei pentru proprietăți noi.

Indicele VDI pentru oraşul Oradea, capitala judeţului Bihor, din România, indică un preţ mediu al metrului mătrat de 1.643 de euro. Pentru 300 de euro mai mult, faci o investiţie într-o ţară care acum trece prin vremuri mai proste, dar se va ridica în viitor.

Unde merită să investeşti

Întrebarea e dacă scăderea de preţ în Ungaria va mai continua sau nu. Oraşul Debreţin este urmat de Zalaegerszeg și Székesfehérvár, unde prețul mediu pe metrul pătrat este deja peste un milion de forinţi (adică de 2.637 de euro). În cealaltă parte a listei, se află Salgótarján și Békéscsaba.

În primul, prețul pe metru pătrat este de 269.000 de forinţi (adică 709 euro), în timp ce în Békéscsaba este de 1.007 euro. Békéscsaba este de asemenea tot ieftină, în ceea ce privește apartamentele noi, în timp ce Nyíregyháza și Kecskemét sunt la capătul celălalt al listei.

Citeşte şi: Dilema unui român care vrea să investească 20.000€ : Să-și facă o casă sau să renoveze un apartament

Privind țara în ansamblu, prețurile stagnează în capitala Ungariei, dar o tendință diferită poate fi observată la Budapesta. Prețurile apartamentelor și caselor de vânzare din Budapesta au scăzut cu 0,7%, în octombrie. Un consilier de investiţie care ştie trendurile îţi poate indica ce merită să faci cu banii.

Scăderea se explică în mare parte prin ratele ridicate ale dobânzilor și scăderea dobânzii-cheie. „Cu toate acestea, vestea bună este că interesul pentru piața imobiliară a crescut în ultimele săptămâni, ceea ce se datorează și anunțurilor legate de modificările subvențiilor pentru locuințe”, a declarat László Balogh, expert economic șef la ingatlan.com, conform dailynewshungary.com.

Citeşte şi: Care este cel mai scump oraș din țară. Prețurile apartamentelor continuă să crească, în România

În Budapesta, prețul mediu pe metrul pătrat al caselor second-hand era de 943.000 de forinţi (2.487 de euro), la începutul lunii noiembrie, în timp ce casele noi construite aveau un preț de 1,3 milioane de forinţi (adică 3.429 de euro).

Cele mai ieftine locuințe second hand se află în raioanele XX, XXI și XXIII ale Budapestei, în timp ce casele noi sunt în raioanele XV, XVIII și XX. Datele detaliate din Indicele Locuinței arată că încă o zonă se abate de la tendința de stagnare.

Citeşte şi: Semne de criză pe piața imobiliară. Împrumuturi, reduse sever, creditele neperfomante au crescut

Anume, în partea de vest a Ungariei, județele Győr -Moson-Sopron, Vas și Zala au înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor, de 1,7%, relatează vg.hu.

Aşadar: este momentul să cumperi acum sau nu? Cel mai bine, dacă vrei să investeşti în rezidenţialele de la vest de noi, este să foloseşti serviciile unui analist bun. El îţi va spune când va fi atins preţul minim, deci când e bine să cumperi.

Altfel, dacă vei cumpăra acum, s-ar putea ca, peste un timp, când preţurile vor mai fi scăzut, să constaţi că ai pierdut bani. Mulţi.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te