UPDATE: Cititorii Newsweek România ne-au semnalat faptul că de cel puțin un an există magazinul MERE funcționează și în România, în mai multe locații din județul Bihor. Compania are în plan deschiderea mai multor magazine în România, printre cele pe care le are deschise în Bihor, Brașov și București.
Magazinul MERE este unul dintre cele mai mari magazine de tip discount din Rusia, operând sub marca Svetofor, care include peste 800 de magazine. Aceștia sunt prezenți în Rusia, Kazahstan, Belarus și China, în prezent vor începe activitatea și în țările din UE sub denumirea MERE.
„În momentul de față planificăm deschiderea magazinelor în România, Germania, Azerbaidjan și Polonia. Planificăm să deschidem 105 de puncte de vânzare în Polonia. În magazinele noastre veti găsi o gamă largă de produse la cele mai mici prețuri”, spun reprezentanții magazinului pe site-ul companiei mere.ro.
Știrea inițială: Un supermarket rusesc intră în Ungaria și va ajunge în Europa de Est. Cu 20% mai iefitn ca la Lidl. Prietenia dintre Vladimir Putin şi Viktor Orban să rezultate şi în retailul din ţara vecină României.
Lanțul rusesc de discount Mere îşi va deschide magazinele şi pe piața maghiară, care promite produse cu 20% mai ieftine decât prețul mediu al pieței. Ruşii plănuiesc să deschidă 200 de magazine, în Ungaria, în trei ani.
Un supermarket rusesc intră în Ungaria și va ajunge în Europa de Est. Cu 20% mai iefitn ca la Lidl
Ungaria nu e la prima mare afacere pe care o acceptă din Rusia Putinistă, Conform EurActiv, în afacerile ruseştii deschise în Ungaria au fost descoperite legături cu serviciile secrete de la Moscova.
În martie 2023, 674 de companii din Ungaria erau deținute în totalitate sau parțial de ruși, 97 dintre ele fiind fondate după ce Rusia a invadat Ucraina, potrivit Szabad Europa.
„Suntem încântați să vă informăm că rețeaua europeană de supermarketuri Mere va fi acum disponibilă și în Ungaria”, au scris afaceriştii ruşi, în e-mailul pe care reprezentanții lanțului de reduceri din Rusia l-au trimis potențialilor parteneri de afaceri, la sfârșitul lunii februarie a acestui an, conform origo.hu.
Citeşte şi: De ce au luat amenzi benzinăriile Lukoil. Ce sancţiuni contravenţionale au fost aplicate
În mesajul vizualizat de publicaţia Haszon, compania conturează planuri ambițioase. Potrivit acesteia, anul viitor, Mere va deschide 20 de magazine în Budapesta și zona sa metropolitană, iar în următorii trei ani își doreşte să realizeze o cifră de afaceri de 700 de milioane de euro, în cele 200 de magazine ale lor, din toată Ungaria.
Dar există această problemă, a afacerii ca operaţiune secretă sub acoperire, practicată curent de Moscova. O sursă din domeniul start-up-urilor a declarat că este din ce în ce mai dificil să gestionezi finanțele de afaceri din Rusia.
Unele bănci rusești nu permit deloc transferurile internaționale de bani, altele impunând limite de aproximativ 1.000 de euro, astfel încât nevoia de a avea o companie în UE este din ce în ce mai mare.
Citeşte şi: Republica Moldova a aderat la majoritatea pachetelor de sancţiuni europene care vizează Rusia. Lista
Potrivit sursei, o companie numită ITK System dezvoltă criptări IT, cu o licență de la serviciile secrete rusești, și este deținută de "o persoană care este în mod evident un om al serviciilor secrete".
Szabad Európa scrie despre misteriosul institut de cercetare IRIAS Ungaria, care ar putea face presiuni pentru implicarea în construcția Paks II (a doua centrală nucleară din Ungaria), conform telex.hu.
Potrivit ziarului, compania, numită DGK Navigation Ltd. dezvoltă drone în Ungaria, iar proprietarul acesteia este activ și în Rusia, cu o firmă numită Gyronav, care dezvoltă și produce giroscoape de precizie și sisteme de navigație esențiale pentru operarea dronelor.
Citeşte şi: Noi sancţiuni ale Uniunii Europene, contra a 71 de persoane şi 33 de entităţi din Rusia
Banca Internațională de Investiții, pe de altă parte, cunoscută și sub numele de "banca spionilor", în care a fost membră şi România, s-a retras din Ungaria, în luna aprilie. Trei directori ai acestei BII au fost incluși pe lista de sancțiuni a Statelor Unite.
Şeful filialei din Budapesta a acestei bănci rusești a încercat să/și salveze miliardele dintr-un offshore, înainte de a fi lovit de sancțiuni.
Foto: Pexels/Anna Shvets
Lanțul de retail rus Mere a fost fondat în anul 2009 şi de atunci operează în jur de 2.500 de magazine, în douăzeci de țări. La fel ca Aldi sau Lidl, Mere este un așa-numit lanț de hard discount, adică oferă clienților săi prețuri extrem de mici.
Buni la afaceri în retail, în state-ţintă
Gama de produse disponibile în Mere va consta din aproximativ 1.500 de articole, inclusiv alimente, produse chimice de uz casnic, băuturi și produse industriale, adaugă Világgazdaság. Este probabil ca lanțul de reduceri rusesc să ofere în principal produse de marcă proprie.
Mere se concentrează acum pe Europa de Est. În Serbia de exemplu, stat controlat politic şi securitar de Rusia, a crescut numărul unităților sale de la 13 la 30, într-un an, și a realizat venituri din vânzări de 48 de milioane de euro.
În Lituania - dar aici ruşii au investiti înainte să atace Ucraina, unde are aproximativ două duzini de magazine, Mere a avut anul trecut o cifră de afaceri de 50 de milioane de euro. Expansiunea în Ungaria s-ar încadra de asemenea tot în această strategie.
Mere are performanțe bune pe plan intern, vânzările sale pe piața rusă crescând cu 40% anul trecut și ajungând la 5 miliarde de euro.