Alegeri prezidențiale LIVE

Vezi în timp real prezența la vot
9.239.003 Votanți în România
51,30 %
769.777 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

O româncă a câştigat 200.000 de lei, de la o mare companie globală. Cum a fost posibil asta?

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.10.2024 - 12:47
O româncă a câştigat 200.000 de lei, de la o mare companie globală. Cum a fost posibil asta? - Foto: Pexels/ Andre Furtado
O româncă a câştigat 200.000 de lei, de la o mare companie globală. Cum a fost posibil asta? - Foto: Pexels/ Andre Furtado

O româncă a câştigat 200.000 de lei, de la o mare companie globală. Cum a fost posibil asta? Un angajat al Amazon Development Center, centrul de dezvoltare din Iași al gigantului american, a obținut în instanță obligarea companiei la plata unor daune morale.

SHARE

O româncă a câştigat 200.000 de lei, de la o mare companie globală. Cum a fost posibil asta? Un angajat al Amazon Development Center, centrul de dezvoltare din Iași al gigantului american, a obținut în instanță obligarea companiei la plata unor daune morale în sumă de 200.000 lei și încetarea "actelor de hărțuire morală", precum și anularea măsurii de plasare a sa în programul de îmbunătățire profesională Pivot.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, de ambele părți, la instanța superioară. Angajatul Amazon Development Center România este managerul Alexa Service.

Un român a câştigat 200.000 de lei, de la o mare companie globală. Cum a fost posibil asta?

"Un angajat a fost hărțuit de către una dintre cele mai mari companii de comerț electronic din lume. Hărțuirea s-a centrat în jurul utilizării ilegale de către companie a unui plan de îmbunătățire a performanței (Performance Improvement Plan - PIP), un instrument care ar trebui să fie destinat dezvoltării angajaților, dar care a fost utilizat pentru a-i forța pe angajați să se epuizeze și, eventual, să plece.

Sunt mândră să împărtășesc victoria mea împotriva acestei strategii dăunătoare de "concediere tăcută", o metodă de reducere a forței de muncă fără concedieri oficiale.

Citeşte şi: Angajații unei multinaționale amenință cu demisia după ce au primit o notă internă. Ce voiau șefii?

"PIP-urile ar trebui să ofere îndrumări specifice pentru a ajuta angajații să-și îmbunățească performanțele. În schimb, PIP-urile au devenit un instrument pentru a-i forța pe oamenii să plece din companie.

Dacă ați fost vizat de un PIP și știți că aveți resurse, nu trebuie să acceptați acest status-quo. Clientul meu, care se confrunta exact cu această situație, mi-a cerut sfatul.

Citeşte şi: Prăbuşire la Bursa de la New York. Averea lui Jeff Bezos a plonjat. Cât a pierdut magnatul

După un proces de 3 luni, am anulat cu succes PIP-ul și am obținut 40.000 de euro daune morale pentru hărțuire.

Această hotărâre transmite un mesaj clar: hărțuirea deghizată în "managementul performanței" nu este doar lipsită de etică, ci este și ilegală.

Angajatorii trebuie să înțeleagă că împingerea angajaților către acest status-quo în mod nedrept nu va fi tolerată", scrie managerul Amazon, conform Profit.ro.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te