Un funcționar public va câștiga peste 7.500 lei/lună din 2024. Salariile le cresc cu 5%

DE Alin Crișan | Actualizat: 08.12.2023 - 18:50
Un funcționar public va câștiga peste 7.500 lei/lună din 2024. Salariile le cresc cu 5% - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Un funcționar public va câștiga peste 7.500 lei/lună din 2024. Salariile le cresc cu 5%.

SHARE

Ordonanţa de urgenţă cu măsuri fiscale pentru 2024 - aşa-zisa "ordonanţă trenuleţ" - ar urma să fie pusă în transparenţă publică luni dacă se va ajunge la un consens în coaliţie asupra formei finale a proiectului, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.

El a făcut această precizare vineri seara la plecarea de la întâlnirea de lucru avută la Palatul Victoria cu prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Un funcționar public va câștiga peste 7.500 lei/lună din 2024. Salariile le cresc cu 5%

"Dacă se va ajunge la un consens, luni va fi pus în dezbatere publică", a spus Boloş, întrebat dacă proiectul de ordonanţă de urgenţă va intra în transparenţă decizională.

Citește și: O companie internațională face 8500 de angajări în această perioadă. Ce salarii atractive oferă

Referitor la măsura de creştere a salariilor personalului bugetar cu 5% de anul viitor, care urmează să fie prevăzută în ordonanţa de urgenţă, ministrul Finanţelor a arătat că trebuie avută "prudenţă" pentru cheltuielile cu salariile.

"Acum nu pot să dau această cifră cu exactitate, dar, sigur, cheltuielile cu salariile sunt mari în momentul de faţă în sectorul public şi de aceea trebuie să avem prudenţă pentru cheltuielile cu salariile, fiindcă sunt cheltuieli pe care trebuie să le onorăm lună de lună şi creează presiunile de rigoare pe buget", a declarat Boloş.

Întrebat dacă bugetul de anul viitor va putea suporta creşterea cu 5% a salariilor în sectorul public, el a răspuns:

"Sumele vor fi cuprinse în buget, aşa se elaborează bugetul, potrivit actelor normative în vigoare şi avem obligaţia legală ca să prevedem aceste categorii de cheltuieli în bugetul public".

Ministrul a explicat şi ce se va întâmpla anul viitor cu contribuţia la Pilonul II de pensii.

Citește și: DOCUMENT Ce salarii uriașe iau grefierii care fac grevă. Iau spor de praf, stres și condiții grele

"Exact cum scrie în lege în momentul de faţă, 4,75%, contribuţia la Pilonul II de pensii va intra în vigoare şi va produce efecte pentru toţi cei care au calitatea de asigurat la fondurile de pensii private. Nu este nicio schimbare, legea îşi urmează cursul firesc, a fost jalon prevăzut în PNRR şi, din acest punct de vedere, lucrurile merg mai departe aşa cum erau", a explicat Boloş.

Peste 7.500 lei de la 1 ianuarie 2024

Sute de lei în plus, la salariu, pentru 1.300.000 români, de la 1 ianuarie, deși suntem în austeritate bugetară. Este vorba de bugetari.

Un număr de 1,3 milioane de bugetari vor primi o creștere de 5% de la 1 ianuarie, deși România se află în austeritate.

Acest lucru apare într-un document aflat pe masa guvernului.

Din raportul Consiliului Fiscal pentru 2022 aflăm că salariul mediu brut în sistemul public a ajuns la 7.297 lei/lună, (cu 4,18% mai mare decât în anul 2021).13 aug. 2023. Astfel, creșterea salariului ar fi de 350 de lei în medie, fapt ce ar ridica venitul unui funcționar public la peste 7.500 de lei. 

Citește mai multe AICI.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te