UBS îl aduce înapoi pe fostul CEO, Sergio Ermotti, după acordul pentru Credit Suisse

DE Florin Budescu | Actualizat: 29.03.2023 - 17:07
UBS îl aduce înapoi pe fostul CEO, Sergio Ermotti, după acordul pentru Credit Suisse - Foto: Flickr/World Economic Forum

UBS Group AG a anunţat că Sergio Ermotti va reveni director executiv, pentru a aborda integrarea Credit Suisse Group AG în UBS, la mai puțin de două săptămâni după ce autoritățile de reglementare au conceput o fuziune forţată a giganților bancari elvețieni.

SHARE

Ermotti a condus UBS timp de nouă ani, până în 2020, și este creditat cu restabilirea sănătății băncii, după un program de salvare guvernamentală, pus la punct în anul 2008.

UBS îl aduce înapoi pe fostul CEO, Sergio Ermotti

Ermotti îi va succeda actualului CEO, Ralph Hamers, care a condus banca în ultimii trei ani, până pe 5 aprilie, anul trecut.

„Am simțit că avem un CEO mai bun” în domnul Ermotti, a spus președintele UBS, Colm Kelleher, explicând decizia băncii de a-l înlocui pe Hamers.

Odată cu revenirea lui Ermotti, UBS va avea la cârmă doi bancheri cu experiență în redresări. Kelleher a petrecut trei decenii la Morgan Stanley și a condus-o prin criza financiară globală, în calitate de director financiar, conform The Wall Street Journal.

Citeşte şi: UBS cere guvernului elveţian garanţii de 6 miliarde de dolari pentru a prelua Credit Suisse

Ulterior, el a ajutat la reorientarea afacerii Morgan Stanley, departe de operațiunile bancare de investiții mai riscante, către un management mai stabil al averii bancare. S-a retras în anul 2019, ca număr 2 al băncii, și s-a alăturat UBS anul trecut.

Ermotti va relua un rol pe care l-a avut deceniul trecut, când a tăiat mii de locuri de muncă și a închis o mare parte dintre operațiunile bancare de investiții ale UBS.

El își va asuma acum sarcina de a face același lucru cu Credit Suisse, în timp ce integrează mari părți din afacerile celor două bănci, care se suprapun. Acestea includ gestionarea averii, managementul activelor și băncile de retail elvețiene.

Citeşte şi: Banca elveţiană UBS ar fuziona cu Credit Suisse în această seară, pe fondul temerilor de contagiune

Ermotti, în prezent președinte al gigantului de reasigurări Swiss Re AG, va demisiona din acest rol. El își va menține poziția de director independent principal în consiliul de administrație al grupului de modă Ermenegildo Zegna.

Ermotti este născut în Elveția, în timp ce Hamers, batav, provine din Țările de Jos. Revenirea la cârmă a unui cetățean elvețian ar putea ajuta la liniștirea bazei substanțiale de clienți autohtoni a băncii și a politicienilor din țară, care s-au încurcat în gestionarea daunelor de respectabilitate, cauzate de căderea Credit Suisse.

Kelleher a spus că înlocuirea lui Hamers nu ar trebui să fie văzută ca o soluție elvețiană, deși el și Hamers au spus că reangajarea lui Ermotti ar servi intereselor Elveției.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te