UBS cere guvernului elveţian garanţii de 6 miliarde de dolari pentru a prelua Credit Suisse

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.03.2023 - 11:42
UBS cere guvernului elveţian garanţii de 6 miliarde de dolari pentru a prelua Credit Suisse- Foto: Profimedia Images

UBS cere guvernului elveţian garanţii de 6 miliarde de dolari pentru a prelua Credit Suisse. Discuţiile privind salvarea băncii continuă duminică.

SHARE

UBS cere guvernului elveţian garanţii de 6 miliarde de dolari pentru a prelua Credit Suisse, pentru a acoperi costurile, în eventualitatea că ar cumpăra instituţia financiară aflată în dificultate, a declarat o persoană care cunoaşte discuţiile, transmite Reuters. Discuţiile privind salvarea băncii continuă duminică.

Autorităţile se străduiesc să rezolve o criză de încredere la Credit Suisse, care are o istorie de 167 de ani, cea mai importantă bancă la nivel global care a fost atrasă în turbulenţele provocate de prăbuşirea băncilor americane Silicon Valley Bank şi Signature Bank în ultima săptămână.

UBS cere guvernului elveţian garanţii de 6 miliarde de dolari pentru a prelua Credit Suisse

În timp ce autorităţile de reglementare doresc o soluţie înainte ca pieţele să se redeschidă luni, o sursă a avertizat că discuţiile întâmpină obstacole semnificative şi că 10.000 de locuri de muncă ar putea fi eliminate dacă cele două bănci se vor combina.

Garanţiile pe care le cere UBS ar acoperi costul lichidării unor părţi din Credit Suisse şi potenţialele costuri legate de litigii, au declarat două persoane pentru Reuters.

Credit Suisse, UBS şi guvernul elveţian au refuzat să comenteze.

Negocierile frenetice din acest weekend urmează unei săptămâni brutale pentru acţiunile bancare şi eforturile din Europa şi SUA de a susţine sectorul bancar.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a luat măsuri pentru a susţine depozitele consumatorilor, în timp ce banca centrală elveţiană a împrumutat circa 50 de miliarde de dolari Credit Suisse, pentru a-şi stabiliza bilanţul.

UBS a fost supusă presiunii din partea autorităţilor elveţiene să preia Credit Suisse, pentru a ţine criza sub control, au spus două persoane care cunosc problema.

Planul ar putea duce la desprinderea de grup a diviziei elveţiene a Credit Suisse.

Citește și: VIDEO Putin, surprins șchiopătând într-o vizită în Crimeea. A fost însoțit de șase gărzi de corp

Acţiunile Credit Suisse au pierdut un sfert din valoare în ultima săptămână. Banca a fost forţată să obţină o finanţare de 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elveţiană, în timp ce încearcă să-şi revină după o serie de scandaluri care au subminat încrederea investitorilor şi clienţilor.

Credit Suisse se numără printre cei mai mari administratori de avere din lume şi este considerată una dintre cele 30 de bănci cu importanţă sistemică globală.

Eşecul oricăreia dintre aceste bănci s-ar răspândi în întregul sistem financiar global.

Citește și: Papa Francisc le urează "bun venit" refugiaţilor ajunşi în Europa

Au existat mai multe informaţii legate de părţi interesate de preluarea Credit Suisse.

Bloomberg a relatat că Deutsche Bank se gândeşte să cumpere unele dintre activele băncii elveţiene, în timp ce gigantul financiar american BlackRock a negat un articol conform căruia ar participa la o ofertă rivală pentru bancă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te