Ne pregătim de turiști. Cât costă un city-break în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 07.01.2023 - 18:45
Timișoara / Foto: Timișoara 2023, Facebook
Hoteluri 4* Timișoara / Foto: captură ecran, booking.com

Timișoara, primul oraș iluminat electric din Europa în 1884, este Capitală Europeană a Culturii în anul 2023. Cum deschiderea oficială a programului va avea loc între 17 și 19 februarie, Newsweek a calculat cât costă un city-break pe Bega weekend-ul următor, 24-26 februarie.

SHARE

Timișoara este Capitală Europeană a Culturii pe parcursul anului 2023, alături de orașele Elefsina (Grecia) și Veszprém (Ungaria). Din România, această titulatură a mai fost deținută de Sibiu, care a devenit Capitală Europeană a Culturii în aceeași zi în care România a aderat la Uniunea Europeană, 1 ianuare 2007.

Prin desemnarea Timişoarei drept Capitală Europeană a Culturii pentru anul 2023, oraşul şi-a modelat obiectivele axându-se pe influenţa pe care oamenii o au asupra comunităţii în care trăiesc. Astfel, își propune să devină un oraş în care excelenţa culturală să primeze, potrivit site-ului oficial al programului timisoara2023.eu.

Citește și: FOTO Corespondență din buncărul Moșului: Magia Crăciunului, salvată și în caz de atac nuclear

Regiunea Banatului, şi-a format de-a lungul secolelor o paletă culturală diversificată, fiind locul care la momentul actual găzduieşte peste 30 de comunităţi culturale printre care se numără românii, germanii, maghiarii, sârbii, croații, italienii, spaniolii și bulgarii.

Această paletă culturală este plusul de valoare al orașului deoarece a determinat apariţia unor entităţi publice dedicate special cetăţenilor europeni stabiliţi în Timişoara.

Aici s-a tipărit, în anul 1771, primul ziar în limba germană din Europa Centrală și de Sud-Est – Temeswarer Nachrichten. Fiind totodată locul în care a existat prima bibliotecă publică, prima proiecție de film și în prezent orașul are trei teatre de stat în trei limbi diferite.

Citește și: VIDEO Primul Moskvich asamblat de ruși cu piese chinezești, testat pe stradă. Costă 26.000 €

Între 1880 și 1914, Timișoara era cel mai important oraș industrial, comercial, financiar și cultural din regiune, admirat pentru excelența artistică în muzică, literatură, pictură, sculptură și arhitectură, cât și pentru inovațiile sale tehnice și științifice.

În anul 1884, Timişoara a devenit primul oraș din Europa continentală cu iluminare stradală electrică.

În anul 2023, focusul principal este punerea în valoare a călătoriei europene a Timişoarei prin care oferim partenerilor noştri europeni şi internaţionali oportunitatea de a-şi prezenta cultura, ca parte a moștenirii noastre europene comune, se precizează pe site-ul programului Timișoara2023. 

Sloganul Timișoara2023: „Shine your light – Light up your city!”

Pornind de la fraza “Timişoara a fost primul oraş în care” ne mândrim cu faptul că sloganul Capitalei Culturale Europene în 2023 se intitulează „Shine your light – Light up your city!”. Pentru a explica legătura dintre cele două fraze cheie, amintite anterior, trebuie să ne întoarcem în trecut, mai exact în anul 1884, când Timişoara a devenit primul oraș din Europa continentală cu iluminare stradală electrică.

Lumina Timişoarei, a avut un rol important de-a lungul istoriei atât din punct de vedere practic, cât și simbolic. “Luminează orașul prin tine!” este sloganul centrat în jurul luminii, reflectând călătoria de la individ la cetățean european conștient și implicat, în care sunt înrădăcinate valorile comunității și pasiunea.

Pentru a înțelege influenţa evenimentelor istorice asupra dezvoltării identităţii culturale, este de menţionat faptul că în 1989, scânteile Revoluției împotriva regimului Ceaușist s-au aprins pe străzile Timișoarei, stimulând de-a lungul anilor transformări transcontinentale. Frumosul oraş de pe Bega, a fost sufletul și promotorul regiunii, puntea dintre Imperiul Austro-Ungar și Europa de Sud-Est, care prin intermediul cetăţenilor a reuşit, în momentele de criză, să-i inspire şi să-i unifice şi pe alţii să facă la fel.

Prin acest slogan dorim să lansăm o invitaţie la o dublă mobilizare: pe de o parte, Shine your light - încurajează cetăţenii să își exprime liber valorile și atitudinile, descrise metaforic ca o "lumină interioară", iar pe de alta, cu ajutorul acestei lumini să îndepărteze întunericul și pasivitatea din jurul lor printr-un proces civic alimentat de cultură, se mai precizează pe site-ul programului Timișoara2023.

Cât costă un city-break în Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023

Deschiderea oficială a programului Timișoara - Capitală Culturală Europeană va avea loc între 17 și 19 februarie. Iar programul festiv cuprinde deja peste 50 de evenimente, printre care spectacole, concerte, filme în premieră, o expoziție Victor Brauner, o instalație semnată de Alina Pintilie sau o uriașă grădină verticală. În total, se estimează că peste 2.500 de artiști români și străini vor veni la Timișoara pe parcursul anului 2023.

Newsweek a calculat cât costă un city-break, 2 nopți de cazare, pentru doi adulți, în Capitala Europeană a Culturii de pe Bega, în următorul weekend după deschiderea oficială, 24-26 februarie 2023. 

În cazul cazării la un hotel de 3*, cu rating bun, de peste 8 pe Booking, tarifele în Timișoara pornesc de la 410 lei/2 nopți/cameră (circa 80 euro). În comparație, în aceleași condiții, la Viena prețurile la cazare pleacă de la 96 de euro. 

Iar în cazul cazării la un hotel de 4*, cu rating bun, de peste 8 pe Booking, tarifele în Timișoara pornesc de la 540 lei/2 nopți/cameră (circa 110 euro). La cele mai centrale și mai apreciate hoteluri de 4* din orașul de pe Bega prețurile ajung și la 1.400 lei/2 nopți/cameră (circa 280 euro). În comparație, în aceleași condiții, la Paris prețurile la cazare pleacă de la 245 de euro.

Tarifele minime ale biletelor de avion către Timișoara din orașe importante din Europa sunt următoarele, conform Google Flights, pentru intervalul 24-26 februarie:

- Munchen: 218 euro/adult

- Roma: 430 euro/adult (cu 1 escală)

- Paris: 194 euro/adult (cu 1 escală)

- Londra: 34 euro/adult

- Bruxelles: 250 euro/adult (cu 1 escală)

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te