Țigările ajung la aproape 30 de lei pachetul de luna aceasta. Două scumpiri într-un singur an

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 04.04.2024 - 19:58
Țigările ajung la aproape 30 de lei pachetul de luna aceasta. Două scumpiri într-un singur an Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Țigările din România se vor scumpi din nou, a doua astfel de majorare a prețului în doar trei luni. Astfel, pachetele de țigări vor costa începând cu 8 aprilie mai mult cu un leu.

SHARE

Liderul pieței de țigări din România, British American Tobacco (BAT), va scumpi cu un leu prețul pachetelor sale de țigarete, scrie Profit.

Astfel, mărcile Lucky Strike, Kent și Rothmans Blue vor costa 27,5 lei, iar Pall Mall Blue 26,5 lei. De asemenea, Dunhill va ajunge la 29 lei, în timp ce pachetul de Viceroy va putea fi cumpărat cu 26 lei.

Țigările ajung la aproape 30 de lei pachetul de luna aceasta. Două scumpiri într-un singur an

BAT efectuase ultima majorare de prețuri la jumătatea lunii ianuarie, tot cu un leu, alături de ceilalți mari producători și distribuitori de țigarete, Philip Morris și JTI.

Potrivit noilor prevederi ale Codului fiscal, acciza la mia de țigarete a crescut de la 625,97 lei în 2023 la 672,92 lei în 2024.

Potrivit Ordinului MF 265/2024, publicat în Monitorul Oficial, în intervalul 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025, acciza specifica pentru țigarete vă fi de 543,81 lei la fiecare 1.000 de țigarete.

Acciza ad valorem este calculata prin aplicarea procentului legal asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor destinate consumului.

11% din prețul de vânzare cu amănuntul al țigaretelor destinate consumului, pentru intervalul 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025 inclusiv; respectiv 10% din prețul de vânzare cu amănuntul al țigaretelor destinate consumului, începând cu 1 aprilie 2025.

Citeşte şi: Inflația ar putea depăși estimarea BNR. Politicile fiscale ale guvernului aduc scumpiri masive

Un viciu din ce în ce mai scump

Accizele pe țigări reprezintă o sursa importanta de venituri pentru guvern. Încasările din accize sunt utilizate, în general, pentru finanțarea diferitelor programe și servicii publice, cum ar fi sistemul de sănătate, educația și alte proiecte de infrastructura.

Totodată, accizele pentru țigări sunt stabilite în conformitate cu standardele internaționale și directivele Uniunii Europene în ceea ce privește taxarea produselor din tutun. Preturile la țigări au mai crescut și la 1 ianuarie.

Citeşte şi: Ce produse s-au scumpit în luna ianuarie? Berea și peștele, în top

În acest an, prețul țigărilor a mai suferit o modificare în luna ianuarie, când a înregistrat o creștere de 1 leu. La momentul actual, un pachet de Vogue se vinde la prețul de 27,5 lei, Pall Mall costa 25,5 lei, Chesterfield se comercializează la 22 de lei, în timp ce West are un preț de 21 de lei.

Aceasta creștere a preturilor este influențată de majorarea accizelor, care a determinat producătorii să ajusteze preturile în consecință.

Accizele mai mari pe țigări sunt utilizate că o metoda de descurajare a consumului de tutun, având în vedere efectele negative asupra sănătății asociate fumatului.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te