După ce Donald Trump a anunţat pe 3 aprilie 2025 taxe de cel puţin 10% pentru aproape toate ţările din lume (+20% pentru Uniunea Europeană, +34% pentru China, +25% pentru toate mașinile și piesele auto), bursa din New York a încheiat joi, 4 aprilie 2025, cea mai proastă zi a sa de tranzacţionare începând din iunie 2020, când erau primele luni ale pandemiei de Covid-19, iar carantina paralizase activitatea economică, relatează CNN.
Acțiunile unor giganți americani cu afaceri mari și în România, precum Microsoft, Ford sau Citigroup, au picat pe burse și cu peste 11% (cazul Citi), potrivit investopedia.com.
Dell Technologies (DELL) a căzut cel mai mult, cu 19%. Iar Western Digital (WDC) i-a urmat, cu -18%.
Citește și: Macron reacționează dur la tarifele lui Trump: „Economia americană va ieși mai slabă și mai săracă”
Giganți americani cu afaceri mari și în România, în picaj pe burse
Principalii indici bursieri au înregistrat cele mai mari scăderi într-o singură zi din ultimii cinci ani, dar Donald Trump a afirmat că „pieţele vor exploda” ca răspuns la tarifele sale radicale.
Indicele S&P 500 a scăzut cu 4,9% la închidere, ceea ce, potrivit Reuters, este cea mai mare scădere într-o singură zi din iunie 2020.
Indicele Dow a înregistrat, de asemenea, cea mai mare scădere într-o zi din iunie 2020, de 4%.
Între timp, indicele Nasdaq a scăzut cu 5,9%, cea mai slabă performanţă de o zi din martie 2020.
Volumul tranzacţiilor, care a şters mii de miliarde de dolari din valoarea companiilor americane, evidenţiază cât de alarmaţi sunt investitorii de tarifele vamale şi temerile că acestea ar putea duce la o recesiune.
Citește și: China strânge relațiile cu UE. Vor acces la piața alimentară după "taifunul" de taxe impus de Trump
Pieţele financiare au reacţionat în forţă, joi, la majorarea tarifelor vamale, anunţată, cu o zi înainte, de Donald Trump. Şi în Europa, investitorii s-au îndepărtat de acţiuni.
Bursa de la Paris a pierdut 3,31%, cea mai mare scădere zilnică de la şedinţa din 15 martie 2023. Bursa de la Frankfurt a pierdut 3,01%, Milano 3,60% şi Londra 1,55%, scrie Le Figaro.
Dintre companii, Apple a fost deosebit de afectată, scăzând cu 8,22% în jurul orei 18.50, ora României. Alte scăderi notabile pe bursa din America au înregistrat: Nvidia (-6,19%), Microsoft (-1,95%), Tesla (-5,58%), Amazon (-7,22%), Meta (-6,02%) şi Alphabet (-3,04%).
Citește și: Taxele lui Trump: Stellantis concediază 900 angajați în SUA, oprește producția în Mexic și Canada
În Europa, au avut de suferit companii specializate în microcipuri: Infineon (-7,96% la Frankfurt) şi STMicroelectronics (-8,17% la Paris).
Industria textilă, ale cărei articole de îmbrăcăminte sunt fabricate parţial în China, Vietnam şi Cambodgia (taxate cu 34%, 46% şi, respectiv, 49%, în plus faţă de taxele vamale deja impuse), a fost de asemenea afectată. Pe Wall Street, în jurul orei 18.50, ora României, Gap pierdea 18,57%, Ralph Lauren 15,93% şi Lululemon 11,03%.
Nike a pierdut 9,97%, echivalentul unei pierderi de 9 miliarde de dolari în capitalizarea bursieră.
În Europa, Adidas a cedat 11,72%, Puma 11,16% şi JD Sports 7,89%.
JD Vance: „Se poate mai rău”
Prăbușirea burselor se vede altfel, se pare, la Casa Albă. Vicepreședintele JD Vance a declarat că lucrurile „ar putea fi mai rele”, după ce piața bursieră a înregistrat cea mai proastă zi din iunie 2020, ca răspuns la planul președintelui Donald Trump de a impune tarife vamale radicale pentru mai mult de 180 de țări, relatează Newsweek.com.
Întrebat care este reacția sa la prăbușirea pieței bursiere, Vance a declarat că "Ne simțim bine. Uite, sincer, am crezut că într-un fel ar putea fi mai rău pe piețe, deoarece aceasta este o tranziție importantă".
El a continuat să facă referire la remarcile lui Trump, în care președintele a spus că tarifele sale sunt similare cu efectuarea unei „operații” pe o persoană bolnavă. De asemenea, el a afirmat că piețele vor „exploda” ca urmare a politicii tarifare.
"Ați văzut ce a spus președintele mai devreme, astăzi: Este ca un pacient care era foarte bolnav. Am făcut operația și acum este timpul să facem pacientul mai bine", a declarat Vance, punctând că „Asta este exact ceea ce facem”.