China strânge relațiile cu UE. Vor acces la piața alimentară după "taifunul" de taxe impus de Trump

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.04.2025 - 08:07
China strânge relațiile cu UE. Vor acces la piața alimentară după "taifunul" de taxe impus de Trump - Foto: Profimedia images
China strânge relațiile cu UE. Vor acces la piața alimentară după "taifunul" de taxe impus de Trump - Foto: Profimedia images

China strânge relațiile cu UE. La o zi după ce fostul președinte american Donald Trump a anunțat impunerea unor tarife vamale drastice, China a declarat că a reluat dialogul economic cu Uniunea Europeană.

SHARE

Ministerul chinez al Comerțului a anunțat joi că Beijingul și Bruxelles-ul au convenit să reînceapă cât mai curând posibil discuțiile privind angajamentul legat de prețul minim impus vehiculelor electrice chinezești.

Anunțul vine imediat după ce Donald Trump a declarat că va impune „tarife reciproce” pentru a relansa industria americană.

China strânge relațiile cu UE. Vor acces la piața alimentară după "taifunul" de taxe impus de Trump

Noile taxe vamale vor fi de 20% pentru produsele din UE, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveția, 26% pentru India și 10% pentru Marea Britanie și Brazilia.

În acest context tensionat, ministrul chinez al Comerțului, Wang Wentao, și comisarul european pentru comerț, Maros Šefčovič, au căzut de acord să mențină un dialog constant la nivel ministerial și să întărească schimburile pe principalele teme economice și comerciale.

„China și UE au convenit să îmbunătățească și să reechilibreze relațiile comerciale și de investiții”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerțului, He Yadong, într-o conferință de presă.

Sursa foto: Profimedia images

Citește și: Taxele lui Trump: Stellantis concediază 900 angajați în SUA, oprește producția în Mexic și Canada

Vizita lui Šefčovič în China a avut loc între 27-28 martie, la doar câteva zile după întâlnirile purtate la Washington. În Beijing, oficialul european a discutat cu vicepremierul He Lifeng, ministrul comerțului Wang Wentao și ministrul vamal Sun Meijung.

Deși relația UE-China este tensionată, cele două părți caută să adopte o abordare pragmatică.

Šefčovič și Wang au decis să mențină legătura pe tema accesului pe piață și a politicilor comerciale, dar și să inițieze un dialog privind lanțul de aprovizionare pentru vehiculele electrice – în ideea de a crește competitivitatea europeană în acest sector.

Citește și: Macron reacționează dur la tarifele lui Trump: „Economia americană va ieși mai slabă și mai săracă”

China vrea acces pe piața agroalimentară europeană

Totodată, comisarul european și oficialul chinez Sun Meijung au convenit să creeze un grup de lucru dedicat accesului pe piața agroalimentară și să analizeze posibile modificări ale Acordului de cooperare vamală și asistență reciprocă din 2024.

Vicepremierul He a transmis că „China dorește să colaboreze cu UE pentru a consolida dialogul și schimburile, pentru a gestiona în mod corespunzător diferențele comerciale și economice și pentru a promova o dezvoltare sănătoasă și stabilă a relațiilor economice și comerciale”.

El a insistat și asupra importanței respingerii „unilateralismului și protecționismului”, pledând pentru apărarea sistemului comercial multilateral, în contextul marcării a 50 de ani de relații diplomatice între China și UE.

Potrivit Ministerului Comerțului din China, Šefčovič a reiterat importanța parteneriatului cu China și a subliniat că „diferențele trebuie soluționate prin dialog și consultare”.

Deficitul comercial rămâne o problemă

Cu toate acestea, relația comercială rămâne dezechilibrată. UE se confruntă cu un deficit major în comerțul cu bunuri, în special din cauza subvențiilor acordate de China propriilor companii. Disensiuni majore persistă în domenii precum vehiculele electrice și produsele lactate.

În 2024, deficitul comercial dintre UE și China a ajuns la 304,5 miliarde de euro. Investițiile directe ale Chinei în UE au crescut spectaculos, atingând 185 de miliarde de euro – o valoare aproape egală cu investițiile europene în China, marcând un vârf al ultimilor cinci ani.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te