Sumal, softul pentru urmăriea tăierilor de lemne, va deveni funcțional în vară

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 04.03.2020 - 15:25
Foto Facebook Bogdan Micu

Activistul de mediu Bogdan Micu, cel care lucrează voluntar la realizarea softului de trasabilitate al masei lemnoase, a anunțat că programul va intra în producție pe 31 iunie.

SHARE

SUMAL este un soft de trasabilitate al masei lemnoase, conceput ca un soft de gestiune internă a procesului silvic coroborat cu urmărirea masei lemnoase pe parcursul ei până la clientul final, a explicat Bogdan Micu, activist de mediu și consilier al ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe.

„Dezvoltarea merge bine. Folosim un sistem de tracking intern al taskurilor care ne ajută să rămânem în calendarul scontat. Termenul : 27 Aprilie - teste. 31 iunie producţie”, a scris Bogdan Micu.

Voluntar în lupta cu hoții de pădure

Acesta are 35 de ani și este proprietar al unei afaceri de milioane de euro. Pro TV a relatat că, în 2017, a creat un ONG și s-a oferit să ajute voluntar Ministerul Pădurilor de la Bucureşti în lupta cu hoţii de lemne. 

La acea vreme funcţiona deja sistemul „Radarul Pădurii”, prin care oricine poate să sune la 112 pentru a reclama un transport cu lemne, însă fără repere clare asupra a ceea ce putea însemna un transport suspect.

Bogdan Micu a venit cu îmbunătăţiri şi cu aceeaşi firmă care a construit radarul păduri a creat site-ul „Inspectorul pădurii”, unde oricine poate să vadă unde se taie pădure, cine şi unde transporta, într-un cuvânt „trasabilitatea lemnului”.

Citește și Ar putea duce o viață fără griji, dar se luptă să salveze pădurile României și jungla amazoniană

De ce s-a întârziat

„Pe de-o parte cerinţele Ministerului au fost schimbate de multe ori. Cam de fiecare dată când a venit un nou ministru. Asta a generat multe întârzieri (3 ani de întârzieri).

Am încercat să nu mai schimbăm cerinţele. Cel mult le-am rafinat şi corectat pe ici pe colo. Dar în mare am rămas consecvenţi cerinţelor şi asta ne-a ajutat să ţinem calendarul.
Am făcut o regulă că există doar un singur punct de contact din partea ministerului şi unul din partea STS. Asta a simplificat treaba.

Pe de altă parte şi la STS este o lipsă de programatori. Faptul că programatorii nu au un statut special faţă de ceilalţi funcţionari publici face că salariile lor să fie semnificativ(de trei ori) mai mici decât în piaţa liberă.

Astfel că STS pierde des programatori esentiali- inclusiv cei dedicaţi SUMAL. Asta este o problemă extrem de gravă şi dacă guvernul nu face rapid ceva va deveni o problemă de securitate naţională la toate softurile statului”, a scris consilierului ministrului Mediului, Costel Alexe.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -