O mare țară din Europa și-a acoperit timp de 9 ore consumul de energie doar din vânt, soare și apă

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 24.05.2023 - 13:50
Panourile voltaice au un rol important (imagine cu rol ilustrativ) Foto: pexel.com

Timp de nouă ore producția de electricitate din energie solară, eoliană și hidraulică a acoperit 100% necesitățile într-o zi obișnuită din timpul săptămânii, când modelul de consum este mai ridicat, și nu într-o zi de sărbătoare sau în weekend, când cererea scade brusc.

SHARE

Timp de nouă ore, între orele 10.00 și 19.00, marți, 16 mai, producția de electricitate verde  acoperit 100% din cererea din Spania penisulară, o bornă care fusese deja atinsă cu alte ocazii, dar nu pentru o perioadă atât de prelungită, relatează El Pais.

Realizarea - care a fost susținută de cifrele trimise către EL PAÍS de către furnizorul de electricitate de stat Red Eléctrica de España (REE) - a avut loc, în plus, într-o zi obișnuită din timpul săptămânii, când modelul de consum este mai ridicat, și nu într-o zi de sărbătoare sau în weekend, când cererea scade brusc.

Spania și-a acoperit timp de 9 ore consumul de energie doar din vânt, soare și apă

Un impuls uriaș în ceea ce privește instalarea de surse regenerabile - în special fotovoltaice - permite celei de-a patra economii europene să acopere o parte tot mai mare din necesarul de electricitate cu energie regenerabilă, ceea ce nu numai că reduce substanțial amprenta de carbon a țării, dar aplică și o presiune descendentă asupra prețurilor în timpul zilei.

Citește și: Programul „Casa Verde Fotovoltaice” începe azi în București-Ilfov. Ce trebuie să știe beneficiarii?

Mai presus de toate, aceasta sporește stimulentele - atât de mediu, cât și economice - pentru a investi în stocare și pentru a electrifica transportul, industria și încălzirea, care au un consum intensiv de petrol sau gaze naturale.

Faptul că, pentru o bună parte a zilei de marți, Soarele, vântul și apa au generat mai multă energie electrică decât cea cerută de întreprinderile și gospodăriile din Spania continentală (în arhipelagurile Baleare și Insulele Canare, producția fosilă este întotdeauna mai mare) nu înseamnă că centralele nucleare, pe gaz - fie că este vorba de ciclul combinat sau de cogenerare - și pe cărbune au încetat cu totul să mai alimenteze sistemul cu energie.

Citește și: 75.000 familii nu vor mai plăti factura la curent. Cum primești bani de la stat pentru fotovoltaice

Înseamnă că, în acest interval de timp, sursele curate au produs suficient pentru a acoperi toate nevoile interne.  

Recordul de marți în materie de energie regenerabilă a fost posibil datorită confluenței unei producții fotovoltaice și eoliene excepționale.

Nu doar datorită vremii - a fost o zi cu soare, vânt și temperaturi moderate, cele mai favorabile condiții pentru ca ambele tehnologii să dea randament maxim - ci și datorită creșterii puternice a capacității totale de producție a acestora în ultima perioadă, atât în instalații mari, cât și sub formă de autoconsum.

În acest din urmă caz, cel al panourilor solare pe acoperiș, impactul este dublu: acestea adaugă ofertă prin injectarea surplusurilor lor în rețea și reduc cererea atunci când este soare.

Trei din cele șapte reactoare nucleare din Spania au fost oprite temporar

De asemenea, este demn de remarcat faptul că piatra de hotar a electricității 100% verzi a coincis cu inactivitatea temporară a trei dintre cele șapte reactoare nucleare din Spania - două pentru realimentare și unul din cauza unei "anomalii electrice" temporare.

"Asta a însemnat că energiile regenerabile au avut mai mult spațiu", explică Xavier Cugat, manager de proiect la o companie fotovoltaică, care se află la originea statisticii. 

"Calendarul de închidere a centralei nucleare nu numai că este bine realizat, dar este și conservator: în ritmul în care instalăm energiile regenerabile, acesta ar putea fi chiar devansat. Ceea ce va oferi mai multă flexibilitate este hidroenergia și, în cadrul hidroenergiei, pomparea", adaugă expertul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te