Standard & Poor’s: Criza politică nu prezintă riscuri iminente pentru consolidarea fiscală

DE Valentin Mirică | Actualizat: 14.09.2021 - 11:35
Foto: Facebook

Agenția de rating Standard & Poor’s apreciază, într-un comentariu, că criza politică nu prezintă riscuri iminente pentru consolidarea fiscală. Totuși, dacă criza politică persistă, va perturba progresul reformei fiscale.

SHARE

„În cazul în care blocajul politic persistă, acesta ar putea perturba progresul unei reforme fiscale atât de necesare. Încă credem că consolidarea fiscală pe termen mediu și reechilibrarea structurii bugetare a României, ajutate de absorbția cu succes a fondurilor UE, sunt elemente cheie pentru stabilizarea pozițiilor fiscale și externe ale țării”, arată Standard & Poor’s, într-un comentariu publicat integral de economedia.ro.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Talibanii au găsit 6,5 mil. $ şi lingouri de aur în casa fostului prim-vicepreşedinte afgan

Agenția de rating face și o sinteză a situației politice. 

„Retragerea USR PLUS, în urma unei serii de ciocniri politice și tensiuni în coaliție, va necesita ca premierul Florin Citu să solicite un vot deîncredere pentru cabinetul său, acum minoritar, în termen de 45 de zile. Acest lucru se întâmplă într-un moment în care guvernul urmează să angajeze cu autoritățile europene fondurile din Facilitatea de recuperare și reziliență a UE.

Presupunem, în scenariul nostru de bază, că guvernul ar urmări să își păstreze capacitatea de a funcționa pe termen scurt pentru a contracta această finanțare, despre care înțelegem că este gata să fie plătită. Adoptarea rectificării bugetare, săptămâna trecută, sugerează că există capacitatea de a-și pune în aplicare politicile, în opinia noastră. Acestea fiind spuse, incertitudinea persistentă ar putea accentua riscurile fiscale pe termen mediu.

Separat, USR PLUS a depus o moțiune de cenzură, dar înțelegem că dezbaterea și votul au fost întârziate. Este a doua oară când încrederea în guvern este pusă la îndoială în termen de doar patru luni (...)

Ambele partide vor organiza alegeri pentru conducerile lor în luna următoare. Acest lucru ar putea stimula o reorganizare politică a discuțiilor din coaliție, complicând oarecum perspectivele politice”, scrie Standard & Poor’s. 

CITEȘTE ȘI: Vandam și Jean Brăileanu, interlopii care s-au pus rău cu clanurile sportivilor din cauza manelelor

Agenția apreciază că creșterea economică va fi de 4,5% în 2022 și 2023, cu ajutorul fondurilor UE. 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.