Sindicaliști: Direcția Antifraudă, instrument de șantaj

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 13.03.2019 - 09:31
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe (FNSF) susține, în legătură cu protocolul dintre ANAF şi Parchetul General, că "un grup mic de politicieni influenţi a hotărât să-şi creeze un instrument foarte puternic de şantaj".

SHARE

Într-un comunicat remis ”Mediafax”, Federaţia mai precizează că ”ofiţerii SRI veneau în instituţii cu direcţii de acţiune deja trasate.”

"Odata cu reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală din 2013, un grup mic de politicieni influenţi a hotărât să-şi creeze un instrument foarte puternic de şantaj, aducând la un loc ofiţeri SRI, procurori şi oameni special angajaţi de către conducerea ANAF din acea perioadă. Prin această măsură au fost daţi afară 1950 de specialişti la nivel naţional pentru a face loc celor veniţi la noua structură constituită – direcţia antifraudă fiscală. Concomitent, a fost desfiinţată Autoritatea Naţională a Vămilor, fiind distruse sau pierdute arhivele instituţiei pentru a nu se mai cunoaste modul în care operau dutyfree-urile în perioada când vama era condusă de Gelu Ştefan Diaconu", susține FNSF.

Sindicaliştii amintesc că tot atunci a fost desfiinţată Garda Financiară, pierzându-se toate arhivele referitoare la operaţiunile ce vizează produsele accizabile (alcool, petrol, ţigări).

Reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe dau detalii şi despre cum acţiona noul grup organizat, "acoperit de prevederi legale special create":

- ofiţerii SRI (aproximativ 250) veneau în instituţie cu direcţiile de acţiune trasate (firme, persoane etc.)

- Direcţia Antifraudă lucra la comanda lor, fiind executate întrutotul ordinele acestora; se făceau plângeri penale pe bandă rulantă celor care erau vizați dar de cele mai multe ori aceste plângeri nu se confirmau sau controalele se dovedeau superficiale.

- Angajaţii de la antifraudă detaşaţi la parchete preluau plângerile şi solicitau puncte de vedere de la structurile de specialitate ale sistemului instituţional al ANAF.

"Ne miră în continuare cum cei care au orchestrat aceste operaţiuni nu păţesc nimic, chiar au tupeul să explice opiniei publice cum funcţionează statul de drept, deşi cunosc perfect mizeria creată şi faptul că din ANAF au plecat 1950 de specialişti pentru a se putea înfiinţa acest adevărat instrument al terorii", punctează sindicaliştii.

Protocolul dintre Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ANAF a fost semnat în anul 2013 de Tiberiu Niţu, în calitate de procuror general şi de Gelu Diaconu, preşedinte ANAF la acea vreme.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -