În cazul falimentului Silicon Valley Bank, HSBC anunță un acord de salvare pe un preţ fabulos

DE Alexandru Pop | Actualizat: 13.03.2023 - 10:34
În cazul falimentului Silicon Valley Bank, HSBC anunță un acord de salvare pe un preţ fabulos - Foto: Profimedia Images

HSBC, bancă originată în Marea Britanie, achiziţionează Silicon Valley Bank, sucursala din UK. Preţul de achiziţie este tipic pentru economia concurenţială: 1 liră sterlină. Totul, după un weekend de negocieri frenetice, din partea oficialilor britanici.

SHARE

HSBC a aspus că tranzacția se finalizează imediat. Achiziția va fi finanțată din resursele existente.

HSBC achiziţionează o parte din Silicon Valley Bank

Banca adaugă:

La 10 martie 2023, SVB UK avea împrumuturi de aproximativ 5,5 miliarde de lire sterline și depozite de aproximativ 6,7 miliarde de lire sterline.

Pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2022, SVB UK a înregistrat un profit înainte de impozitare (EBITDA) de 88 de milioane de lire sterline.

Citeşte şi: Falimentul băncii Silicon Valley poate provoca un tsunami pe bursele asiatice. Miliarde $, blocate

Capitalul tangibil al SVB UK este de așteptat să fie de aproximativ 1,4 miliarde de lire sterline. Calculul final al câștigului rezultat din achiziție va fi furnizat în timp util.

Bank of London, banca de compensare din Marea Britanie, care a făcut o ofertă de salvare pentru SVB UK, aseară, a criticat vânzarea către HSBC ca fiind "o oportunitate ratată”.

Citeşte şi: Băncile americane pierd miliarde de dolari în valoare, după ce investitorii lichidează depozitele

Acesta a spus că este o „veste grozavă că a fost găsită o soluție rapidă” pentru Silicon Valley Bank UK Limited, dar a adăugat:

„Pentru mulți, aceasta va fi văzută ca o oportunitate ratată de a sprijini concurența și inovația.

„Nu poate fi corect ca din nou băncile de patrimoniu, care au oferit un serviciu slab antreprenorilor din Marea Britanie, de-a lungul multor an,i să beneficieze de poziția lor deja dominantă.

Uşurare

„Marea Britanie are nevoie de mai bine. La rândul nostru, cei de la The Bank of London suntem pregătiți să servim comunității antreprenoriale din Marea Britanie.”

Guvernul Regatului Unit va fi extrem de ușurat că HSBC a intervenit pentru a salva SVB UK în această dimineață, spune Susannah Streeter, șefa de bani și piețe la Hargreaves Lansdown:

După o serie de oferte de la bănci mai mici, HSBC a fost de acord să preia filiala britanică a SVB, ceea ce ar trebui să pună capăt coșmarului pe care mii de firme de tehnologie l-au trăit în ultimele zile.

Îngrijorări

Acţionarii HSBC ar putea avea unele îngrijorări cu privire la preluarea de către bancă a activelor care s-au aflat într-un asemenea nor de incertitudine, în special expunerea la obligaţiuni, dar HSBC spune că se aşteaptă la un câştig din achiziţie, conform The Guardian.

Acest lucru va fi foarte binevenit de către guvern, având în vedere că criza care se profilează risca să eclipseze Ziua Bugetului, deoarece un mare ajutor din sectorul tehnologic nu ar fi fost o imagine bună, atunci când milioanelor li s-a spus că există puțini bani în plus, pentru a ușura criza costului vieții.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te