Secretul succesului când ai un magazin sătesc. Cumpără multe ”caiete”, pentru că o să ai nevoie

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.10.2023 - 16:49
Magazin mixt în comuna Glogova, județul Gorj Foto: Google maps (imagine cu rol ilustrativ)

Sunt români care vor să devină antreprenori și descoperă în mediul rural o piață de desfacere pentru produsele sau serviciile lor. Mulți însă nu se informează îndeajuns și ajung să își închidă afacerea în puțin timp. Alții reușesc să se mențină cu greu.

SHARE
Într-o perioadă în care se anunță creșteri de taxe pentru mediul privat, unii români mai curajoși vor să își încerce norocul în antreprenoriat. 
 
Și pentru că în mediul urban pare greu pentru mulți să se lanseze pe piață, aceștia caută soluții în mediul rural. Numai că acolo, puterea de cumpărare este în general mică iar cei care se gândesc să dezvolte mici magazine sau baruri trebuie să ia în considerarea vânzarea ”pe caiet”.

Tot ce trebuie să știi dacă îți deschizi un magazin sătesc. ”Cumpără multe ”caiete”, o să ai nevoie”

Un utilizator al unui grup despre viața la țară, inițiat pe internet, a cerut păreri celorlalți utilizatori cu privire la posibilitatea deschiderii unui magazin cu ”de toate” în mediul rural.
 
”Ziua bună cu sănătate!
M-am gândit (eu, cu mintea mea, ca să zic asa) să fac un magazin sătesc la casa de la țară.
Satul are puțin peste 1000 de locuitori si un singur magazin unde poți găsi mai tot ce vrei.
 
Locația mea este situata pe DN și la vreo 700-800 m de "magazinulcudetoate".
Am posibilitatea să pun si 2-3 măsuțe afară, pe post de terasă.
 
Treaba este că trebuie construit de la zero, si m-aș încadra la aproximativ 50m2, cu tot cu un depozit de 15m2. Deci, nu ar fi foarte mare, pentru că nu am nici bani mai mulți si nici spațiu mai mare.
 
Contabilitate și ajutor la vânzare ar fi mama, care este dispusa sa stea o perioadă acolo, ceea ce mi-ar scuti ceva cheltuieli, dar tot trebuie sa mai angajez pe cineva.
 
Acuma... eu nu știu ce marfă ar fi vandabilă la țară, ce să predomine și ce sa fie "de legătură", ținând cont că nu ar fi un magazin mare.
 
Ma puteți ajuta cu idei?
Eu m-am gândit la produse vrac. Orice se poate. De la condimente și pana la produse de igienă... pt corp, rufe, vase... Biscuiți... nu știu, tot ce se poate vinde vărsat.
 
Bine, o bere și o cafea, la o măsuță afară, este lege la țară. Fără astea nu exiști. 
O fi bună ideea mea cu produse vrac? Să mai pun ceva pe lângă? Dar ce?
 
Mulțumesc!, apreciez fiecare idee, sfat!
Da, și mai este problema că nu locuim acolo... cumva, trebuie sa-mi organizez timpul la minut.
Dar, mizez pe faptul că ocupația asta i-ar face bine mamei care, de 6 ani de când nu mai este tata parcă nu își mai găsește locul, plus ca ne-ar aduce și nouă un venit în plus”, a scris utilizatorul pe grupul Mutat la țară.
 
Sute de utilizatori au venit imediat cu sfaturi și propuneri.
 
A”m văzut că unii au zis "nu caiet", alții au zis că fără caiet la țară nu merge.
Stau la țară, nu am magazin, dar vă spun sigur că nu merge fără.
 
Avem mai multe magazine în comună. Din care unul singur nu dă pe caiet și e aproape mereu gol. A început cu de toate (pâine, mezeluri, carne refrigerata/ congelata, dulciuri, alcool, mase plastice, detergenți, fructe și legume etc), iar acum are rafturile aproape goale și doar câțiva clienți.
 
Iar cel care are cei mai mulți clienți, este magazinul care dă "pe caiet", dar cu o politică aparte. Vă scriu cum funcționează, că poate fi o soluție pentru dvs.
 
1. În primul rând, are o SUMĂ LIMITĂ lunară, care diferă de la familie la familie. Asta este stabilită în funcție de "reputație". La țară toată lumea cunoaște pe toată lumea.
 
Dacă respectivii sunt cunoscuți ca fiind serioși, că își plătesc datoriile la timp, au limită mai mare. Dacă în schimb sunt știuți ca rău platnici, limita e foarte mică.
 
2. Are o LIMITĂ DE TIMP de o lună. Timp în care poți cumpăra de mai multe ori (și se adună sumele). Dacă în 30 de zile (de obicei între 15 și 20 ale lunii) nu a achitat, pune dobândă.
 
Pe sistemul facturilor - că dacă nu achiti până la data scadentă se aplică penalizări de 0,1% pe zi sau ceva de genul ăsta. Dobânda nu e mare, dar de "frica" ei, de obicei lumea achită înainte de scadență.
 
3. Are un catastif mare unde fiecare familie are pagină dedicată, unde notează de fiecare dată sumele.
Dar în paralel, pentru fiecare familie are o bucată de carton cu numele familiei trecut sus și ștampilat. Acest carton stă la familia respectivă.
 
De fiecare dată când cineva vine să cumpere, nu îi dă nimic dacă nu are cartonul. Când cumpără, trece suma respectivă și pe carton, dar și în catastif.
 
A făcut asta pentru că apăreau discuții: când venea să achite, "aoleu, mi-ai pus în plus, că nu am luat atât". Sau uneori venea cineva din familie să cumpere, altă dată trimitea copiii și tot așa.
 
Acum, cu cartoanele... trece și în catastif și pe carton. Nu ai cartonul, nu îți dă nimic pe datorie. Și când se achită datoria, taie în catastif și îi dă carton nou. Așa știe clar cât s-a acumulat la datorie.
 
Au ăștia zilnic magazinul plin. E adevărat, sunt și foarte bine aprovizionati, chiar au de toate. Dar partea cu "luatul pe datorie" e baza.
 
Studiați ce v-am scris eu... și vedeți dacă ați putea aplica și la dvs”, a explicat un utilizator.
 
”Să cumperi multe caiete că o să ai nevoie”, a scris altul.
 
Alți utilizatori i-au porpus să se gândească la francizele unor lanțuri de magazine sau să încaseze facturi ori să pună un automat de cafea. O altă soluție ar fi să vorbească cu o bancă să monteze un bancomat pe clădirea magazinului și primește bani pe chirie. 

”Nu-ți dai seama în ce te bagi”

Un alt utilizator l-a avertizat că sunt costuri foarte mari și mai bine este să se informeze înainte de a pornit efectiv afacerea. 
 
”Nici nu-ți dai seama in ce te bagi! Numai pentru un angajat cu normă întreagă cu salariu minim de 3500 lei se platesc contributii de aproximativ 1500 lei. Energia electrică pentru lada frigorifica etc. aproximativ 500 lei, taxe pentru gunoi, clădiri 500 lei, taxe pentru dezinsecție.
 
și alte cheltuieli... 500 lei.In total aprox. 6500 lei/luna.Pentru aceasta suma trebuie sa vinzi 40000 lei pe luna fara sa mai punem și profitul tău și munca mamei!Nu mai luam în calcul investiția ta care va costa ceva! Mai informează-te!”, a scris acesta.
 
”Întâi investigați ce bani intră lunar în sat ( pensii, alocații eventual salarii), suma totală ,aproximată, o împărțiți la numărul de locații comerciale din sat și o să știți, cu aproximație cifra de vânzare pe care vă puteți avea într-o lună, din care scădeți cheltuielile( curent, încălzire, salarii, CAS, CASS,furnizori, transport, telefoane, contabil, impozit) ,și astfel vedeți dacă puteți exista”, a scris un altul.
 
Zeci de mii de firme s-au închis în ultimii ani din cauza problemelor financiare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te