Secretele înfiinţării online a unei firme, în România. Ce trebuie să ştii neapărat?

DE Florin Budescu | Actualizat: 11.01.2025 - 18:45
Secretele înfiinţării online a unei firme, în România. Ce trebuie să ştii neapărat? - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio
Secretele înfiinţării online a unei firme, în România. Ce trebuie să ştii neapărat? - Foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Secretele înfiinţării online a unei firme, în România. Ce trebuie să ştii neapărat? Înființarea unei firme online în România a devenit un proces mult simplificat și mai accesibil datorită digitalizării.

SHARE

Secretele înfiinţării online a unei firme, în România. Ce trebuie să ştii neapărat? Înființarea unei firme online în România a devenit un proces mult simplificat și mai accesibil datorită digitalizării și programelor de lucru online.

Antreprenorii care doresc să înceapă o afacere pot opta pentru înființare SRL online, o procedură rapidă ce poate fi realizată integral pe platformele oficiale ale Registrului Comerțului.

Secretele înfiinţării online a unei firme, în România. Ce trebuie să ştii neapărat?

Procesul de înființare online a unei firme presupune mai multe etape esențiale, printre care rezervarea denumirii firmei, stabilirea sediului social, redactarea actului constitutiv și pregătirea documentelor necesare pentru admiterea dosarului la Registrul Comerțului.

Aceste etape pot fi realizate online și la distanță și se poate apela la serviciile unui avocat specializat pentru registrul comerțului, pentru a beneficia de o asistență juridică de specialitate pentru înființare.

În cadrul acestei proceduri, actele necesare pentru înființarea unei firme sunt extrem de importante, iar un avocat în drept comercial poate asista în redactarea acestora, asigurându-se că toate documentele sunt corecte și complete, conform Economica.net.

Citeşte şi: 11 firme se bat pe proiectul „Autostrăzii camionagiilor”. A fost schițată de pe vremea lui Ceaușescu

În plus, un avocat specializat în înființarea unei firme online va putea să vă ajute să alegeți corect codurile CAEN pentru activitatea societății și să respectați legislația în vigoare.

Atunci când vorbim de deschiderea unui SRL, termenul se referă la procesul de înregistrare oficială a unei societăți comerciale la Registrul Comerțului.

Un aspect esențial al acestui proces este înființarea unei firme, care presupune completarea unor formulare, depunerea documentelor necesare și plata taxelor corespunzătoare.

Citeşte şi: De ce PFA-urile şi întreprinderile individuale nu mai pot să devină firme

De asemenea, mulți antreprenori aleg să meargă pe varianta de deschidere online a fimeri, având în vedere faptul că aceasta este mult mai rapidă și mai simplă, iar majoritatea etapelor sunt automatizate pe platformele oficiale.

Un avocat specializat în drept comercial poate oferi ajutor în fiecare pas, reducând riscurile și asigurându-se că toate documentele sunt depuse corect.

Actele necesare înființării firmei sunt: actul constitutiv al firmei, dovada sediului social, un certificat de rezervare a denumirii, declarație pe propria răspundere a administratorului firmei prin care declară faptul că îndeplinește toate condițiile pentru a avea funcția de administrator și altele.

Costuri

De asemenea, în funcție de specificul activității, pot fi necesare și alte documente sau autorizații speciale.

În ceea ce privește partea de cost înființare SRL, acestea includ taxele de înregistrare la Registrul Comerțului, costurile serviciilor juridice pentru redactarea documentelor de constituire a firmei și pentru serviciile de găzduire sediu social.

Procedura de înființare societate comercială include atât înființarea de SRL, cât și alte forme de societăți comerciale, precum societatea pe acțiuni, societatea în nume colectiv, societatea în comandită.

Alte forme juridice

Deși SRL-ul (societatea cu răspundere limitată) este una dintre cele mai populare opțiuni, în funcție de nevoile și activitatea firmei, pot fi alese și alte forme juridice.

Conform prevederilor din Legea 51/1995 referitoare la organizarea și exercitarea profesiei de avocat, este permisă stabilirea temporară a sediului unor societăți comerciale la sediul profesional al avocatului.

Acest lucru presupune utilizarea sediului profesional al avocatului pentru scopul limitat de înființare de firmă cu găzduire sediu social și autorizarea funcționării societății comerciale pe o perioada ce nu poate depăși un an.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te