Sebastian Burduja cere Hidroelectrica accelerarea tuturor proiectelor începute înainte de 1989

DE Florin Budescu | Actualizat: 09.12.2023 - 18:58
Sebastian Burduja cere Hidroelectrica accelerarea tuturor proiectelor - Foto: Facebook/Sebastian Burduja

Sebastian Burduja cere Hidroelectrica accelerarea tuturor proiectelor începute înainte de 1989. Ministrul Energiei a vizitat o hidrocentrală începută înainte de 1989.

SHARE

Sebastian Burduja cere Hidroelectrica accelerarea tuturor proiectelor începute înainte de 1989. Ministrul Energiei a vizitat o hidrocentrală începută înainte de 1989, în judeţul Iaşi, lângă Paşcani.

Aceasta, în prezent, este într-un stadiu de execuţie de 80%. Cu această ocazie, Burduja a solicitat conducerii Hidroelectrica accelerarea tuturor acestor investiţii istorice nefinalizate.

Sebastian Burduja cere Hidroelectrica accelerarea tuturor proiectelor

"Proiectul pe care îl vedeţi aici, acest lac de acumulare în devenire, este la un grad de realizare de 80%, urmează să aibă o capacitate de 68 de milioane de metri cubi de apă.

Suntem lângă râul Siret şi aici va fi şi centrala hidroelectrică de aproximativ 10 megawaţi, putere instalată, care şi ea este la un stadiu de 80%.

Din 1985, până astăzi, statul român a cheltuit aici undeva la peste 400 de milioane de lei. Pentru a putea finaliza această lucrare, mai avem nevoie cam de 60 de milioane de euro.

Citeşte şi: Burduja: „România e pregătită să joace un rol de lider în efortul global al energiei regenerabile”

Plus aproximativ 30 de milioane de lei, pentru exproprierea acestor terenuri. Vorbim de o suprafaţă de 2.300 de hectare.

Am venit astăzi, aici, împreună cu echipa de la Hidroelectrica, împreună cu autorităţile locale, pentru a dinamiza lucrurile şi pentru a asigura că acest proiect merge înainte", a spus ministrul Energiei.

Sebastian Burduja a subliniat că este nevoie să fie accelerate aceste lucrări şi să fie făcute investiţiile de care România are nevoie.

Citeşte şi: Sebastian Burduja: Am semnat un acord pentru decarbonizarea Văii Jiului

"Dacă totul decurge conform planului, reuşim în câteva luni de zile, până în jumătatea anului viitor, să expropriem, ceea ce nu s-a reuşit timp de zeci de ani de zile, cu aceste peste 2.000 de hectare, iar în prima parte a anului 2026 toată lucrarea ar trebui să fie gata.

Ce e de reţinut aici e că nu e vorba doar de 10 megawaţi putere instalată, deci o capacitate relativ mică de producere a energiei electrice ci de o sistematizare a întregii zone şi a râului Siret, ceea ce înseamnă că prevenim riscul inundaţiilor.

Doar în ultimii ani, România a cheltuit peste 250 de milioane de lei, pentru că au existat inundaţii şi pagube foarte mari, în zona râului Siret.

Contract-cadru

Puteam să investim acei bani, să finalizăm această lucrare şi să-i protejăm pe oameni de la aceste nenorociri", a afirmat ministrul Energiei. Sebastian Burduja a apreciat că preluarea UCM Reşiţa, de către Hidroelectrica este un pas pozitiv, conform Agerpres.

Hidroelectrica anunţă semnarea unui contract-cadru în valoare de circa 67,9 milioane de lei, pentru transferul de afacere de la Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa (UCMR), către companie, ce vizează eficientizarea activităţii de mentenanţă şi retehnologizare.

UCMR este societatea care a contribuit de-a lungul timpului la echiparea a circa 80% dintre centralele Hidroelectrica, fiind una dintre cele mai vechi unităţi industriale din Europa, fondate de austrieci.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te