Se acordă 1500 de euro de la stat pentru o anumită categorie de români. Care sunt condițiile

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 01.03.2024 - 16:54
Se acordă 1500 de euro de la stat pentru o anumită categorie de români. Care sunt condițiile Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

Există anumite categorii care pot accesa foarte mulți bani de la stat prin diferite programe de finanțare. Cele mai multe vizează domeniul agriculturii.

SHARE

Prima dintre cele două ordonanțe apărute recent, OUG 13/2024, stabilește o schemă de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi.

Astfel, actul normativ vizează:

asigurarea unui grant financiar pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate înființată în decembrie 2023 - 30 aprilie 2024;

asigurarea unui grant financiar producătorilor agricoli cultivatori de usturoi pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de usturoi înființată în toamna anului 2023 - primăvara anului 2024.

Citește și: FOTO Germania, în criză după ce s-a trezit cu 100.000 tractoare și bălegar pe străzi. Care e motivul

Se acordă 1500 de euro de la stat pentru o anumită categorie de români. Care sunt condițiile

La modul concret, ajutor de stat se va acorda astfel:

1.500 de euro pentru 1.000 m2/ beneficiar - în cazul culturii de tomate în spații protejate;

1.500 de euro/ ha/ beneficiar - în cazul culturii de usturoi.

Beneficiarii pot fi întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, cultivatori de tomate în spații protejate și de usturoi. 

Programul Tomata și Programul usturoiul românesc continuă și în acest an, iar fermierii care se înscriu în aceste programe vor primi 3000 de euro/1000 de mp pentru tomate, respectiv 3000 de euro/ha pentru usturoi.

La solicitarea legumicultorilor am luat decizia de a le oferi sprijinul financiar de care au nevoie mai devreme față de anii trecuți.

Bani pentru agricultură

Citește și: Oameni revoltați după ce ministrul Agriculturii a văzut scăderi de preț la alimente cu 50%. „Basme!”

Astfel, le asigurăm un ajutor financiar pe cadrul temporar de criză Ucraina pentru a avea resurse financiare în perioada de pregătire și îngrijire a culturilor, în valoare de 1500 de euro/1000 de mp pentru cei care cultivă tomate în spații protejate și 1500 de euro/ha pentru cei care cultivă usturoi, urmând ca restul sprijinului să îl acordăm sub formă de ajutor de minimis, după recoltare, în aceleași condiții ca în anii trecuți.

Fermierii au nevoie de resurse financiare pe întreaga perioadă a anului agricol și este de datoria noastră să le oferim sprijinul exact când au nevoie.”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata sumelor reprezentând ajutorul de stat se vor face până la data de 30 iunie 2024 inclusiv, iar verificările în teren se realizează de către echipe mixte DAJ-uri și APIA și vizează deplasarea în teren pentru verificarea suprafețelor înființate și menținerea acestora.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te