Rusia va reduce producția de petrol, cu 500.000 de barili pe zi, făcând ca preţurile să crească

DE Alexandru Pop | Actualizat: 10.02.2023 - 13:16
:Rusia va reduce producția de petrol, cu 500.000 de barili pe zi, făcând ca preţurile să crească - Foto: DTek.com

Rusia va reduce producția de petrol, făcând astfel ca preţurile să crească, din cauya sc[derii ofertei. Moscova vrea să reducă producția cu 500.000 de barili pe zi, luna viitoare. Este o mișcare rară în politica petrolului, în afara alianței Moscovei, cu OPEC.

SHARE

Rusia a declarat că intenționează să-și reducă producția de petrol cu aproximativ 500.000 de barili pe zi sau aproximativ 5%, luna viitoare, ceea ce va duce la creșterea prețurilor la țiței, într-o mișcare despre care Moscova a spus că este un răspuns la sancțiunile occidentale.

Rusia a încetinit și apoi a oprit majoritatea exporturilor de gaze naturale către Europa, ca răspuns la sancțiunile impuse Moscovei, după ce a invadat Ucraina.

A amenințat că se va folosi de producția sa vastă de tot felul de mărfuri, inclusiv petrol, pentru a contracara aceste restricții economice, conform The Wall Street Journal.

Citeşte şi: Veste proastă pentru Putin: G7 și Australia s-au alăturat UE la plafonarea petrolului rusesc

Mișcarea aceasta a fost prima în care Moscova a dat un răspuns tipic la măsurile occidentale, generând suspiciuni că acum foloseşte petrolul ca armă, în războiul economic care se desfășoară între Rusia și Occident.

Unii analiști totuși au spus că mișcarea reflectă provocările Rusiei de a-și vinde petrolul pe fondul sancțiunilor occidentale.

Uniunea Europeană și G7 au impus Rusiei o serie de măsuri, în ultimele luni, pentru a-și reduce veniturile din petrol, o sursă-cheie de numerar pentru bugetul său.

Citeşte şi: G7 va revizui plafonul de preţ pentru petrolul rusesc: Această abordare va calibra mai bine politica

Aceste mișcări includ o interdicție a UE asupra majorității importurilor de țiței și un plafon global de preț de 60 de dolari pe baril, pentru țițeiul rusesc.

Mecanismul impune expeditorilor și asigurătorilor occidentali să se asigure că plafonul de preț este respectat.

O interdicție suplimentară a UE asupra produselor rafinate rusești și un plafon de preț al G-7 pentru aceste produse au intrat în vigoare duminică.

Kremlinul a spus că nu va respecta plafonul de preț. Până acum, însă, Rusia a menținut producția de petrol stabilă. De ani de zile, Moscova și-a coordonat cu atenție politica de producție de petrol cu Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol, grupul de producători mari, în principal din Orientul Mijlociu, care au redus de mult producția pentru a susține prețurile globale. Kremlinul a declarat vineri că s-a consultat cu câțiva membri ai alianței OPEC+, care include OPEC și un grup de producători conduși de Rusia.

Vineri, viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat că Rusia intenționează să reducă voluntar producția de petrol cu 500.000 de barili pe zi luna viitoare.

„Astăzi, vindem în totalitate întregul volum de petrol produs, cu toate acestea, după cum s-a afirmat anterior, nu vom vinde petrol celor care aderă direct sau indirect la principiile „plafonului de preț”, a spus domnul Novak, citat de știri de stat TASS. „În acest sens, Rusia va reduce voluntar producția cu 500.000 de barili pe zi în martie. Acest lucru va ajuta la restabilirea relațiilor cu piața.”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te