Rusia ar putea rămâne fără bani în anul 2024, spune oligarhul rus Oleg Deripaska

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.03.2023 - 13:48
Rusia ar putea rămâne fără bani în anul 2024, spune oligarhul rus Oleg Deripaska - Foto: Profimedia Images

Rusia ar putea să rămână fără bani anul viitor și are nevoie urgentă de investiții străine, a declarat oligarhul rus Oleg Deripaska. „Nu vor mai fi bani anul viitor, avem nevoie de investitori străini”, a spus el, la o conferință economică din Siberia.

SHARE

Comentariile miliardarului, care anterior a cerut încetarea războiului Rusiei, în Ucraina, în primele zile ale conflictului, anul trecut, contrastează cu o evaluare mai optimistă a situaţiei economice a Rusiei, făcută de către președintele Vladimir Putin, săptămâna trecută.

Rusia ar putea să rămână fără bani

Putin a lăudat rezistența economiei țării, în fața sancțiunilor occidentale fără precedent, impuse în ultimul an.

Producția economică a Rusiei a scăzut cu 2,1% anul trecut, potrivit unei estimări preliminare a guvernului. Contracția a fost mai limitată decât au prezis inițial mulți economiști.

Dar fisurile încep să apară: Rusia reduce producția de petrol luna aceasta, iar sancțiunile occidentale ar putea să se escaladeze și mai mult. În cele din urmă, perspectivele economice ale Rusiei depind de ceea ce se întâmplă în Ucraina.

Citeşte şi: Oligarhii ruși Oleg Deripaska și Andrei Melnicenko și delegați Gazprom și Lukoil fac lobby la COP27

Investitorii străini, în special din țările prietenoase cu Rusia, au și ei un rol important de jucat, a spus Deripaska. Dacă vor veni, depinde dacă Rusia poate crea condițiile potrivite și își poate face piețele atractive, a spus el.

În încercarea de a lăsa Rusia fără fonduri, după agresiunea sa asupra Ucrainei, țările occidentale au anunțat peste 11.300 de sancțiuni, de la invazia din februarie 2022, și au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari, din rezervele valutare ale Rusiei.

Citeşte şi: FOTO Lavrov iubește viața: Și-a plimbat amanta prin lume cu iahturile și avioanele lui Deripaska

Dar China a aruncat Kremlinului un colac de salvare economic, cumpărând energie rusească şi înlocuind furnizorii occidentali de mașini și metale comune, printre alte produse, și oferind o alternativă la dolarul american.

Totuși, Moscova are de urcat un drum abrupt, pentru a înlocui veniturile pierdute, ca urmare a sancțiunilor, nu în ultimul rând din exporturi.

Datele publicate vineri au arătat că importurile Uniunii Europene, din Rusia, au scăzut cu 51%, între lunile februarie și decembrie anul trecut.

Foame de bani

Blocul european a fost unul dintre principalii parteneri comerciali ai Rusiei, înainte de invazia Ucrainei, 38% din exporturile Rusiei mergând către Uniunea Europeană, în 2020, conform CNN.

Veniturile guvernului rus au scăzut cu 35%, în ianuarie, comparativ cu un an în urmă, în timp ce cheltuielile au crescut cu 59%, ducând la un deficit bugetar de aproximativ 1.761 de miliarde de ruble (23,3 miliarde de dolari).

Deripaska și-a făcut averea în afacerea cu aluminiu, în timpul luptei haotice pentru putere, de după prăbușirea Uniunii Sovietice. În anul 2018, a fost sancționat de Statele Unite, care a constatat că oligarhul nu se desparte de statul rus. Anul trecut, el a fost inculpat, pentru presupusa încălcare a sancțiunilor SUA.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te